Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktora z nowosci wnetrzarskich przetrwa i nie bedzie kiczem

popcarol

Recommended Posts

Dokładnie,przecież wszystko zależy w jakim stylu jest bryła domu.

Ale nie chodzi o szprosy jako takie tylko te wewnętrzne podróbki szprosów najczęściej w kolorze złotym...

Szprosy w kolorze złotym to juz teraz dla mnie kicz, inne OK, nawet miałam sama dawać szprosy w oknach, ale po pierwsze musiałabym dopłacić 4tys. a po drugie mam okna PCV i te wewnatrzszybowe szprosy w kolorze orzech są mało widoczne ( odbicia na szybie)

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie,przecież wszystko zależy w jakim stylu jest bryła domu.

Ale nie chodzi o szprosy jako takie tylko te wewnętrzne podróbki szprosów najczęściej w kolorze złotym...

Szprosy w kolorze złotym to juz teraz dla mnie kicz, inne OK, nawet miałam sama dawać szprosy w oknach, ale po pierwsze musiałabym dopłacić 4tys. a po drugie mam okna PCV i te wewnatrzszybowe szprosy w kolorze orzech są mało widoczne ( odbicia na szybie)

Kiczem są też wg mnie niektóre rozwiązania i pomysły przeniesione z dużych rezydencji i wysokich loftów o otwartych przestrzeniach do małych domków i mieszkań. Tak będzie np. z ceglaną ścianą, betonem architektonicznym w niewielkich, zamkniętych salonach itp.

oho, będę miała kiczowaty salon.

ALE FAJNIEEEEE!!!!!!!!!!!!!

http://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif

z Twoim wyczuciem i gustem na pewno nie zrobisz kiczu ! :)

Ale za to będziesz miała 4-metrową choinkę na Boże Narodzenie :)

chyba jak ją sobie potnę na kawałki, Nefer! :D

bo Ty o betonie a ja o o twartych przestrzeniach :) - chyba muszęsię przespać :) Akurat u Ciebie klimaty są fajne i raczej o kiczu nie mam mowy :):)

Ja będę miała strszny kicz:

- ledy

- podświetlone schody

- ledy w suficie (co prawda nie zdecydowałam się na podwieszany, ale za to ma pełno kiczowatych półeczek GK w salonie)

- stalową balustradę do drewnianych trepów (bardzo podoba mi sie to połącznenie i pasuje do mojej stalowej rury od kominka)

listę uzupełnię :)

i tutaj jakoś kicz trudno mi znaleźć :) Bo dlaczego niby stalowa balustrada miała by być kiczem z drewnianymy schodami :o ?

poza tym, jak ktoś już stwierdził sztuczny kamień na ścianę. Ciemne płytki w łazience może nie beda kiczem, ale przestaną się podobać, lepiej używac naturalnych barw w elemntach stałych typu podłogi płytki w łazienkach, bo o ile śianę mońża przemalować, tapete zedrzeć to już płytki gorzej. Jeśli sa tanie panele to tez nie szkoda będzie wymienic, ale jeśli mamy drewniane deski typu barlinek tylko drogie - może być problem, parkiet mozńa zawsze cyklinować, a te deski to nie wszystkie I przede wszystkim unikac przesady tak w kolorystyce jak i dodatkach.

A tak w ogóle przeraża mnie ten wątek, dom budujemy dla siebie a nie dla kogoś
..

amen 8)

Ano właśnie, nam ma się podobać, bo w tych wnętrzach to my się mamy dobrze czuć, a za modą trudno nadążać - dom stałby się wtedy studnią bez dna :)

Jestem podobnego zdania.

A tak generelnie - to o gustach się nie dyskutuje... :lol:

Watek zalozylam, bo zastanawialam sie jakie sa Wasze opinie. Jestesmy na finiszu i nie interesuje mnie czy komus sie u mnie spodoba czy nie, w koncu ja tam bede mieszkac. :)

Pozdrawiam i czytam dalej:)

Małe sprostowanie, mnie nie przeraża wątek przez Ciebie założony a wypowiedzi w tym wątku ;)

A ja to tak w ogóle boję się pokazać moją kuchnię, jak ją skończę, bo ona chyba już jest kiczowata, bo nie mam w niej wysokiej zabudowy :( :lol:

Kiczem będą na pewno światełka przy stopniach schodów, tak jak już są kiczem wszelkie podświetlane k-g wnęki i półeczki.

