Ew-ka 30.09.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 no właśnie .....nie gotowanie jest problemem ,ale wymyślenie menu Czasem to jest impuls albo podpowiedź koleżanki .....i już wiemy co ugotować rodzince Może bedziemy sobie wzajemnie podpowiadać co ugotowaliśmy dzisiaj a co podamy jutro Nie mam pomysłu na jutrzejszy obiad stąd ten wątek zapytałam męża na co ma ochotę i oprócz standartowej odpowiedzi usłyszałam ....wszystko jedno Dzisiaj ugotowałam krupnik na skrzydełkach i zrobiłam knedle ze śliwkami polane bułką tartą na masełku Smacznegooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 30.09.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 ja dziś jarzynówka z "wkładką" w postaci swojskiej kiełbaski ....brak czasu , a na jutro kupiłam 1,5 kilo żołądków i upichcę z nich gulasz z ziemniaczkami + pyszne domowej roboty czerwone buraczki z braku czasu nie robię obiadów dwudaniowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 30.09.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 U mnie inspiracją jest zawsze jakaś rzecz do pilnego zużycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.09.2008 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 U mnie inspiracją jest zawsze jakaś rzecz do pilnego zużycia. knedle dzisiejsze to tez inspiracja ...zostały śliwki z sobotniego ciasta już wiem .....jutro barszcz czerwony -zabielany i ziemniaki pure ale nie wiem jeszcze co na drugie.... bo ja zupe serwuje ok 13,oo ( mąż ma przerwę trzygodzinną w pracy ) a po 17,00 -drugie danie No chyba ,że ide na cały dzien do pracy -wtedy jest jedno danie po 17,oo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.09.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Kotleciki jakieś może...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 30.09.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Ten sam problem ma moja żona.Codziennie pyta co zrobić na obiad. A mi naprawdę wszystko jedno.Jestem wszystkożerny oprócz móżdżku i rzeczy trujących. Poradziłem jej,aby zrobiła listę dań przy których stawiałaby ptaszki.Miałaby pełny przegląd co i ile razy ugotowała i co można ugotować. Wczoraj mieliśmy przypadkiem smażone kanie. Przypadkiem,bo te kanie uzbierał w lesie nasz synuś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.09.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Przepraszam - ja gotuję tylko w weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 01.10.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 U mnie dzisiaj rosołek na udkach ( duka do zjedzenia ) z makaronikiem, na drugie naleśniczki wczoraj i w poniedziałek były filety z piersi kurczaka w sosie curry w jeden dzień z ziemniaczkami w drugi z ciemnym ryżem, do tego fasolka szparagowa i brokuły jutro pierogi ruskie ( które zrobi teściowa ) , w piątek pewnie pizza domowej roboty ( co najmniej musi być raz w tygodniu) w sobotę pewnie kopytka ( z ziemniaków i sera) polane bułką tartą, w niedziele filet kurczaka grillowany w ziołach z kalafiorem , brokułami itd...........starczy do poniedziałku, dalej pierś z indyka w sosie z cukinii, pomidorów i papryki .........generalnie uwielbiam dania jedno garowe dwudniowe , moja rodzina chętnie je dania mączne ale n ie mam kiedy ich przygotowywać...........no i wchodzi u nas w grę tylko mięso z kurczaka lub indyka oraz ryba od paru lat czerwonego mięsa nie jadamy ...... Ew-ka podaj mi przepis na te knedelki może w sobotę zrobię............... i dlatego chce być kurą domowa.......miałabym czas na gotowanie, bo takie na szybko nie sprawie mi przyjemności tylko przykry obowiązek.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 01.10.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Paty ja siedzę teraz w domu i.... nie mam czasu na gotowanie Mam tyle rzeczy do zrobienia, że obiad musi być gotowany szybko Makarony - to jest to co lubimy najbardziej. Z różnymi sosami. Teraz warto robić leczo bo to sezon na paprykę. Polecam też placki z jabłkami (gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem drożdży i w to wkrojone cząstki jabłek). U nas głównie są obiady jednodaniowe. Dwudaniowych nie zjadamy. Wystarczy nam 1 danie. Zazwyczaj jak ugotuje zupę i drugie to zawsze coś zostaje, niszczy się. Więc przyjęliśmy zasadę 1 dania. Czasem do tego ciepła kolacja. W najbliższych dniach zaplanowałam: - gołąbki - łazanki - leczo Jak widać dania jednogarnkowe, tak by można było podac o różnej porze. Troche zabiegane mamy najbliższe dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 01.10.2008 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Ew-ka podaj mi przepis na te knedelki może w sobotę zrobię............... ja robie knedle na bazie klusek śląskich ....czyli ugotowane i prZEcisniete przez praskę ziemniaki ....podzielone na 4 ....1/4 odejmuję i w to miejsce wsypuję mąke ziemniaczaną ...jedno jajko -wyrabiam na gladko ....