tom soyer 01.04.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 sprawdzalem na 2 metrowej lacie i oczko miesci sie w ramce. przy okazji: czy ramka kazdej poziomicy (oczywiscie tej samej dlugosci) oznacza taka samo odchylke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 01.04.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Napisze krotko i zwiezle:taka poziomice to mozna o kant dupy rozbic.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 01.04.2003 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 On 2003-04-01 16:04, Bartt wrote: Wyciągam temat. Dziś w sklepie widziałem niwelator budowlany - rodzaj poziomicy laserowej, ale samoczynnie rysuje obrys 360* dookoła w bardzo różnych opcjach. Przyjemne urządzenie, niestety cena 2300+stojak . Czy ktoś to użytkował? Może wiecie gdzie to można wypożyczyć? Witam. Jesli myslimy o tym samym urzadzeniu(a mysle, ze tak)to warto je kupic.Laser samoczynnie poziomuje sie po wlaczeniu?Jesli tak to jest to,to samo urzadzenie z ktorego korzystam prawie na codzien.Naprawde rewelacja: -minimalna odchylka -opcje roznych predkosci obrotu oczka(latwiej zauwazyc swiatlo lasera)przy minimalnych predkosciach nie trzeba korzystac z okularow(sa w komplecie) -jak pisalem wyzej samoczynnie sie ustawia -same zalety, tylko jedna wada:CENA. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 01.04.2003 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Kupiłem w hipermarkecie poziomice laserową TOYA za sto kilkadziesiąt zł.Wyregulowałem podklejając kawałki skotcha w różnych miejscach, aby stabilnie można było przykręcać poziomice do głowicy i aby trzymała poziom.Na budowie wyznaczyłem przy jej pomocy na ścianach całego parteru (100m2) kreski o jednakowym poziomie, dla wylewania posadzki.Robiłem to dwukrotnie idąc z różnych kierunków z pomieszczenia do pomieszczenia. Maksymalne różnice kresek (w pionie) wyniosły 12mm. Jako właściwy poziom przyjąłem punkty w połowie odległości między kreskami.Tak więc maksymalny błąd to 6mm.Pewnie to samo uzyskał bym poziomicą rurkową (t.zw. schlauchwagą)Ale z laserem zabawa lepsza.A poza tym i tak murarze nie zachowają nawet takiej dokładności.ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.04.2003 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Oczom nie wierzę Po roku ktoś wyszperał mój post nr 1 jak ten czas leci.... Rucek to co Ty opisujesz to jest naprawdę wyższa szkoła jazdy o czym świadczy cena. Kupiłem w markecie swoj laser-zabawkę i jestem z niej w sumie zadowolony. W tym roku będę niwelował (wyrównywał) teren wokół domu i wytyczał chodniki. Do tych czynności z pewnością ta poziomica bedzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.04.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Rucek mówimy o tym samym , ale ta cena ... Zbigniew Rudnicki - jeśli mówisz, że poziomicą laserową róznica wyszła 12mm, to niestety potwierdza to moje obawy, że jest to gadżet, a ni narzędzie. CZY KTOŚ WIE GDZIE WYPORZYCZYĆ NIWELATOR??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Czytasz co piszę? Zapytaj w HILTI, we Wrocku jest na Bardzkiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.04.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 W Hilti to oni chcż go sprzedać (8000zł), a nie wypożyczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.04.2003 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Wiem, że wypożyczania sprzetu budowlanego jest w markecie budowlanym "Platforma". Niwelator jest w ofercie - widziałem musiałbym zerknąc do katalogu by podać cenę za dobę. Wiem, że te markety są w Warszawie i Czeladzi (śląskie) czy jeszcze w innych miastach - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Bartt, poduś ich trochę. Hilti wypożycza też swój sprzęt. Wiem bo moja firma tam wypożyczała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.04.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Dzięki poduszę , PS we Wrocku znalazłem też firmę MVS - mają po ok 150/doba, ale "nieużywane od 3 lat i nie wiadomo czy działają" - zamierzam sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 a na ile czasu to potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.04.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Na pewno na wypoziomowanie pierwszej warstwy ścian parteru i poddasza, przy wylewkach ... w sumie się uzbiera kilka razy po 1 dniu. Ale dopiero w 2004r Jeśl masz możliwości to podaję tel 0 501 148 503 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 ok, 'podciagnij' watek do gory jak bedziesz potrzebowal, zobacze co sie da zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.04.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 W firmie MVS mają 2 zużyte niwelatory geodezyjne - można ich skreślić z listy, nie nadają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 02.04.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Bartt, kup sobie zwykłą szlaufwagę i wystarczy Ci w 100 % Do niwelacji terenu potwierdzam, laserówka za 100 zł wystarczy. Robię ogrodzenie 60 m bok. A okulary przydałyby się. Gdzie kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.04.2003 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Też szukałem okularów. Widziałem w Platformie ale w zestawie z poziomicą Hilti - całość ok. 2000 zł.Poradziłem sobie robiąc pomiary przy lekkiej szarówce.Wiem, że to rozwiązanie nie do końca wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 03.04.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Jaki jest kolor szkieł takich okularów. Może wystarczą gogle narciarskie? lub podobny patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.04.2003 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Jaki kolor - ciemny. Tylko tyle mogę niestety powiedzieć. W ręku ich nie miałem na nosie także. Widziałem tylko na wystawie w gablocie. Kto wie - może z goglami to dobry pomysł a może tak okulary spaalnicze....? Poeksperymentuję w sobotę lub niedzielę ....Zreszta sam możesz sprawdzić. W niejednym domu jest tzw. laser - przebój gwiazdki A.D. bodaj, że 2000 lub 2001. Dzieciaki wprost zamęczały wówczas rodziców by je im kupowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 13.04.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2003 Mam, mam, mam. Kupiłem okulary. są czerwone jak krew. Wszystko widać przez nie na czerwono. Sprawdzałem, plamkę lasera widać nawet w słońcu. Firma Laserliner. http://www.mayer-wonisch.de.Niestety nie znalazłem oferty samych okularów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts