Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

e-Mandzia!

 

nie, żebym tu słodził...ale bardzo Ci dziękuję za przypomnienie o cannelloni ze szpinakiem, naprawdę!

 

moje dzieci uwielbiają szpinak :roll:

a to danie robiłem już kiedyś ze trzy razy, zajadaliśmy się wszyscy, dodatkowo ta świadomość, że to takie zdrowe i tyle żelaza...ale to było z rok, półtora temu :oops:

 

po ostatnim razie kupiłem paczkę makaronu cannelloni z postanowieniem, że niedługo znowu je zrobię i teraz patrzę na niego i wstyd! przeterminowany! (ale tylko do lutego, to chyba jutro trzasnę?)

 

z modyfikacji Twojego przepisu, to ja robię tak:

- przede wszystkim kupuję świeżą bazylię (jej zapach jest boski) i dodaję zarówno do sosu jak i farszu

- do sosu daje cebulę i dużo czosnku i do tego dopiero pomidorki

 

i nader wszystko, farszu nie nakładam łyżeczką (pamiętam ile się z tym pier...łem); farsz nakładam do takiej wyciskarki do tortów, taka strzykawa, wiecie, i z niej wyciskam, bo podgotowany makaron jest taki...miętki...a sprzęt użyty chyba tylko jeden raz u mnie w domu, to przynajmniej znalazł inne zastosowanie :wink:

 

układając makaron w brytfance pamiętam, że musi być cały zanurzony w sosie, żeby nie był twardy

no i startym serem żółtym posypuję na sam koniec pieczenia

 

a do tego np. brukselka duszona na maśle i bułce tartej, albo glazurowana w miodzie?

 

jeszcze raz fękju Ci

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/43/#findComment-3092362
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BRAMER, bardzo cenne uwagi i logiczne - tak jak pisałam, zasłyszałam to w sieci i jeszcze nie robiłam, ale w sobotę czasnę i zastosuje się do Twoich modyfikacji :D

 

Jak już było - sorki :oops: , ale mi też ślinka pociekła :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/43/#findComment-3092420
Udostępnij na innych stronach

A jakby do tego farszu dodać boczek drobno pokrojony przesmażony? Dobre by było? :roll:

 

a znasz lepszy zapach, niż oliwa z oliwek, czosnek, cebulka i surowy, wędzony boczek??? :wink:

 

na śniadanie właśnie dziś jedliśmy taki boczuś z grilla, posypany papryczką w proszku

 

paskom boczkowym zdecydowane TAK (o, mniam, jakie to ...niezdrowe, he, he)

 

nastka79

 

generalnie cannelloni ze szpinakiem ma być daniem jarskim, ale ja jeszcze chyba nigdy nie zrobiłem nic zgodnie z przepisem

 

w gotowaniu fajne jest to, że wszystko robisz, modyfikujesz wg. własnego uznania...

 

P.S.

a z boczkiem fajny pomysł :D chyba zastosuję się do Twojej sugestii

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/43/#findComment-3092446
Udostępnij na innych stronach

A jakby do tego farszu dodać boczek drobno pokrojony przesmażony? Dobre by było? Ja kombinuję, bo mój mąż musi mieć mięso na obiad :roll:

 

Myślę, że by nie zaszkodziło :roll: , ale może niech się wypowiedzą co wytrawniejsi mistrzowie kuchni. (juz nie aktualne :D - siem wypowiedzieli :D )

 

BRAMER, z tą wyciskaczką do kremów - też mam, nówka sztuka nie śmigana, kupiona z 8 lat temu :D a przyda się, przyda :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/43/#findComment-3092448
Udostępnij na innych stronach

strona 5-ta, pod zdjęciami serka, przepis madd

 

robi się szybko, łatwo i przyjemnie

 

jedyna modyfikacja, to taka, że ziemniaki pokroiłem w talarki i króciutko podgotowałem; szybciej doszły

 

Robilam i moge zagwarantowac, ze jest bardzo smaczna ta zapiekanka i praktycznie robi sie sama.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/43/#findComment-3092472
Udostępnij na innych stronach

Danie na szybko.

Brokułowe penne

 

- brokuł

- 2 torebki sosu w proszku (Knorr "4 sery z brokułami")

- paczka makaronu penne

- starty ser żółty do posypania

 

Gotujemy brokuły, dzielimy je na różyczki. Przygotowujemy sos wg instrukcji na opakowaniu, gotujemy makaron penne, gdy sos będzie już wrzący wrzucamy do niego brokuły i ugotowany makaron, mieszamy, następnie wykładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Posypujemy serem, wkładamy do piekarnika na około 10-15 min.

 

PS

Jak było, to mnie pogońta :-?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/43/#findComment-3092502
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Elutek...zyjesz po tych warkoczach maryny?

 

warkocze nie dość, że się rozlazły, to dość suchawe były

/moja wina :oops: , w piekarniku upiekłam, prawie bez tłuszczu /

 

i w związku z tym taka "piosenka" z dzieciństwa mi się przypomniała:

"A te żyły takie były, że się dzieci podusiły..." :roll: :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/43/#findComment-3094635
Udostępnij na innych stronach

no cannelloni :lol: ,

 

tak przy okazji ja swoich wczesniej nie gotuje

 

robiłam kiedys ze szpinakiem, ale wg. własnej fantazji.

Szybciej wychodza nalesniki ze szpinakiem

(szczególnie jak naleśniki kupne są i tylko farsz zrobic trzeba :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/43/#findComment-3095418
Udostępnij na innych stronach

Odwieczny problem śniadaniowo/kolacyjny załatwiony w 3 minuty ; jajka trzepiemy widelcem , w to wrzucamy co mamy na wykończeniu w lodówce ( pokrojona w paski/kostkę wędlina, ser żółty, papryka, pieczarki ..) i chlup na rozgrzaną patelnię. Przykrywamy pokrywką.

 

Potem bijemy się kto ma prawo do większego kawałka.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/43/#findComment-3095998
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...