Wowka 27.03.2002 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 W ofercie Praktikera jest poziomnica laserowa na statywie za 199 zł. Cena ta wydaje się cokolwiek niska w stosunku do proponowanych u innych sprzedawców. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w pracy z taka poziomnicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 27.03.2002 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Ta poziomica chodzi w cenach od 199 do 299 zł - od Praktikera do Castoramy.Najzupełniej starcza do amatorskich potrzeb. Używam jej, mimo że zawodowo mam do dyspozycji sprzęt profesjonalny.Uwagi:- może być, że co egzemplarz, to inna dokładność.- podstawka obrotowa z libellą nie daje gwarancji poziomu. Wypoziomuj ją w sklepie, ustaw na niej poziomicę, wypoziomuj ponownie tym razem na poziomicy. Potem obróć poziomicę o 180 st. Pęcherzyk powinien nadal utrzymać poziom. Zrób to samo, nie ruszając podstawki, lecz kładąc poziomicę w położeniu 90 st względem poprzedniej pozycji. Znowu poziom na poziomicy, obrót poziomicy o 180 st. sprawdzenie.Jeśli odczyty się nie pokrywają, to oś podstawki nie jest prostopadła do jej płaszczyzny, i będziesz miał błędy we wskazaniach.Ogólnie - nadaje się, jest trudna w poziomowaniu, mogą być egzemplarze nie do wypoziomowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Legion 27.03.2002 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 To jakas taniocha - ja za swoja Lux Profi Plus zaplacilem 300 DM, z tym ze 8 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 27.03.2002 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Dokładność takiej poziomicy - jak tradycyjnej tj max 1mm/mna 5m - 5mm to za mało - szkoda kasy. Lepsza dobra poziomica rurkowa na wodę. Dobra to taka w której poziom się szybko ustala, woda sie nie wylewa, i łatwo się napełnia. Jesli wyznaczymy poziom w kilku punktach w duzym pokoju i między dowolnymi dwoma punktami nie będzie różnic to OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.03.2002 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Dziękuję za dotychczsowe opinie.Dokładność tej poziomicy to podobno 1/2 mmPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 28.03.2002 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Nie warto. Na odcinku 1m laser zbędny. Na dłuzszych - za mała dokładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Legion 28.03.2002 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Krzysztof, a jaka super dokladnosc potrzebujesz do polozenia np. 50 m rury kanalizacyjnej czy zniwelowania terenu pod koske brukowa ? Wszystko zalezy do czego sie takiego sprzetu uzywa. Poza tym jest to bardzo przydatna rzecz, jesli robi sie cos samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 28.03.2002 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Oczywiście.Do niwelacji terenowych OK.Prostota i wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 28.03.2002 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 A czy zwróciłeś uwagę jaki jest zasięg tego lasera( na jakąodległośc jest widoczny ) oglądałem te poziomice i gdyby zgasili światło to może było by Ok ale w dzień to makabra nie wiem czy wystarczy na kilka metrów (3-4) chyba że tak mam byc ale mam inne wyobrażenie o takim sprzęcie. Taniej kupić laser na targowisku 20-25 zł i zwykła poziomicę + troche taśmy klejącej uzyskasz podobny efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Legion 29.03.2002 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Araman, widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz... - bez urazy of course Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 29.03.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Panowie, pokrótce:- jest to sprzęt amatorski (za tę cenę)- jest to też zarazem zwykła poziomica rurkowa- stosuję ją, bo umożliwia pracę w pojedynkę - w przeciwieństwie do niwelatora, węża wodnego etc- zasięg - wystarczający, w słoneczny dzień łapię plamkę na ca 8 m , jak musiałem przemierzyć działkę l=80 m to poczekałem na późne godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.03.2002 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Dziękuję za wypowiedzi.Przekonałem się jednak do kupna. Cena jest w sumie przystępna.Podzielę się uwagami z użytkowania (o ile jeszcze bedzie w sprzedaży) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 29.03.2002 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Jeżeli chodzi o widzenie plamki to mam specjalne okulary (Hilti) i z zobaczeniem plamki nawet na 100m w dzień nie miałem problemów. Nie wiem ile kosztują , bo były w zestawie razem z moją poziomicą. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 29.03.2002 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Legion -pisze o pozimicy laserowej proponowanej w sieci selgrosz i castorama . Jeżeli piszesz o innych to wybacz ale te co ja widziłem idealnie pasują do opisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 29.03.2002 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Podałem tylko rzwiązanie w postaci takowych okularów, może poskutkuje i do tych tańszych poziomnic. Wybaczam Ci i pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 29.03.2002 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 przed zakupem sprawdź podstawkę czy przypadkiem nie jest regulowana 4 nóżkami (2 razy w życiu widziałem takie wynalazki). za chiny nie można tego później wyregulować chcąc ją obracać, bo jak wiadomo płaszczyznę wyznaczają 3 a nie 4 punkty wtym wypadku podparciaHej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 01.04.2003 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Wyciągam temat. Dziś w sklepie widziałem niwelator budowlany - rodzaj poziomicy laserowej, ale samoczynnie rysuje obrys 360* dookoła w bardzo różnych opcjach. Przyjemne urządzenie, niestety cena 2300+stojak . Czy ktoś to użytkował? Może wiecie gdzie to można wypożyczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 01.04.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 http://www.cramo.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Bartt, zapytaj w przedstawicielstwie HILTI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.04.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 a ja spotkalem w Austrii poziomice laserowa bez statywu ale z nozkami sluzacymi do korekcji poziomu i ustawien do niwelacji (do 5%). sprawdzone. dziala. cena 19,98€ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts