cieszynianka 24.03.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 aaa, to pierwszy raz takie robisz? napisz koniecznie jakie wyszły cieszynianka - makaron był /nie wiem nawet, czy baraninę gdzieś można kupić i jak ona smakuje / A co z zupą cytrynową Baraninę kupisz chyba tylko u właściciela barana, jak mu baran podpadnie Jeśli jest z młodego baranka i jest dobrze przyrządzona, to smakuje wybornie Ze starego tryka jest obrzydliwa Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3153359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.03.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 W Macro można kupić baraninę, ale trzeba długo trzymać w marynacie. Jagnięciny podobnie jak cielęciny nie jadam, więc nie wiem jak się robi. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3153373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 24.03.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A co z zupą cytrynową może kiedyś zrobię ale jak teraz sobie wyobrażam, że stoję i gotuję ZUPĘ CYTRYNOWĄ, to śmiech mnie ogarnia Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3153375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.03.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A co z zupą cytrynową może kiedyś zrobię ale jak teraz sobie wyobrażam, że stoję i gotuję ZUPĘ CYTRYNOWĄ, to śmiech mnie ogarnia Dlatego pytam, bo jakiś czas temu szukając pomysłu też mi się na niej otwarło i zastanawiałam się jak to to może smakować Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3153496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 24.03.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 U nas dzisiaj byly golabki od soboty.Ja na 80 dkg miesa daje 2 woreczki ryzu, gotuje go tylko 15 minut zeby byl lekko twardawy, do gotowanego ryzu dodaje 2-3 kostki rosolowe wtedy ma ladny kolor i smak fajny. Na jutro kupilam fileta i pieczarki i bede chciala meza wykorzystac do zrobienia obiadu. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3153626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.03.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Melduję, że gołąbki są bardzo dobre. Robiłam z mięsa udziec z indyka bez kości. Doprawiłam jak na kotlety mielone, a nawet jajko dałam żeby sie trzymało kupy i dosypałam mąki. Może dlatego nie jest zbite. Niestety nie kupiłam kapusty włoskiej, bo myślę, że z włoska byłyby lepsze. Myśle, że lepiej pasują takie czysto mięsne do ziemniaków (mąż lubi z ziemniakami), bo ryz i ziemniaki jakoś mi sie gryzą Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3153711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 25.03.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 U mnie wczoraj po wlosku spaghetti Dzisiaj po polsku Kotlety mielone, kapucha i ziemniaki. A jutro mamy zaproszenie na pysznego tatara z polędwicy... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3155307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 26.03.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 U mnie wczoraj po wlosku spaghetti Dzisiaj po polsku Kotlety mielone, kapucha i ziemniaki. A jutro mamy zaproszenie na pysznego tatara z polędwicy... Witam! ja też wczoraj zrobiłem spaghetti tak dużo, że dziś mam z głowy obiadek a z reszty mielonej wołowiny, co została, zrobię bolitaski, mówię Wam, pycha!!! Robi się tak: - Składniki: - zmielona wołowina na pieczeń - ostre małe papryczki - szklanka ryżu - bulion wołowy - natka pietruszki - mąka, jajka - 2 puszki pomidorów - liście laurowe - cebula, czosnek - olej - sól, pieprz Rozgrzać olej i zrumienić cebulę dodać posiekany czosnek na 2-3 minuty. Teraz zalać pomidorami, a po chwili wlać szklankę bulionu, dodać liście. Papryczki drobniutko posiekać i dołożyć. Dusimy bez przykrycia kilka minut. Do zmielonego mięsa dodajemy surowy ryż i jajko, solimy i pieprzymy i formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące i wkładamy do sosu. Dusimy ok. 40 minut, możemy pod przykryciem, kontrolując stan bulionu, którego ma być dużo. Ryż ma napęcznieć i zwiększyć pulpety. Gdy gotowe całość posypujemy natką pietruszki. Robię to od lat, i uwierzcie mi, nie można skończyć na dwóch a to spaghetti... http://img242.imageshack.us/img242/2506/234q.jpg pzdr Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3158646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 26.03.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 A jak toto napecznieje od tego ryzu, to sie nie rozwala?? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3158676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 26.03.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 NIE; jest obtoczone w mące, a w środku jest jajo Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3158695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 26.03.