(można dodać miekkiego masla lub troszke oliwy gdy za suche ) -robie placuszki w środek wkladam wypestkowaną śliwkę lub połowkę ( mozna do srodka dac łyżeczkę cukru) ...sklejam i robie okrągłą piłeczkę ( nie rob za duze.. bo bedziesz dluzej gotowac ) ...wrzucam na gotującą wode z odrobiną oliwy ...polewam bułką tarta na masełku ...cukier do smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 01.10.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 A ja na dzis zaplanowałam placki ziemniaczane.Na każdy położę łyżeczkę twarożku wiejskiego\/ ten w grudkach i śmietanie/i posypię to małą ilością cynamonu.Pyszne, inne bo po litewsku, zasmakowałam tego właśnie tam w ub.roku.A do tego jakiś kwaskowaty kompocik. A jutro zrobie gulasz z drobiu /kurczak albi indyk/ na kwaśno.Czyli dodaję do ugotowego gulaszu 1 pokrojony pomidor / dusze jeszcze z 1o mni/ i sos słodko kwaśny gotowy.Gulasz podaję z ziemniakami lub lanymi kluchami i sałatą + kompocik lub lekka zupka na z groszku zielonego z grzaneczkami.Pychotka.Smacznego.PS. Nie lubie gotować, ale niestety muszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 01.10.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 A ja na dzis zaplanowałam placki ziemniaczane.Na każdy położę łyżeczkę twarożku wiejskiego\/ ten w grudkach i śmietanie/i posypię to małą ilością cynamonu.Pyszne, inne bo po litewsku, zasmakowałam tego właśnie tam w ub.roku.A do tego jakiś kwaskowaty kompocik. A jutro zrobie gulasz z drobiu /kurczak albi indyk/ na kwaśno.Czyli dodaję do ugotowego gulaszu 1 pokrojony pomidor / dusze jeszcze z 1o mni/ i sos słodko kwaśny gotowy.Gulasz podaję z ziemniakami lub lanymi kluchami i sałatą + kompocik lub lekka zupka na z groszku zielonego z grzaneczkami.Pychotka.Smacznego.PS. Nie lubie gotować, ale niestety muszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 01.10.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Sos slodko-kwaśny KNORRA oczywiście - 1/2 lub cały sloiczek, zależy od ilości mięsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 01.10.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 a ja makaron rurki ze szpinakiem( xortex liście)+feta+czosnek+ciut śmietany mniammniam a na jutro ogórkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 01.10.2008 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 a ja makaron rurki ze szpinakiem( xortex liście)+feta+czosnek+ciut śmietany mniammniam a na jutro ogórkowa przepis .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 01.10.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 czy mam rozumieć, że też tak lubisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 01.10.2008 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 czy mam rozumieć, że też tak lubisz ? lubie wszystkie te skladniki ale ich jeszcze nie lączylam ...wiec prosze o wskazowki jak to zrobić podejrzewam ,że wszystko razem na patelni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 01.10.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 czy mam rozumieć, że też tak lubisz ?Ja czuje , ze polubie . Ew-ka U mnie dzisiaj grzyby duszone jako extra /jednak nie zupa , ale dzieki za wskazowki / Tak podstawowo duszona wolowinka i ziemniaki. Buraczki jako surowka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 01.10.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 tak, szpinak dusisz na masełku i w małej ilości wody z rozkruszoną kostką knora( dla zaostrzenia smaku) potem dodajesz rozdrobniony ser, czosnek- ja 2 ząbki na jedno op.mrożonki, 2-3 łyżki śmietany , ja jogurtowej i doprawiasz solą itp. smacznego, będziemy się dziś we dwa oblizywać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 01.10.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Jejku ten watek to miod na moje serce. Nie tylko ja mam problem co ugotowac i meza,ktory mowi ze wszystko jedno Ja dzis mam krupnik ryzowy ( dietka ja i synes ) a na drugie cos zrobie z piersi kurczaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts