Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a u mnie dziś chińszczyzna, udało mi się nabyć sosy Łowicz "po taniości" to teraz często będzie chińszczyzna hihi.

piersi z kurczaka kroje w paseczki, przyprawiam mieszanką chińską (a jak nie mam to pieprz, papryka, i uwaga - przyprawa do piernika ;-) ), sos sojowy i słodko-ostry, marynuję chwilkę, smażę, dodaje warzywa - mieszankę chińską (najlepsza jest mieszanka z lidla - pozostałe się nie umywają), jak mam to dorzucam ananasa i kukurydzę, gotuję ryż brązowy i gotowe.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2774494
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ooo piękny temat :D

ostatnio to robiłem szybką fasolkę po bretońsku, (wszystko z puszek i parówki)

a na weekend planuję (bo niestety tylko wtedy mam czas pichcić) :

 

cienkie białe kiełbaski (takie surowe) obsmażamy na tłuszczu, do naczynia żaroodpornego na spód daję plastry jabłka (takie winne - nie kwaśne) i cebulę w plasterkach, zasypuję to dużą ilością majeranku, potem układam obsmażone kiełbaski, na wierzch znowu jabłko i cebula, i za każdym razem dużo majeranku, potem piekarnik na 40 min 180o, z cebuli, jabłka i majeranku pycha sosik się robi,

 

do tego może być np. zupa cebulowa - uwielbiam, używam dużo gałki muszkatołowej i białego wina, no i grzanka posmarowana czosnkiem z serem.

 

czasami jak mnie partnerka przyciśnie to robię takie grzanki a la dawne zapiekanki, pieczarki pokrojone drobno (ja używam tarki), przesmażam z cebulą, i trochę wegety i papryki (tak żeby wodę odparować), na blasze układam posmarowane masłem/margaryną pieczywo tostowe, na każdą kromkę można dać plaster baleronu, a na wierzch pieczarki z cebulą, potem posypuje startym żółtym serem i do piekanika - jak ser się roztopi, a nawet lekko zrumieni - jeść

 

kiedyś podsmażone z cebulą pieczarki położyłem na francuskim cieście, posypałem kminkiem i : piekarnik 180o, 15 min, pyszne

 

ja uwielbiam kminek, a moją ulubiona zupą jest kminkowa - nawet dzieci moje ją uwielbiają

 

niedługo przymierzam się do przygotowania tradycyjnego w domu moich rodziców barszczu czerwonego opartego o zakwas buraczany (w Krakowie to się nazywa barszcz kiszony) - pychota

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2775935
Udostępnij na innych stronach

Własnei ustaliliśmy z rodziną świąteczne menu :lol: W końcu dwa dni "rozjechanych" świąt. Odwiedzamy groby w kilku miejscowościach więc do domu będziemy wpadać by się tylko ogrzać.

U babci będą- flaczki, bigos

U teściowej - flaczki, gołąbki i pierogi.

Będziemy tak kursować miedzy jednymi a drugimi. Gdzie sie zatrzymamy tam jemy :lol:

W domu mam juz gar bigosu ugotowanego przez mamę. Zrobie salatkę jarzynową. I chyba więcej nie ma sensu gotować :roll: Myślałam o jakims borgaczu, tak by podgrzać w kazdej chwili :roll:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2776073
Udostępnij na innych stronach

a ja znalazłam taki przepis, i jutro zamierzam go wypróbować :D

 

Kurczak w sosie lekko pikantnym, z nutą słodyczy

Skład:

4 filety z kurczaka

4 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka pieprzu

1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki

0,5 łyżeczki soli

mąka do panierowania

oliwa lub olej do smażenia

1 szklanka mleka

4 łyżki miodu płynnego

Wykonanie:

Umyte, osuszone porcje mięsa nacieramy przyprawami, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej wraz z ząbkami czosnku, gdy się zarumienią odrzucamy je, a na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety, smażymy rumieniąc z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem, szczelnie przykrywamy naczynie i dusimy przez 20-25 minut (czas zależy od wielkości porcji). Sos powinien być lekko pikantny, z lekką nutą słodyczy. Podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i sezonowej surówki.

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie :wink: :lol: .

Macie jakieś przepisy na biust z kurczaka ? :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2779000
Udostępnij na innych stronach

Piątka wczoraj robiłam makaron ze szpinakiem wg. Twojego przepisu. Bardzo smaczny. Rodzinie powiedziałam, że to specjalny sos brokułowy bo paraliżuje ich słowo szpinak :wink: Zjedli wszystko bez szemrania :lol:

Maylandziu czemu ja na to nie wpadłam :-?

Piątka masz piątkę a nawet szóstkę :D

mnie bardzo smakował i zamierzam powtórzyć :)

a oni niech żałują 8)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2780675
Udostępnij na innych stronach

Fantastyczny wątek!! :D :D :D

To i ja podam przepis na szybki obiadek:

podsmażam cebulę na odrobinie oleju,

dodaję do tego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,

puszkę kukurydzy i puszkę czerwonej fasolki,

doprawiam wegetą i zalewam śmietanką 18% (kartonik 0,5l taka do zup i sosów).

Wszystko chwilę podgotowuję, żeby śmietana trochę odparowała.

Podaję to z makaronem spaghetti.

A w piątek chyba zrobię ten szpinak Piątki :))

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2789620
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam na interii taki temat:

 

http://kobieta.interia.pl/wiadomosc-dnia/news/obiad-w-godzine-10-propozycji,1206485

 

A dziś zrobie te piersi w soku jabłkowym, skoro polecacie :)

 

Pozdrawiam, też nie mam czasu na gotowanie, więc przewertowałam Wasze pomysły. Następnym razem podrzucę swoje.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2795093
Udostępnij na innych stronach

A ja dzisiaj na obiadku u teściowej byłem, mam nadzieje że nic mi nie dorzuciła bo jakoś dziwnie się czuję :roll: ale w sumie to przepyszne były: takie ziemniaczki w plaserkach zapiekane w śmietance z przyprawami, a na wierzchu ser żółty mniam. Do tego schaboszczak i słatki :D
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2797136
Udostępnij na innych stronach

u mnie dziś na obiad kurczak pieczony, bo mało z nim roboty ;-) tylko natrzeć przyprawami i do piekarnika :-D.

U mnie to samo :lol: Do tego ryż ugotowany w bulionie z listkiem i zielen angielskim :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2797139
Udostępnij na innych stronach

u mnie dziś na obiad kurczak pieczony, bo mało z nim roboty ;-) tylko natrzeć przyprawami i do piekarnika :-D.

U mnie to samo :lol: Do tego ryż ugotowany w bulionie z listkiem i zielen angielskim :lol:

 

u mnie też z ryżem :-D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2797165
Udostępnij na innych stronach

Wrzucam przepips na szybko sie robiaca zapiekanke bardzo pyszna :) Zapozyczona z innego forum, ale juz przeze mnie wyprobowana :D

 

Do naczynia zaroodpornego wkladamy rozbite lekko i przyprawione piersi z kurczaka, na nie kladziemy pokrojonego pora wymieszanego z odparowanymi pieczarkami i majonezem, na wierzch ser zolty. Piec ok. 30-40 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2803970
Udostępnij na innych stronach

Ja z braku czasu tak sie wycwaniłam, że gotuję czasem na 3 dni :oops:

 

Do blachy wsadzam pare "pałek" z udek kurczaka, pare skrzydełek, kilka plasterków karczku, kilka kawałków żeberek (lub inny zestaw wg uznania). U mnie musi być codziennie 2 dania i mięso :evil:

Wsadzam do piekarnika. Każdy rodzaj mięsa doprawiam trochę inaczej, żeby nie smakowało tak samo. W połowie pieczenia wrzycam na wierzch ziemniaczki - gotowce z Lidla. Pieką się razem z mięsem, więc w pierwszy dzień mam ziemniaczki opiekane do obiadu. Ja je jem z maślanką, są pyszne. Na drugi dzień do mięsa gotuję ryż, a na trzeci :lol: ziemniaki "normalne". Tłustsze mięso takie jak karczek czy żeberka dotrwają 3 dni, ale dla pewności można je zamrozić, a potem wyjąć i na chwilę do garnka.

Zupy gotuję na dwa dni. Trzeba sobie jakoś radzić. jak mam czas to jakiś sosik typu pieczarkowy do mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2804053
Udostępnij na innych stronach

Nie mam czasu, więc dziś było prosto i szybko do bólu. Ale "za to zdrowo!" :)

 

Do garnka tak wsypałam mrożonkę (zupa prezydencka) tak ok 1,5-2 cm. Dodałam świeżego imbiru, przykryłam zagotowałam na średnim ogniu (wystarczyło wody z lodu), po kiku minutach posoliłam posoloną zamarzniętą tilapię (filet) posypaną przyprawą do ryb i odrobiną czosnku, dodałam 2-3 łyżki wody i pół łyżeczki masła. Przykryłam, zapomniałam :oops: , uratowałam w ostatniej chwili. :D To było już po następnych kilku minutach.

 

Jakby ktoś miał czas to ryż by do tego pasował... Ale i bez ryżu było fajne :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2805012
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy ranny obiad express......

 

3 filety z kurczaka w drobna kosteczkę na rozgrzana oliwę z oliwek, pierz , sól i KURKUMA , dusimy wszystko na złoto , 2 marchewki, 1 pietruszka , 1/3 selera, jarzyny ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do podsmażonych filetów , podlewamy wszystko woda i gotujemy aż jarzynki zmiękną max. 15 min następnie robimy mieszankę na sosik ( maka +woda) i zgęszczamy całosc ..........podajemy z makaronem lub ziemniaczkami

 

można zmieniać rodzaje przypraw i za każdym razem sos jest w innym smaku, ja dodaje jeszcze curry, czasami przecier pomidorowy i suszone pomidory, w sezonie sos wzbogacam cukinia i papryką, pieczarki.............itd wg uznania

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2814789
Udostępnij na innych stronach

dzis u mnie Głabki (szybke gołabki)

Mieso mielone doprawiam i wyrabiam jak na tradycyjne mielone ,do tego wyrobionego miesa dodaje drobno pokrojona swieza kapuste. Ktora parze przez ok 10 minut we wrzatku (juz pokrojona) . Formuje pulpeciki i wrzucam je do gotujacej sie wody (woda + liść laurowy+ zilele angiel.+ przyprawy + koncetrat pomidorowy mozna w do tej wody wrzucic kilka lisci kapusty dla wiekszego smaku) Gotuje to wszystko kilka minut. zageszczam sosik w ktorym gotuja sie głabki

pycha z ziemnaczakami :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/8/#findComment-2815426
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...