Ew-ka 09.12.2008 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 moja ulubiona kapusta czerwona na ciepło kapuste poszatkować ( nie musi byc bardzo drobno) i włożyć do garnka , dodać jedną pokrojoną w piórka cebulę ,dodać listek laurowy ,delikatnie podlać wodą ( 4 łyżki) i dać łyżkę margaryny -dusić pod przykryciem jakieś 20 minut od czasu do czasu mieszając ....po tym czasie wlać jakies 3 łyżki octu ,dosmaczyć solą i pieprzem Smaczna jast i na ciepło i na zimno ..... Moja mama podając taką kapustę na zimno, dodaje tarte jabłko i trochę tartej na drobnej tarce marchwi (marchew dla koloru). nie znałam ...wypróbuję Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2865530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.12.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 I ja czerwona z jablkiem i marchewka . W sobote pieklam kurczaka i na dno naczynia polozylam czerwona grubo pokrojona , bo mialam na zbyciu akurat i calkiem fajnie kurczakl sie na tym upiekl Czy ktos mi powie jak upiec szynke , zeby byla soczysta .Zawsze wior mi wychodzi .Karkowke pieke tak samo i jest soczysta . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2865621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.12.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Wszystkie miesa pieka w rekawie, a na ostatnie 20 minut rekaw rozcinam zeby mieso ladnie sie zarumienilo. Szynke, schab, karkowke, boczek i poledwiczki robie nastepujaca:[/b]mieso nacieram sola, wegeta, pieprz, majeranek, starty czocnek i bardzo duzo magi. Nastepnie biore szpikulec (moze byc drut od robienia na drutach lub od saszlykow) i cale miesko naklowam. Potem wkladam do woreczka foliowego, szczelnie zawiazuje i do lodowki. W lodowce lezy mieso 2-3 doby, codziennie wieczorem wyjmije mieso z lodowki i troche "mietole" w tym woreczku. Po 3 dniach do piekarnika, jest super doprawione i na chlebek bardzo takie miesko lubimy. Karkowka parowana:karkowke nacieram przyprawami, robie naciecia i wciskam cieniutkie slupeczki czosnku. Owijam w folie aluminiowa, klade na sito, a sito umieszczam na garnku z gotujaca woda, wszystko przykrywam i paruje okolo 2 godzin. Do tych mies lubimy sosik w proporcjach 1/1 bardzo ostry chrzan/majonez. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2866390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.12.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Schab pieczony faszerowany:schab rozcinam cieniutko tak jak na rolade, w srodku nacieram, ukladam na nim farsz (przepis nizej), zawijam, zwiazuje nitka, nacieram przyprawami i na kilka godzin odstawiam, a potem do piekarnika. Pieke w rekawie, wychodzi pyszna rolada, ktora jemy na zimno z sosem. Farsz:40 dkg lopatki miele, dodaje cebule, duzo startego czosnku, jajko i doprawiam do smaku (podobnie jak na mielone) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2866396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 10.12.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 planuję na dzisiaj duszone, nadziewane kalarepki w sosie beszamelowym /nadziewane takim farszem jak do gołąbków/ tylko nie wiem, czy kalarepki gdzieś dostanę, jeśli nie - nadzieję paprykę to moje smakowite papryczki http://images40.fotosik.pl/39/1f48a5514299a325m.jpg Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2867498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.12.2008 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Wszystkie miesa pieka w rekawie, a na ostatnie 20 minut rekaw rozcinam zeby mieso ladnie sie zarumienilo. . a w jakiej temp. pieczesz ,że Ci sie nie zrumieni w rękawie ? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2868012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.12.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 170 - 180 stopni i zeby sie mieso zarumienilo musze rozciac. Ew-ka a powinno mieso zarumienic sie przez folie bez rozcinania? Na ile Ty nastawiasz piekarnik? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2868358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 10.12.2008 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Szynke, schab, karkowke, boczek i poledwiczki robie nastepujaca:[/b] mieso nacieram sola, wegeta, pieprz, majeranek, starty czocnek i bardzo duzo magi. Nastepnie biore szpikulec (moze byc drut od robienia na drutach lub od saszlykow) i cale miesko naklowam. Potem wkladam do woreczka foliowego, szczelnie zawiazuje i do lodowki. W lodowce lezy mieso 2-3 doby, codziennie wieczorem wyjmije mieso z lodowki i troche "mietole" w tym woreczku. Po 3 dniach do piekarnika, jest super doprawione i na chlebek bardzo takie miesko lubimy. wytł. moje łał brzmi nieźle; kiedyś piekłem karkówę i marynowałem w ten sposób, że po prostu strzykawką robiłem szprycę do środeczka ( jednak czosnek często zatykał igłę i marynata nie zawsze leciała tam, gdzie chciałem ); mięso wyszło soczyste, muszę przyznać. P.S. dziś była u mnie ogórkowa (na podsmażonych warzywach, boczusiu i kiełbasce), a na jutro już się marynuje taki fajny ajntopfik Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2868362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.12.2008 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 170 - 180 stopni i zeby sie mieso zarumienilo musze rozciac. Ew-ka a powinno mieso zarumienic sie przez folie bez rozcinania? Na ile Ty nastawiasz piekarnik? no właśnie ...ja nie rozcinam ale piekę w 200 st i mieso mam zrumienione bardzo ładnie ....Ja mieso pieke w nocy i rano w piekarniku jest zimny balon z upieczonym mięskiem ...Musze wyprobować Twoj sposob z marynatą A ...i jeszcze jedno do pieczenia nie używam SOLI !!! a mieso jest i tak słone ,a sol powoduje ,że skórka robi sie twarda . Zdarza sie czasem ,że wcale nie używam przypraw - wkładam miesko -sote tylko umyte do rekawa i piekę ...i uwierzcie -jest pyszne Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2868662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 11.12.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 muszę spróbować z tym rękawem. a z solą Ew-ka masz rację; kiedyś zapomniałem posolić mięsa podczas jakiegoś standardowego duszenia, wyłożyłem na talerze i okazało się, że jest o wiele bardziej soczyste niż zazwyczaj; sól wyciąga przecież wodę, tak to sobie tłumaczę i od tej pory solę na sam koniec a wiesz co Ew-ka? ja bym nie mógł nie przyprawić mięska ... mam taką jakąś blokadę kurde, nawet z tą solą tak było; jestem fanem siekania (mój tasaczek ma już 12 lat i uwielbiam go), szczególnie czosnku i wszystkich warzyw, przyprawiam też za dużo kilka garnków fasolki po bretońsku musiałem sam wciąć...nie żebym się za bardzo tym zmartwił..., ale dziewczynom musiałem gotować nową zupinę... a dziś udziec z indyka marynowany w szczypiorku i curry, mniam; będzie fotka pzdr Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2868958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 11.12.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 ale fajne pomysły z tymi mięsami, dziękuję magpie101- możesz wyjaśnić co oznacza bardzo dużo magi Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 ale fajne pomysły z tymi mięsami, dziękuję magpie101- możesz wyjaśnić co oznacza bardzo dużo magi Skrapaim cale miesko magi i wcieram. Ile ilosciowo wychodzi to nie powiem, jak nie daje soli to magi daje wiecej tyle zeby po rozsmarowaniu cale mieso bylo pokryte cienka warstwa magi. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.12.2008 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku Ew-ka z nieba mi spadlas ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam. Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.12.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 U mnie dziś zupka pieczarkowa z makaronem, a na drugie kasza jęczmienna, mięso indycze w sosie, buraczki i ogórek kiszony.Kurcze, nauczyłam wszystkich (siebie też), że zawsze muszą być dwa dodatki do drugiego. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.12.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 170 - 180 stopni i zeby sie mieso zarumienilo musze rozciac. Ew-ka a powinno mieso zarumienic sie przez folie bez rozcinania? Na ile Ty nastawiasz piekarnik? no właśnie ...ja nie rozcinam ale piekę w 200 st i mieso mam zrumienione bardzo ładnie ....Ja mieso pieke w nocy i rano w piekarniku jest zimny balon z upieczonym mięskiem ...Musze wyprobować Twoj sposob z marynatą A ...i jeszcze jedno do pieczenia nie używam SOLI !!! a mieso jest i tak słone ,a sol powoduje ,że skórka robi sie twarda . Zdarza sie czasem ,że wcale nie używam przypraw - wkładam miesko -sote tylko umyte do rekawa i piekę ...i uwierzcie -jest pyszne Racja, ja też najczęściej nic nie daję do pieczonego mięsa i jest najlepsze. Jak smażę (np skrzydełka), smaruję majonezem i wychodzi piękny złoty kolor. W pieczeniu drobiu też się sprawdza. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 11.12.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 jaaa tak tylko... http://img95.imageshack.us/img95/8958/obraz003largeoo4.jpg smacznego! pzdr Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 11.12.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 przepis: kawałki mięsa marynujemy w pieprzu, czosnku, oliwie, posiekanym szczypiorku (nie żałować go) i dużej ilości curry. Potem szczypiorek musimy oddzielić od mięska (żeby się nie przypalił) i dodamy go na 20 minut przed końcem duszenia. Mięsko oprószamy mąką i smażymy na oliwie, zalewamy bulionem i dusimy; razem ze szczypiorkiem dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki i jeszcze ze 20 min. no a sosik...można dać śmietanki 30% z curry, będzie gęsty; jest pycha i ma wyjątkowy, specyficzny posmak curry i szczypiorku (jak kto lubi ) pzdr Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.12.2008 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku Ew-ka z nieba mi spadlas ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam. Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla. pierożki wyszły rewelacyjne robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt. myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.12.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Ale pieknie wyszly te pierozki! Przepis spisalam i na swieta bede robic. Tylko mam pytanie do osob, ktore robia regularnie takie pysznosci: czy drozdzowe pierogi mozna zamrozic, bo zwykle pierogi i uszka zawsze robilam wczesniej i morzilam zeby w wigilei sie nie bawic ale z drozdzowymi to nie mam pojecia czy zamrazajac nie spiernicze czegos. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2871290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts