Ew-ka 17.12.2008 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 przepis możecie brać w ciemno REWELACJA tak pysznej golonki pieczonej jeszcze nie jadłam .... Golonki ( najlepsze są przednie ,bo mięsko najdelikatniesze) umyć ,posolić ,posypac przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polac olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawic na 250 st .....po godzinie podlac piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 3 golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmnieszyłam temp do 230 st . Skorka idealnie przypieczona , miesko kruche i miekkie ,kapustka wspaniala - tylko otworzyć do tego zimne piwo i ....... macie wielkie plusy u męża moj był wniebowziety .....jeszcze zadzwonilam po naszego przyjaciela (wdowca) -nic wiecej do szczescia dzisiaj mu nie potrzeba Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2883062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.12.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Dzięki Jutro chyba popędzę szlakiem sklepów mięsnych w poszukiwaniu przednich świńskich kolanek Ps. Uśliniona już jestem aż do pasa Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2883112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 18.12.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Dzięki Jutro chyba popędzę szlakiem sklepów mięsnych w poszukiwaniu przednich świńskich kolanek Ps. Uśliniona już jestem aż do pasa a może do kolanek? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2883655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.12.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 U nas dzisiaj były świńskie kolanka według przepisu Ew-ki - mniam Niedługo zrobię znowu, dziękuję za wspaniały przepis. Mam nawet plan na innowację: dorzucę ziemniaczki, już się nie mogę doczekać Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2889488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 20.12.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 u nas dziś były pierogi z mięsem i z kapustą (uszczknęłam nieco z bigosu ). Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2889833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 20.12.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 dziewczyny a może macie sprawdzony przepis na ZUPĘ CEBULOWĄ Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2889909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 20.12.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 dziewczyny a może macie sprawdzony przepis na ZUPĘ CEBULOWĄ Warzywa (por, seler, marchew, pietruszka) scieramy i zalewamy woda. Ja kupuje wloszczyzne w paski z hortexu, wiec obieranie i scieranie odpada. Dodajemy kostke rosolowa, 2 duze cebule kroimy w kostke, na oleju trzeba zeszklic i dodac do garnka. Do tego puszke pomidorow (wczesniej rozgniesc widelcem). Doprawic i gotowac do miekkosc i warzyw. W tym czasie z bulki kanapkowej zrobic na patelni grzanki, wlewamy zupe na talerz, na to grzanki i na wierzch zielona pietruszka i duuuzo startego zoltego sera. Ta zupa cebulowa jest pyszna i szybka do zrobienia. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2890268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 22.12.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Warzywa (por, seler, marchew, pietruszka) scieramy i zalewamy woda. Ja kupuje wloszczyzne w paski z hortexu, wiec obieranie i scieranie odpada. Dodajemy kostke rosolowa, 2 duze cebule kroimy w kostke, na oleju trzeba zeszklic i dodac do garnka. Do tego puszke pomidorow (wczesniej rozgniesc widelcem). Doprawic i gotowac do miekkosc i warzyw. W tym czasie z bulki kanapkowej zrobic na patelni grzanki, wlewamy zupe na talerz, na to grzanki i na wierzch zielona pietruszka i duuuzo startego zoltego sera. Ta zupa cebulowa jest pyszna i szybka do zrobienia. Ja bym dodała jeszcze przesmażonego na patelni boczku... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2892949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 23.12.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku Ew-ka z nieba mi spadlas ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam. Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla. pierożki wyszły rewelacyjne robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt. myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg Dziewczyny a w jakiej temp. piekłyście te pierożki i jak długo?/ Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2897007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 23.12.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku Ew-ka z nieba mi spadlas ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam. Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla. pierożki wyszły rewelacyjne robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt. myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg Dziewczyny a w jakiej temp. piekłyście te pierożki i jak długo?/ 25 minut na 190 st. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2897072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 25.12.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 ....wiecie co najbardziej smakowało mi na wieczerzy wigilijnej??....pierożki ...są pycha!!!..świetnie pasowały do barszczu....lepsze niż uszka ...super!!...dzięki za przepis Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2898204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 05.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Pyszne, puszyste naleśniki: - 2 żółtka, jedno całe jajo, mleko, śmietanka 30 - ka, szczypta soli, deko oliwy i jakiś aromat (np. rumowy) no i mąka. Po wymieszaniu dodajemy ubitą pianę z białek. Farsz: - serek delfiko wymieszałem ze śmietaną (tą 30% ) i posiekałem rodzynki. Naleśniki boskie, szczególnie po tych świątecznych mięsiwach, boczkach karkówkach... pzdr Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2920468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.01.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Ja mialam nalesniki przed sylwestrem we wtorek, bo juz nam sie miesiwo przejadlo.Tez ubijam piane z bialek, chyba ze strasznie mi sie spieszy to wtedy wrzucam cale jajka. A u mnie dzisiaj rosolek, ktory dotowalam wczoraj ale nie jedlismy, bo bylo drugie danie: schab z grilla, surowka i ziemniaki z czosnkiem. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2920622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.01.2009 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 a ja mam dzisiaj gulasz z kiełbaski ....jest to danie ,ktore bardzo lubimy a robie je wtedy gdy mam za duzo kiełbasy , a sezonu grilowego nie ma ... otoż należy pokroic kełbase w średnią kostkę -obsmażyć na tłuszczu na brązowo razem z cebulką , wsypac mąkę pszenną ( na oko ,aby mąka oblepiła kawałki kiełbaski czyli jakies 2 łyżki ) i dolac zimnej wody -wszystko razem energicznie wymieszac- troszke poddusic -dosmaczyc sola i pieprzem ,dolac smietanki do powstałego sosu ....podawac z ziemniakami i buraczkami na słodko szybko i tanio ...a najwazniejsze smacznie Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2920648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 05.01.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 a ta wode to na patelnie dolac do kiebaski ? Lubie takie mamlygi Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2921123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.01.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 u mnie będzie jutro zupa "chińska" 3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku, dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2921311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.01.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 a ta wode to na patelnie dolac do kiebaski ? Lubie takie mamlygi tak -to wszystko na patelni ......jak sie tylko mąka zrobi klejąca chlisnąć wodę i szybko mieszajc -dolewać wody tyle, az sie zrobi aksamitny sosik ....potem tylko troszke slodkiej smietanki ....i gotowe dzisiaj podawałam z ogórkami w curry Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2921510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 06.01.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 u mnie będzie jutro zupa "chińska" 3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku, dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam ja to robię ale jako potrawkę , nie zagęszczam , dusze mieszankę na oliwie, podsmażony filet, 2 torebki ryżu ciemnego i super żarełko Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2922870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 06.01.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 u mnie dzisiaj prosto....krupnik z wkładka z filecika z kurczaka, do tego naleśniczki ...... jutro planuję filet kurczaka w sosie curry...z ryżem , ziemniaczkami lub makaronem..... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2922876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 06.01.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 u mnie będzie jutro zupa "chińska" 3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku, dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam ja to robię ale jako potrawkę , nie zagęszczam , dusze mieszankę na oliwie, podsmażony filet, 2 torebki ryżu ciemnego i super żarełko jako "drugie" robię też, z różnymi makaronami i różnymi ryżami jak mam więcej czasu to - świeże warzywa i w ogóle to podchodzi mi taka kuchnia, sajgonki też parę razy robiłam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2922995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts