Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziomnica laserowa

Recommended Posts

Ta poziomica chodzi w cenach od 199 do 299 zł - od Praktikera do Castoramy.

Najzupełniej starcza do amatorskich potrzeb. Używam jej, mimo że zawodowo mam do dyspozycji sprzęt profesjonalny.

Uwagi:

- może być, że co egzemplarz, to inna dokładność.

- podstawka obrotowa z libellą nie daje gwarancji poziomu. Wypoziomuj ją w sklepie, ustaw na niej poziomicę, wypoziomuj ponownie tym razem na poziomicy. Potem obróć poziomicę o 180 st. Pęcherzyk powinien nadal utrzymać poziom. Zrób to samo, nie ruszając podstawki, lecz kładąc poziomicę w położeniu 90 st względem poprzedniej pozycji. Znowu poziom na poziomicy, obrót poziomicy o 180 st. sprawdzenie.

Jeśli odczyty się nie pokrywają, to oś podstawki nie jest prostopadła do jej płaszczyzny, i będziesz miał błędy we wskazaniach.

Ogólnie - nadaje się, jest trudna w poziomowaniu, mogą być egzemplarze nie do wypoziomowania.

Dokładność takiej poziomicy - jak tradycyjnej tj max 1mm/m

na 5m - 5mm to za mało - szkoda kasy. Lepsza dobra poziomica rurkowa na wodę. Dobra to taka w której poziom się szybko ustala, woda sie nie wylewa, i łatwo się napełnia. Jesli wyznaczymy poziom w kilku punktach w duzym pokoju i między dowolnymi dwoma punktami nie będzie różnic to OK

A czy zwróciłeś uwagę jaki jest zasięg tego lasera( na jakąodległośc jest widoczny ) oglądałem te poziomice i gdyby zgasili światło to może było by Ok ale w dzień to makabra nie wiem czy wystarczy na kilka metrów (3-4) chyba że tak mam byc ale mam inne wyobrażenie o takim sprzęcie. Taniej kupić laser na targowisku 20-25 zł i zwykła poziomicę + troche taśmy klejącej uzyskasz podobny efekt .

Panowie, pokrótce:

- jest to sprzęt amatorski (za tę cenę)

- jest to też zarazem zwykła poziomica rurkowa

- stosuję ją, bo umożliwia pracę w pojedynkę - w przeciwieństwie do niwelatora, węża wodnego etc

- zasięg - wystarczający, w słoneczny dzień łapię plamkę na ca 8 m , jak musiałem przemierzyć działkę l=80 m to poczekałem na późne godziny.

• 1 year później...