Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moja ulubiona kapusta czerwona na ciepło

kapuste poszatkować ( nie musi byc bardzo drobno)

i włożyć do garnka , dodać jedną pokrojoną w piórka cebulę ,dodać listek laurowy ,delikatnie podlać wodą ( 4 łyżki) i dać łyżkę margaryny -dusić pod przykryciem jakieś 20 minut od czasu do czasu mieszając ....po tym czasie wlać jakies 3 łyżki octu ,dosmaczyć solą i pieprzem

Smaczna jast i na ciepło i na zimno ..... :D

 

Moja mama podając taką kapustę na zimno, dodaje tarte jabłko i trochę tartej na drobnej tarce marchwi (marchew dla koloru).

 

nie znałam ...wypróbuję :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2865530
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I ja czerwona z jablkiem i marchewka .

W sobote pieklam kurczaka i na dno naczynia polozylam czerwona grubo pokrojona , bo mialam na zbyciu akurat i calkiem fajnie kurczakl sie na tym upiekl

:D

 

 

Czy ktos mi powie jak upiec szynke , zeby byla soczysta .Zawsze wior mi wychodzi .Karkowke pieke tak samo i jest soczysta .

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2865621
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie miesa pieka w rekawie, a na ostatnie 20 minut rekaw rozcinam zeby mieso ladnie sie zarumienilo.

 

Szynke, schab, karkowke, boczek i poledwiczki robie nastepujaca:[/b]

mieso nacieram sola, wegeta, pieprz, majeranek, starty czocnek i bardzo duzo magi. Nastepnie biore szpikulec (moze byc drut od robienia na drutach lub od saszlykow) i cale miesko naklowam. Potem wkladam do woreczka foliowego, szczelnie zawiazuje i do lodowki. W lodowce lezy mieso 2-3 doby, codziennie wieczorem wyjmije mieso z lodowki i troche "mietole" w tym woreczku. Po 3 dniach do piekarnika, jest super doprawione i na chlebek bardzo takie miesko lubimy.

 

Karkowka parowana:

karkowke nacieram przyprawami, robie naciecia i wciskam cieniutkie slupeczki czosnku. Owijam w folie aluminiowa, klade na sito, a sito umieszczam na garnku z gotujaca woda, wszystko przykrywam i paruje okolo 2 godzin.

 

Do tych mies lubimy sosik w proporcjach 1/1 bardzo ostry chrzan/majonez.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2866390
Udostępnij na innych stronach

Schab pieczony faszerowany:

schab rozcinam cieniutko tak jak na rolade, w srodku nacieram, ukladam na nim farsz (przepis nizej), zawijam, zwiazuje nitka, nacieram przyprawami i na kilka godzin odstawiam, a potem do piekarnika. Pieke w rekawie, wychodzi pyszna rolada, ktora jemy na zimno z sosem.

Farsz:

40 dkg lopatki miele, dodaje cebule, duzo startego czosnku, jajko i doprawiam do smaku (podobnie jak na mielone)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2866396
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
planuję na dzisiaj duszone, nadziewane kalarepki w sosie beszamelowym

/nadziewane takim farszem jak do gołąbków/

tylko nie wiem, czy kalarepki gdzieś dostanę, jeśli nie - nadzieję paprykę :)

 

to moje smakowite papryczki :) :wink:

 

http://images40.fotosik.pl/39/1f48a5514299a325m.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2867498
Udostępnij na innych stronach

170 - 180 stopni i zeby sie mieso zarumienilo musze rozciac.

Ew-ka a powinno mieso zarumienic sie przez folie bez rozcinania? Na ile Ty nastawiasz piekarnik?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2868358
Udostępnij na innych stronach

Szynke, schab, karkowke, boczek i poledwiczki robie nastepujaca:[/b]

mieso nacieram sola, wegeta, pieprz, majeranek, starty czocnek i bardzo duzo magi. Nastepnie biore szpikulec (moze byc drut od robienia na drutach lub od saszlykow) i cale miesko naklowam. Potem wkladam do woreczka foliowego, szczelnie zawiazuje i do lodowki. W lodowce lezy mieso 2-3 doby, codziennie wieczorem wyjmije mieso z lodowki i troche "mietole" w tym woreczku. Po 3 dniach do piekarnika, jest super doprawione i na chlebek bardzo takie miesko lubimy.

wytł. moje

 

łał

 

brzmi nieźle;

kiedyś piekłem karkówę i marynowałem w ten sposób, że po prostu strzykawką robiłem szprycę do środeczka ( :evil: jednak czosnek często zatykał igłę i marynata nie zawsze leciała tam, gdzie chciałem :evil: ); mięso wyszło soczyste, muszę przyznać.

 

P.S.

dziś była u mnie ogórkowa (na podsmażonych warzywach, boczusiu i kiełbasce), a na jutro już się marynuje taki fajny ajntopfik

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2868362
Udostępnij na innych stronach

170 - 180 stopni i zeby sie mieso zarumienilo musze rozciac.

Ew-ka a powinno mieso zarumienic sie przez folie bez rozcinania? Na ile Ty nastawiasz piekarnik?

no właśnie ...ja nie rozcinam ale piekę w 200 st i mieso mam zrumienione bardzo ładnie ....Ja mieso pieke w nocy i rano w piekarniku jest zimny balon :lol: z upieczonym mięskiem ...Musze wyprobować Twoj sposob z marynatą :D A ...i jeszcze jedno do pieczenia nie używam SOLI !!! a mieso jest i tak słone ,a sol powoduje ,że skórka robi sie twarda . Zdarza sie czasem ,że wcale nie używam przypraw - wkładam miesko -sote :wink: tylko umyte do rekawa i piekę ...i uwierzcie -jest pyszne :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2868662
Udostępnij na innych stronach

muszę spróbować z tym rękawem.

 

a z solą Ew-ka masz rację; kiedyś zapomniałem posolić mięsa podczas jakiegoś standardowego duszenia, wyłożyłem na talerze i okazało się, że jest o wiele bardziej soczyste niż zazwyczaj; sól wyciąga przecież wodę, tak to sobie tłumaczę :roll: i od tej pory solę na sam koniec

 

a wiesz co Ew-ka? ja bym nie mógł nie przyprawić mięska ... mam taką jakąś blokadę kurde, nawet z tą solą tak było; jestem fanem siekania (mój tasaczek ma już 12 lat i uwielbiam go), szczególnie czosnku i wszystkich warzyw, przyprawiam też za dużo :oops: kilka garnków fasolki po bretońsku musiałem sam wciąć...nie żebym się za bardzo tym zmartwił..., ale dziewczynom musiałem gotować nową zupinę...

 

a dziś udziec z indyka marynowany w szczypiorku i curry, mniam; będzie fotka

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2868958
Udostępnij na innych stronach

ale fajne pomysły z tymi mięsami, dziękuję :D

 

magpie101- możesz wyjaśnić co oznacza bardzo dużo magi :wink:

 

Skrapaim cale miesko magi i wcieram. Ile ilosciowo wychodzi to nie powiem, jak nie daje soli to magi daje wiecej tyle zeby po rozsmarowaniu cale mieso bylo pokryte cienka warstwa magi.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869170
Udostępnij na innych stronach

u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku :D

 

Ew-ka z nieba mi spadlas :p ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam.

Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869278
Udostępnij na innych stronach

U mnie dziś zupka pieczarkowa z makaronem, a na drugie kasza jęczmienna, mięso indycze w sosie, buraczki i ogórek kiszony.

Kurcze, nauczyłam wszystkich (siebie też), że zawsze muszą być dwa dodatki do drugiego.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869498
Udostępnij na innych stronach

170 - 180 stopni i zeby sie mieso zarumienilo musze rozciac.

Ew-ka a powinno mieso zarumienic sie przez folie bez rozcinania? Na ile Ty nastawiasz piekarnik?

no właśnie ...ja nie rozcinam ale piekę w 200 st i mieso mam zrumienione bardzo ładnie ....Ja mieso pieke w nocy i rano w piekarniku jest zimny balon :lol: z upieczonym mięskiem ...Musze wyprobować Twoj sposob z marynatą :D A ...i jeszcze jedno do pieczenia nie używam SOLI !!! a mieso jest i tak słone ,a sol powoduje ,że skórka robi sie twarda . Zdarza sie czasem ,że wcale nie używam przypraw - wkładam miesko -sote :wink: tylko umyte do rekawa i piekę ...i uwierzcie -jest pyszne :D

 

Racja, ja też najczęściej nic nie daję do pieczonego mięsa i jest najlepsze. Jak smażę (np skrzydełka), smaruję majonezem i wychodzi piękny złoty kolor. W pieczeniu drobiu też się sprawdza.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869503
Udostępnij na innych stronach

przepis:

 

kawałki mięsa marynujemy w pieprzu, czosnku, oliwie, posiekanym szczypiorku (nie żałować go) i dużej ilości curry. Potem szczypiorek musimy oddzielić od mięska (żeby się nie przypalił) i dodamy go na 20 minut przed końcem duszenia.

 

Mięsko oprószamy mąką i smażymy na oliwie, zalewamy bulionem i dusimy; razem ze szczypiorkiem dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki i jeszcze ze 20 min. no a sosik...można dać śmietanki 30% z curry, będzie gęsty; jest pycha i ma wyjątkowy, specyficzny posmak curry i szczypiorku (jak kto lubi :roll: )

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869544
Udostępnij na innych stronach

u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku :D

 

Ew-ka z nieba mi spadlas :p ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam.

Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla.

 

pierożki wyszły rewelacyjne :D robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni :lol:

ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką :D Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem

wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt.

myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe :lol:

 

http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2869692
Udostępnij na innych stronach

Ale pieknie wyszly te pierozki! Przepis spisalam i na swieta bede robic. Tylko mam pytanie do osob, ktore robia regularnie takie pysznosci: czy drozdzowe pierogi mozna zamrozic, bo zwykle pierogi i uszka zawsze robilam wczesniej i morzilam zeby w wigilei sie nie bawic ale z drozdzowymi to nie mam pojecia czy zamrazajac nie spiernicze czegos.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/18/#findComment-2871290
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...