Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przepis możecie brać w ciemno REWELACJA :D tak pysznej golonki pieczonej jeszcze nie jadłam .... :D

Golonki ( najlepsze są przednie ,bo mięsko najdelikatniesze) umyć ,posolić ,posypac przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polac olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawic na 250 st .....po godzinie podlac piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 3 golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmnieszyłam temp do 230 st .

Skorka idealnie przypieczona , miesko kruche i miekkie ,kapustka wspaniala - tylko otworzyć do tego zimne piwo i ....... macie wielkie plusy u męża :lol:

moj był wniebowziety .....jeszcze zadzwonilam po naszego przyjaciela (wdowca) -nic wiecej do szczescia dzisiaj mu nie potrzeba :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2883062
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas dzisiaj były świńskie kolanka według przepisu Ew-ki - mniam :D

Niedługo zrobię znowu, dziękuję za wspaniały przepis.

Mam nawet plan na innowację: dorzucę ziemniaczki, już się nie mogę doczekać :oops:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2889488
Udostępnij na innych stronach

dziewczyny a może macie sprawdzony przepis na ZUPĘ CEBULOWĄ

 

Warzywa (por, seler, marchew, pietruszka) scieramy i zalewamy woda. Ja kupuje wloszczyzne w paski z hortexu, wiec obieranie i scieranie odpada. Dodajemy kostke rosolowa, 2 duze cebule kroimy w kostke, na oleju trzeba zeszklic i dodac do garnka. Do tego puszke pomidorow (wczesniej rozgniesc widelcem). Doprawic i gotowac do miekkosc i warzyw.

W tym czasie z bulki kanapkowej zrobic na patelni grzanki, wlewamy zupe na talerz, na to grzanki i na wierzch zielona pietruszka i duuuzo startego zoltego sera. Ta zupa cebulowa jest pyszna i szybka do zrobienia.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2890268
Udostępnij na innych stronach

Warzywa (por, seler, marchew, pietruszka) scieramy i zalewamy woda. Ja kupuje wloszczyzne w paski z hortexu, wiec obieranie i scieranie odpada. Dodajemy kostke rosolowa, 2 duze cebule kroimy w kostke, na oleju trzeba zeszklic i dodac do garnka. Do tego puszke pomidorow (wczesniej rozgniesc widelcem). Doprawic i gotowac do miekkosc i warzyw.

W tym czasie z bulki kanapkowej zrobic na patelni grzanki, wlewamy zupe na talerz, na to grzanki i na wierzch zielona pietruszka i duuuzo startego zoltego sera. Ta zupa cebulowa jest pyszna i szybka do zrobienia.

Ja bym dodała jeszcze przesmażonego na patelni boczku...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2892949
Udostępnij na innych stronach

u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku :D

 

Ew-ka z nieba mi spadlas :p ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam.

Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla.

 

pierożki wyszły rewelacyjne :D robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni :lol:

ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką :D Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem

wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt.

myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe :lol:

 

http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg

 

Dziewczyny a w jakiej temp. piekłyście te pierożki i jak długo?/

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2897007
Udostępnij na innych stronach

u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku :D

 

Ew-ka z nieba mi spadlas :p ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam.

Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla.

 

pierożki wyszły rewelacyjne :D robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni :lol:

ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką :D Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem

wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt.

myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe :lol:

 

http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg

 

Dziewczyny a w jakiej temp. piekłyście te pierożki i jak długo?/

 

25 minut na 190 st.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2897072
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Pyszne, puszyste naleśniki:

 

- 2 żółtka, jedno całe jajo, mleko, śmietanka 30 - ka, szczypta soli, deko oliwy i jakiś aromat (np. rumowy) no i mąka. Po wymieszaniu dodajemy ubitą pianę z białek.

 

Farsz:

 

- serek delfiko wymieszałem ze śmietaną (tą 30% :oops: ) i posiekałem rodzynki.

 

Naleśniki boskie, szczególnie po tych świątecznych mięsiwach, boczkach karkówkach...

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2920468
Udostępnij na innych stronach

Ja mialam nalesniki przed sylwestrem we wtorek, bo juz nam sie miesiwo przejadlo.

Tez ubijam piane z bialek, chyba ze strasznie mi sie spieszy to wtedy wrzucam cale jajka.

 

A u mnie dzisiaj rosolek, ktory dotowalam wczoraj ale nie jedlismy, bo bylo drugie danie: schab z grilla, surowka i ziemniaki z czosnkiem.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2920622
Udostępnij na innych stronach

a ja mam dzisiaj gulasz z kiełbaski ....jest to danie ,ktore bardzo lubimy a robie je wtedy gdy mam za duzo kiełbasy , a sezonu grilowego nie ma ...

otoż należy pokroic kełbase w średnią kostkę -obsmażyć na tłuszczu na brązowo razem z cebulką , wsypac mąkę pszenną ( na oko ,aby mąka oblepiła kawałki kiełbaski czyli jakies 2 łyżki ) i dolac zimnej wody -wszystko razem energicznie wymieszac- troszke poddusic -dosmaczyc sola i pieprzem ,dolac smietanki do powstałego sosu ....podawac z ziemniakami i buraczkami na słodko :D szybko i tanio ...a najwazniejsze smacznie :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2920648
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

u mnie będzie jutro zupa "chińska" :)

3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku,

dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy

zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2921311
Udostępnij na innych stronach

a ta wode to na patelnie dolac do kiebaski ?

Lubie takie mamlygi :D

tak -to wszystko na patelni ......jak sie tylko mąka zrobi klejąca chlisnąć wodę i szybko mieszajc -dolewać wody tyle, az sie zrobi aksamitny sosik ....potem tylko troszke slodkiej smietanki ....i gotowe :D dzisiaj podawałam z ogórkami w curry :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2921510
Udostępnij na innych stronach

u mnie będzie jutro zupa "chińska" :)

3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku,

dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy

zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam :)

 

 

ja to robię ale jako potrawkę , nie zagęszczam , dusze mieszankę na oliwie, podsmażony filet, 2 torebki ryżu ciemnego i super żarełko :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2922870
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
u mnie będzie jutro zupa "chińska" :)

3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku,

dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy

zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam :)

 

 

ja to robię ale jako potrawkę , nie zagęszczam , dusze mieszankę na oliwie, podsmażony filet, 2 torebki ryżu ciemnego i super żarełko :lol: :lol: :lol:

 

jako "drugie" robię też, z różnymi makaronami i różnymi ryżami

jak mam więcej czasu to - świeże warzywa

i w ogóle to podchodzi mi taka kuchnia, sajgonki też parę razy robiłam :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/20/#findComment-2922995
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...