Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziomnica laserowa

Recommended Posts

On 2003-04-01 16:04, Bartt wrote:

Wyciągam temat. Dziś w sklepie widziałem niwelator budowlany - rodzaj poziomicy laserowej, ale samoczynnie rysuje obrys 360* dookoła w bardzo różnych opcjach. Przyjemne urządzenie, niestety cena 2300+stojak :cry:.

Czy ktoś to użytkował? Może wiecie gdzie to można wypożyczyć?

Witam.

Jesli myslimy o tym samym urzadzeniu(a mysle, ze tak)to warto je kupic.Laser samoczynnie poziomuje sie po wlaczeniu?Jesli tak to jest to,to samo urzadzenie z ktorego korzystam prawie na codzien.Naprawde rewelacja:

-minimalna odchylka

-opcje roznych predkosci obrotu oczka(latwiej zauwazyc swiatlo lasera)przy minimalnych predkosciach nie trzeba korzystac z okularow(sa w komplecie)

-jak pisalem wyzej samoczynnie sie ustawia

-same zalety, tylko jedna wada:CENA.

Piotrek

Kupiłem w hipermarkecie poziomice laserową TOYA za sto kilkadziesiąt zł.

Wyregulowałem podklejając kawałki skotcha w różnych miejscach, aby stabilnie można było przykręcać poziomice do głowicy i aby trzymała poziom.

Na budowie wyznaczyłem przy jej pomocy na ścianach całego parteru (100m2) kreski o jednakowym poziomie, dla wylewania posadzki.

Robiłem to dwukrotnie idąc z różnych kierunków z pomieszczenia do pomieszczenia.

Maksymalne różnice kresek (w pionie) wyniosły 12mm.

Jako właściwy poziom przyjąłem punkty w połowie odległości między kreskami.

Tak więc maksymalny błąd to 6mm.

Pewnie to samo uzyskał bym poziomicą rurkową (t.zw. schlauchwagą)

Ale z laserem zabawa lepsza.

A poza tym i tak murarze nie zachowają nawet takiej dokładności.

ZbiR

Oczom nie wierzę :eek:

Po roku ktoś wyszperał mój post nr 1 jak ten czas leci....

Rucek to co Ty opisujesz to jest naprawdę wyższa szkoła jazdy o czym świadczy cena.

Kupiłem w markecie swoj laser-zabawkę i jestem z niej w sumie zadowolony. W tym roku będę niwelował (wyrównywał) teren wokół domu i wytyczał chodniki. Do tych czynności z pewnością ta poziomica bedzie w sam raz.

Wiem, że wypożyczania sprzetu budowlanego jest w markecie budowlanym "Platforma". Niwelator jest w ofercie - widziałem musiałbym zerknąc do katalogu by podać cenę za dobę.

Wiem, że te markety są w Warszawie i Czeladzi (śląskie) czy jeszcze w innych miastach - :???:

Jaki kolor - ciemny. Tylko tyle mogę niestety powiedzieć. W ręku ich nie miałem na nosie także. Widziałem tylko na wystawie w gablocie. Kto wie - może z goglami to dobry pomysł a może tak okulary spaalnicze....? Poeksperymentuję w sobotę lub niedzielę ....

Zreszta sam możesz sprawdzić. W niejednym domu jest tzw. laser - przebój gwiazdki A.D. bodaj, że 2000 lub 2001. Dzieciaki wprost zamęczały wówczas rodziców by je im kupowali.

• 2 weeks później...