To nie kicz, ale jedynie rzecz, ktora sie Tobie nie podoba :)

moda typowo zaczerpnięta z motoryzacji - jak F&F pojawiło się w kinach każdy pakował diody do samochodu - teraz tylko najwytrwalsi pozostali - chyba wiejski tuning się to nazywa :lol:

Nie do końca,bo ledy wypierają halogeny i inne. Jesli to jest wiejski tuning to ja poprosze :

[

A tak w ogóle przeraża mnie ten wątek, dom budujemy dla siebie a nie dla kogoś .....[/b]

Tak, ale jednak czegos sie obawiam :) Moze tego, ze mi sie znudzi jakas moja stylizacja? Moze ten temat powinien brzmiec, nie, co jest/bedzie kiczem, ale co sie nam nie znudzi? No, raczej: co ma szanse sie nie znudzic? Mysle, ze prostota, dobre jakosciowo materialy, neutralne kolory, faktury. Zastanawiajace jest, ze np. w USA wszystko jest proste i uzyteczne w domach, nic nie sprawia wrwazenia niemodnego, przestarzalego, kiczowatego itp. Tez nie chce uogolniac, ale przecietne domy srednio zamoznych ludzi z malymi dziecmi, ktore odwiedzalam.

Stol drewniany, lwielkie sofy, lampa stojaca, nie lampeczki przy schodkach, wykladziny na podlogach w bezowym kolorze, slodkie pokoiki dla dziewczynek (princess-like)...Wszystko uzyteczne, potrzebne i wykorzystywane. Maksymalnie neutralne. Jasne sypialnie, jasne lazienki. Wiadomo, wszystko wielkie, lodowki, pralki, suszarki, garaze. Zadnej 'mody'.

Tak, ale jednak czegos sie obawiam :) Moze tego, ze mi sie znudzi jakas moja stylizacja? Moze ten temat powinien brzmiec, nie, co jest/bedzie kiczem, ale co sie nam nie znudzi? No, raczej: co ma szanse sie nie znudzic?

zmienisz.

w przeciwnym wypadku wszyscy mieliby w domach tak samo: ponadczasowo, bezpiecznie, nudno.

Tak, ale jednak czegos sie obawiam :) Moze tego, ze mi sie znudzi jakas moja stylizacja? Moze ten temat powinien brzmiec, nie, co jest/bedzie kiczem, ale co sie nam nie znudzi? No, raczej: co ma szanse sie nie znudzic?

zmienisz.

w przeciwnym wypadku wszyscy mieliby w domach tak samo: ponadczasowo, bezpiecznie, nudno.

Cholera, chyba jestem i chce byc nudna ;)

Dla tych, którzy nie mają kasy w nieograniczonych ilościach i nie mogą sobie pozwolić na totalną przebudowę i zmianę stylu kiedy przyjdą nowe trendy

chyba bezpiczniej jest zrobić dobrą bazę a charakter wnętrzu nadawać dodatkami.

Jedną ścianę mam wytapetowaną i w tej chwili jest o.k ale taka tapeta wkrótce przestanie być na fali i bez wielkich wydatków można to zmienić.Podobnie z dekoracją okna-w tej chwili jest moderna i ekstrawagancka ale za chwilę może się znudzić -wtedy won bez bólu.

A tak na marginesie ,nigdy nie jest tak ,że czyjeś pomysły czy wystrój mieszkania zachwyci wszystkich i bardzo dobrze-ma się podobać nam,czyli głównym najemcom ,w końcu robiliśmy to dla siebie :lol:

A okna ze szprosami-co prawda nie złotymi - mam

pozdrawiam wszystkich kiczowatych i nie trendy

zgadzam się z przedmówczynią. Wiadomo, że urządzamy dom zgodnie z tym, co nam się podoba, a to, co się nam podoba kształtują różne magazyny - w tym murator i to forum. Sama podpatrzyłam kilka pomysłów.