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 uff, ja mam inny problem moj najmilszy jadłby tylko schabowe i brizole (normalnie bankructwo). Ale jest rada na tańsze brizole. Kupujemy rozbef i wycinamy zgrabne brizolki. Lekko robijamy. Układamy w miseczce polewamy oliwa i tak warstwa po warstwie. Teraz do lodówki na 24 h. Gwarantuje że skruszeja i będą równie dobre jak z polędwicy. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3158735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 26.03.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Bramer A z czym te bolitaski się jada ?? Nie wiem czemu najbardziej pasują mi frytki Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3158738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 26.03.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Wiesz, co? Jak kto lubi; dla mnie frytki raczej nie, z uwagi na to, że bolitaski wprost taplają się w tym sosie pomidorowo - papryczkowym; pamiętamy, że podczas duszenia muszą być w nim zanurzone całkowicie, dlatego ja do tego biorę szeroki i niski garnek, ażeby była ich jedna warstwa; ja dotąd robiłem z: - ziemniaki w mundurkach (mniam, zupełnie inny smak, szczególnie młode) - a ja najchętniej wcinam je po prostu z bułką; sosu jest dużo, a bułkeczka tak ładnie go wchłania pzdr Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3159250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 26.03.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 U mnie dziś krupnik, a na drugie smazone śledzie, ziemniary i ogór kiszony. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3159326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 26.03.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 U nas wczoraj i dzisiaj saszlyki (filet drobiowy, cebula, pieczarki, boczek wedzony). Wszystkie skladniki maz naipierw w kawalkach doslownie minutke obsmazyl na patelni (wczesniej lezaly w marynacie), nadzial na patyki i do piekarnika na ruszt, wiec nie byly tluste. Przed wyjeciem posypal je startym zoltym serem z duza iloscia zielonej pietruszki. Saszlyki fajnie sie w tym serze obkleily, do tego zrobil sos (musztarda, majonez, keczup), frytki i surowka z bialej kapusty. Pyszne byly. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3159387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 26.03.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 a u mnie dzisiaj kryzysowo makaron, oliwa z czosnkiem (3 ząbki) i wszelkie warzywa jakie były w lodówce (a była dokładnie marchewka sztuk jedna, pół cebuli i mrożone brokuły), do tego resztka żółtego sera i dużo przypraw - bo się do sklepu po zakupy jechać nie chciało Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3159886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 26.03.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 A ja mam fajny przepis na ryż z warzywami.Dziś wypróbowałam i super jest. - 1,5 szklanki ryżu, - puszka groszku z wodą, - puszka kukurydzy bez wody, - papryka pokrojona na kosteczkę, - 1/2 szklanki oleju, - 2 szklanki wody, - 2 kostki rosołowe,(rozkruszyć) Razem wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku na 180C 1 godzinę .Porcja na 4-5 osób. Jeszcze przepis na szybkie pomidorki do obiadku Pomidory pokroić na półksiężyce,posolić a na górę śmietana 18% wymieszana z majonezem i czosnkiem oraz posypana całość serem startym na drobnej tarce Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3160098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 26.03.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Ja bardzo lubię pomidorki posypane parmezanem, tylko, ze nie takie zimowe. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3160111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.03.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Rosół z makaronem, ziemniaki, mięso z rosołu podsmażone na cebulce, surówka z kiszonej czerwonej kapusty Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3160240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.03.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 jako ,że od jakiegos czasu chodze do pracy i wracam po 17,oo obiady robie na szybko czyli poledwiczki wieprzowe ( 1 duza starcza na dni dla 2 osob ) kroje na plastry ,delikatnie rozgniatam nadgarstkiem dłonii i sole ,obtaczam tylko w mące i na rozgrzaną oliwę - smaże z dwoch stron ok 8 minut w tym czasie mix z sałat ( garsc na osobę ) polewam oliwą z pomidorow suszonych lub inną oliwką -mieszam -wykladam na talerz ..i teraz jest przegląd lodowki ....na salate klade plastry pomidora . oliwki , ser feta w plasterkach , suszone pomidory i czosnek w oliwie -polewam delikatnie octem balsamicznym ....ukladam plastry usmazonej poledwiczki i ....smacznego Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/51/#findComment-3160335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts