Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika popcarol Wykanczamy sie i nasz dom n

popcarol

Recommended Posts

Za to zarazilam Mlode katarem, a dzsiiaj w nocy doszedl kaszel. Jak sie rozlozy, beda 2 zdechlaki w domu :(
Jak tam się czują zdechlaki? :wink:

Wreszcie wskoczyłem do ciebie na chwilę - wstyd było nie zajrzeć, ...ale i tak wolę zadzwonić, albo obejrzeć "naocznie" :D

Niezłe masz tempo! :o Tylko patrzeć jak dywany zaczniesz rozkładać :wink: .

Ja czekam na jakąś normalną temperaturę, żeby się wreszcie wziąć za moje sufity i wełnę w dachu.

Mówili, że pod koniec tygodnia będzie wiosna a tu dzisiaj śniegi i ciężkie mrozy :wink: i, patrzę z okna, że wcale topnieć nie ma zamiaru... :evil:

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej Yeti:)

Ciesze sie ze w koncu zajrzales;) Ja chodze do pracy (ledwo, ale jednak). Mlode w zlobku - z katarem, ale w sumie ok.

U nas przez zime sie sporo zrobilo, ale cala zime grzalismy. Bylo wprawdzie ok 14 stopni, ale rachunek za prad przyszedl spory :(

Trzymam kciuki za Wasza welne i strop i... :)

I zapraszam do siebie. Kiedy bedziemy jest jeszcze nie ustalone - w ten weekend raczej nie, bo pana Jozka caly tydzien nie ma, wiec postepow tez brak. Chcielismy cos ruszyc z ogrodem, ale przy obecnej aurze mi sie odechcialo...

Mam stosy nasion i cebul do wysiania/wsadzenia, ale musi byc cieplo!! Zamowilam agrowloknine, obrzeza do trawnikow, 3 krzaki winorosli i takietam pierdoly, czekam na przesylke z allegro:)

Moi przyszli pracodawcy z Lodzi nie chca dzwonic, buu :(

Trzymam kciuki za Wasza welne i strop i... :)
Wełna już sama w sobie trzyma się nieźle... Lepiej trzymaj kciuki za mnie :wink: :lol: , żebym pod tą wełną nie poległ, bo mam zamiar ocieplać sam (...no może co najwyżej trochę - przy użyciu dziadka :D )

Zamowilam (...) takietam pierdoly, czekam na przesylke z allegro:)
Za "takimitam pierdołami", to lepiej po znajomych się rozejrzeć :wink: - u mnie możesz sobie malinę ukopać (odmiana: Polana), rokitnika i pewnie coś jeszcze, ale trzeba by pospacerować i rozejrzeć się... że o świerkach nie wspomnę :wink:

Nie wiem jak tam w stolicy, bo u nas dzisiaj już mrozy zelżały (+6).

Krokusy już wylazły - jadę zobaczyć czy im uszy w śniegu nie pomarzły :wink:

Za "takimitam pierdołami", to lepiej po znajomych się rozejrzeć :wink: - u mnie możesz sobie malinę ukopać (odmiana: Polana), rokitnika i pewnie coś jeszcze, ale trzeba by pospacerować i rozejrzeć się... że o świerkach nie wspomnę :wink:

Nie wiem jak tam w stolicy, bo u nas dzisiaj już mrozy zelżały (+6).

Krokusy już wylazły - jadę zobaczyć czy im uszy w śniegu nie pomarzły :wink:

:) Po inne takietam to jeszcze sie do Was wybiore mam nadzieje;) Ale do kopania to Malza zabrac musze, bo z moja noga dluuugo jeszcze nie pokopie, obym tylko wykustykala z auta to by bylo na tyle. Nawet sama prowadzic nie moge, buu:(

Malin jeszcze nie mamy, Polana dosc znana i chyba najpopularniejsza odmiana, wiec czemu nie:) Moje peonie ktore wkopywales wystawily czerwone lepki, moze uda mi sie od Babci jeszcze jakas wycyganic, to podrzuce:)

Rokitnik - nawet nie wiem co to, ale wiesz ze mamy morze gliny i kazda roslinka chetnie widziana, wiec pewnie tez chetnie sie zaopiekuje:)

Tesciowa mi dzisiaj powiedziala ze kilka tulipanow wystawilo lepki. Krokusow nie mamy. Ale dzisiaj widzialam takie kwitnace przymrozone na klompie przy ulicy, wiec chyba i Twoim nic nie bedzie;)

Pozdrawiam:)

Witaj z powrotem wśród nas

Ja chodze do pracy (ledwo, ale jednak). Mlode w zlobku - z katarem, ale w sumie ok.

Czyli wszystko wróciło do normy :wink:

U nas przez zime sie sporo zrobilo, ale cala zime grzalismy. Bylo wprawdzie ok 14 stopni, ale rachunek za prad przyszedl spory :(

Mogłabyś napisać co to znaczy "spory"? (może być na pw)

Zastanawiamy się nad pompą ciepła, żeby właśnie nie płacić dużo i trochę mnie zaintrygowało to, co napisałaś. :-? Tym bardziej, że jak piszesz to 14 stpni tylko...

Będę "dźwięczna" :wink:

Pozdrawiam

hej yuka!

Rachunek 1500 zl. Duzo, ale w sumie za okres sierpien - luty. W sierpniu jeszcze czasem chodzila betoniarka, potem ciagle mieszanie kleju do plytek itp. Wiec to nie tylko prad na pompe poszedl. Moj Malz twierdzi ze to wcale niezly wynik. Poddasze mielismy docieplone dopiero w pazdzierniku jakos, sufity podwieszane dopiero w grudniu jakos. Wiec dopiero wtedy sie kubatura troche zmniejszyla. Dom w sumie nie byl juz mokry bo troche stoi wiec nie chodzilo o susuenie. A te 14 stopni to dobra temperatura do pracy, pan Jozek nie narzekal, a jak byly mrozy dawalismy troche cieplej.

Mam nadzieje nastepny sezon grzewczy bedzie miarodajny.

Ale ja osobiscie zrobilabym eko groszek jak chcialam od poczatku... zanim spalilibysmy roznice w cenie instalacji mineloby ladnych pare lat :(

Dzisiaj miałem dzień pod znakiem wiosennego męczenia roślinek :wink: .

Naciąłem stos gałęzi (aż żal wyrzucać) i po części z myślą o was wetknąłem parę patyków w doniczki. Jeśli się ukorzenią, to do wcześniejszej listy możesz dorzucić: wierzbę 'hakuro-nishiki' i porzeczkoagrest.

Jak mnie kiedy złość weźmie, to potnę jeszcze wierzbę mandżurską :wink:

Rano obejrzałem sobie "Rok w ogrodzie" i narobili mi apetytu na wierzbę z całkowicie czarnymi baziami (salix gracilistyla 'melanostachys'). Pomyszkowałem w internecie, ale chyba niestety w mojej okolicy ciężko będzie to znaleźć, chyba że się do Pinusa wybiorę (jeśli dobrze kojarzę, że Kurowscy-Końskowola to on :wink: ). Ewentualnie może ty w stolicy ją upolujesz, bo też mi wpadła w oko jakaś firma z W-wy (nie zapamiętałem nazwy). Możemy kupić jedną i się podzielić :wink: :D

Fajnie ze myślisz o naszej łysej gliniastej pustyni;) Twoja działka jest pięęęęękna... i masz tych drzewek tam trochę :)

Jak tylko znajdę tę magiczną wierzbę to Ci ją kupię. Tylko tę nazwę muszę sobie gdzieś wytatuować żeby nie zapomnieć;)

A tak w ogóle to powinnam się była domyślić, m.in. po tej działce, że maniak ogrodniczy z Ciebie;)

• 2 weeks później...

Witaj popracol

Czasem zagladam do Twojego dziennika bo miło tutaj. Ściągnełam od Ciebie namiar na drzwi wewnetrzne - mąż jest zachwycony, że tak dobrze są wykonane i że ładne. Dzięki

Chciałam wcisnąć swoje 3 grosze i pomądrzyc się odrobinkę. Myslę o Twoim pomyśle na taras- wiesz, lepiej by było gdyby pod nim nie rosła trawa, bo będzie Wam przerastać przez dziurki. Najlepiej byłoby wyrówać teren i rosypac tam jakiś tłuczeć lub grys i ubić- wtedy masz dodatkowa izolacje tych elementów od ziemi i pod nimi nic nie wyrasta. Nie wiem czy chcesz je łaczyć ze sobą czymś, bo czy nie będą się rozchodzic niezłączone?

A co do ogrodu- masz nieodrobione lekcje dziewczynko!!! Zamiast mysleć jakie roslinki Ci się podobają, najpierw siadaj i rysuj swoją działę- w skali ( np 1:200, wtedy 1cm =0.5 metra ), wrysuj budynki, kierunki śwaita, komunikację, śmietniki, studnie itp. Jak to masz, to pomyśl - czy trawnik ma być duży i otwarty, czy częściowo ma sie 'gubić' z widoku. Gdzie chcesz sie maskować, jaki widok odsłaniać. I wtedy próbuj rysować kształty swojeo ogrodu. Mogą to byc linie miękke, organiczne, moga byc geometryczne- wtedy ogród będzie nowoczesny ( o historycznym nie będę pisała co?).Jak masz już plan funkcjonalny i kształt ogrodu, który Ci się podoba, zaznaczaj miejsca na drzewa z uwagą na to, co zacienią, na duże krzewy i grupy krzewów i w końcu krzewinki i byliny. Te też planuj pod względem wysokości ( małe z przodu), ale i wymagań- wilgoć, słońce, rodzaj gleby.

Patrz tez, które kiedy kwitną żeby wciąż coś się działo na rabatach.

Przepraszam że się wtrącam, ale pomyślałam że jak to zrobisz, to bedzie większa satysfakcja z ogrodu.

Przemyśl też co chesz mieć w ogrodzie- do tego dobry będzie katalog roślin Związku Szkółkarzy Polskich ( np w Obi go mają), wypisz sobie i nie dawaj się skusić na przypadkowe prezenty z którymi potem nie wiadomo co zrobić.

Powodzenia M.

hej!

dzieki za odzew! Ciesze sie ze ktos czyta moje wypociny i wtraca swoje 3 grosze:)

Co do tarasu. Rozmawialam z firma ktora to sprzedaje. Kaza dobrze utwardzic i wyrownac teren, wysypac zwirem, wylozyc agrowloknina lub po prostu ubic. Mozna to tez klasc na trawe, ale ja tez bym nie chciala zeby mi przerastalo.

Po obrysie wbija sie kolki, ktore usztywniaja konstrukcje i sprawiaja ze sie nie rozlazi. Ciagle sie waham, zobaczymy czy to rozwiazanie przejdzie.

Co do ogrodu. Jakistam zarys mam. Rysunki powoli powstaja. Wiem gdzie jakie rabaty chce, drzewka mam kupione. Drzewka owocowe i jagodownik jest zaplanowany, drzewka owocowe rosna juz na swoich miejscach od pazrziernika. Mam zaplanowany przedogrodek, rabate miedzy garazem a domem oslaniajaca troche trawnik i wstepny zarys rabaty przy tarasie drewnianym od strony salonu. Teraz musze uciasc i rozrysowac je dokladnie - zdecydowac ktore drzewka gdzie beda rosnac i umiescic pod nimi odpowiednie byliny.

A ze poszlam na zywiol i nakupilam tych ktore mi sie podobaja to swieta racja ;)

Dzieki i pozdrawiam!

Karolina

Macie bardzo ładną balustradę i dzięki że wkleiłaś tyle fotek. Stopnice wpuszczone są trochę w ścianę? bo widzę na zdjęciach chyba jakieś poprawki w tynku na ścianie.

Jak są łączone te elementy poręczy? Nie widać na nich śladów gwoździ. a parę chyba jednak musiało być :)

Mam zamiar zrobić sobie schody podobne do Waszych. Wyciąłem sobie stopnie z blatu bukowego (wyglądają podobnie do Waszych) muszę je tylko ładnie obrobić frezarką no i pomalować jakąś lakierobejcą (zapewne jakiś ciemny orzech - elementy drewniane w domu mam na ciemno) i lakierem do parkietów.

No i najtrudniejsza dla mnie część czyli balustrada dlatego tak cieszą mnie Twoje zdjęcia. Gdybyś miała ich więcej z prac montażowych to poproszę (mógłbym podesłać mój email na PW)

hej Pierwek!

niestety wiecej zdjec nie mam, pan Jozek ma fiola na tym punkcie i najchetniej w ogole by nie pozwolil cykac... a w trakcie pracy to zapomnij ;)

Gwozdzi tam nie ma, elementy laczone sa na wpust i pioro i klejone w srodku. Jakis rodzaj polaczen stolarskich. Trepy sa wycinane wlasnie z blatow bukowych, na 2 cm wpuszczane w sciane (zeby byly bardziej stabilne). Klejone do betonowych schodow.

Pozdrawiam:)

Hej! Dopiero dzisiaj trafilam do Twojego dziennika, bardzo ladnie jest u Ciebie!

Co do plytu dab bialy to mam z tej wlasnie firmy meble do pokoju goscinno-biurowego zrobione i ja bym powiedziala, ze wpadaja one bardiziej w popiel niz roz.

Co do uchwytow to pokazane przez Ciebie sa sliczne ale bardzo niewygodne w uzytkowaniu.

Poszukaj sobie uchwytow u tych producentow moze cos Ci wpadnie w oko

http://www.gamet.eu/pl/oferta/uchwyty-meblowe.php#categories=3379---3233---;offset=12

http://nomet.pl/produkty?grupy_produktow_id=6

Hej! Dopiero dzisiaj trafilam do Twojego dziennika, bardzo ladnie jest u Ciebie!

Co do plytu dab bialy to mam z tej wlasnie firmy meble do pokoju goscinno-biurowego zrobione i ja bym powiedziala, ze wpadaja one bardiziej w popiel niz roz.

Co do uchwytow to pokazane przez Ciebie sa sliczne ale bardzo niewygodne w uzytkowaniu.

Poszukaj sobie uchwytow u tych producentow moze cos Ci wpadnie w oko

http://www.gamet.eu/pl/oferta/uchwyty-meblowe.php#categories=3379---3233---;offset=12

http://nomet.pl/produkty?grupy_produktow_id=6

witaj:) Dzieki!

Zaraz poogladam sobie Twoj dziennik, moze trafie na te meble:)

I uchwyty obejrze:) Zalezy mi na kolorze stare zloto - a takie sa trudne do dostania...

Pozdrawiam :)

Karolina