A potem w gazetach zaczną być inne zdjęcia i tez będą ładne. Ale my, ponieważ juz będziemy mieli dom urządzony wcale nie będziemy oglądać tych gazet. przynajmniej ja.i będę szczęśliwa, że juz mieszkam w nowym domku i dobrze mi się mieszka.

i licze na to :)

Wenge czy zebrano nie były i nie są kiczem - są już niemodne i opatrzone, ale nie kiczowate.

Pseudo kryształowe żyrandole, tak jak i pseudo dworki z pseudo sztukaterią wewnątrz są natomiast kiczowate od samego początku.

Także niby barok we wnętrzach (np. na glazurze) - tu nasi producenci spóźnili się z wzornictwem co najmniej o 2 lata...

Kominki kiczem? Bzdura! Jest wiele kiczowatych opraw kominków (zwłaszcza naładowanych półeczkami, wyłożonych imitacją kamienia itp.), ale nie kominki same w sobie.

Kiczem są też wg mnie niektóre rozwiązania i pomysły przeniesione z dużych rezydencji i wysokich loftów o otwartych przestrzeniach do małych domków i mieszkań. Tak będzie np. z ceglaną ścianą, betonem architektonicznym w niewielkich, zamkniętych salonach itp.

Nie są kiczowate brązowe czy szare wnętrza (np. łazienki). Są jak wenge - opatrzone i popularne.

Szprosy w plastikowych oknach? O tak! Zdecydowanie totalny kicz.

Lampki przy schodach? Banalne już trochę, ale kiczem bym tego nie nazwała. W sumie praktyczny pomysł.

Fantazyjne, regipsowe sufity, naszpikowane halogenikami? Kicz, od samego początku. Ale to już nie w temacie, bo nowością wnętrzarską trudno je nazwać :)

Mam nadzieję, że nie uraziłam nikogo swoim postem, jeśli tak, to przepraszam :)

Czuję potrzebę wytłumaczyć się, że byłam akurat w trakcie intensywnego przeglądania miejscowego rynku nieruchomości. Po dwóch dniach dokładnego oglądania ofert miałam serdecznie dosyć brzydoty, kiczu...tak bardzo były wnętrza tych domów i mieszkań przeładowane :-? Wyglądało nieraz, jakby mieszkańcy chcieli naraz zastosować wszystkie nowinki wnętrzarskie, podpatrzone w kolorowych gazetach (które mają przecież za zadanie nakręcać sprzedaż)...

Dlatego osobiście radzę przemyśleć dobrze swoje pomysły i nie ulegać czasem modom. Łatwo będzie np. zamalować wykonany z szablonu rysunek na ścianie, gorzej z przebudową kominka wyłożonego sztucznym kamieniem, obudowanego półeczkami itp.....

Nadmiar gotówki moim zdaniem lepiej przeznaczyć na coś innego - np. na ogród :oops:

zgadzam się z przedmówczynią. Wiadomo, że urządzamy dom zgodnie z tym, co nam się podoba, a to, co się nam podoba kształtują różne magazyny - w tym murator i to forum. Sama podpatrzyłam kilka pomysłów.

A potem w gazetach zaczną być inne zdjęcia i tez będą ładne. Ale my, ponieważ juz będziemy mieli dom urządzony wcale nie będziemy oglądać tych gazet. przynajmniej ja.i będę szczęśliwa, że juz mieszkam w nowym domku i dobrze mi się mieszka.

i licze na to :)

ładnie napisane, zgadzam się w pełni :)

Mnie nie podobają się wszelakie ściany z kamienia traktowane jako element dekoracyjny.

Jeszcze z surowej cegły są do zniesiena, ale tych z gotowych elementów kupowanych w marketach to już nie trawię. Zawsze zastanawiam się co z kurzem, który tam osiada i jak z demontażem za kilkanaście lat.