Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja SZCZERZE POLECAM swoje CZOSNKOWE ROLADKI Z BAZYLIĄ I OREGANO,

coś wspaniałego lecz uzależnia :)))

 

http://images41.fotosik.pl/151/a2c90fc4780a17b1med.jpg

 

 

 

tu dodałam przepis

 

http://www.wielkiezarcie.com/przepis44645.html

 

i UWAGA na sąsiadów, zapach przyciąga nawet z kilometra, warto mieć jedną roladkę więcej :)))

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/67/#findComment-3394120
Udostępnij na innych stronach

Ktoś kiedyś podał tu przepis na makaron ze szpinakiem, czy wiecie jak to się robiło, bo nie mogę go poszukać :(

 

Nie wiem jaki był ten przepis, ale ja makaron ze szpinakiem robię tak :

 

Szpinak na minutkę do gorącej wody, jeśli mrożony to nie ( mrożony tylko w listkach, nie ta siekana papka). Na patelni smazymy cebulke i czosnek na oliwie.dodajemy szpinak i podsmazamy przez chwilke(mrozony, az sie rozmrozi). dodajemy oregano, gałkę, bazylię, pieprz. 2 łyżki śmietany mieszamy z łyżką mąki i mlekiem , zalewamy szpinak i dusimy chwilkę. jeśli jest gęste dolewamy mleka. na koniec opakowanie fety pokrojonej w grubą kostkę i ugotowany makaron, przemieszac na patelni i gotowe.

 

Można dodać podsmażoną w kostkach pierś kurczaka.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/67/#findComment-3395151
Udostępnij na innych stronach

 

Pysznie wyglada! Czy to piers z kurczaka? A co jest w srodku i ile wszystko grillowalo?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/67/#findComment-3399735
Udostępnij na innych stronach

zamysł był taki, żeby było na słodko - kwaśno

 

jest to zwykły filet drobiowy - kieszonka, a w środku:

 

- żółty ser, gruszka, ananas, ogórek kiszony i trochę boczku lub słoninki można weproć, żeby nie było suche w środku

 

filet obłożony szynką surową (prosciutto albo szwarzwaldzka)

piekło się w folii jakieś 15 - 20 minut

na koniec odkryłem, folię rozciąłem od dołu, żeby spłynął sok, a mięsko się przyrumieniło

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/67/#findComment-3399955
Udostępnij na innych stronach

zamysł był taki, żeby było na słodko - kwaśno

 

jest to zwykły filet drobiowy - kieszonka, a w środku:

 

- żółty ser, gruszka, ananas, ogórek kiszony i trochę boczku lub słoninki można weproć, żeby nie było suche w środku

 

filet obłożony szynką surową (prosciutto albo szwarzwaldzka)

piekło się w folii jakieś 15 - 20 minut

na koniec odkryłem, folię rozciąłem od dołu, żeby spłynął sok, a mięsko się przyrumieniło

... sok z pieczenia w folii, można również zachować do przyrządzenia bardzo prostego sosu: ... należy w rondlu rozpuśćić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i mieszając zasmażyć na złoty kolor (powstanie baza sosu tzw "roux") ciągle mieszając dodać soki z pieczenia (można uzupełnić czystym bulionem), doprawić solą, pieprzem, (opcjonalnie przecierem pomidorowym) i śmietaną (można również dodawać miodu i soku z cytryny - dla uzyskania sosu "słodko-kwaśnego")

 

pozdrawiam smacznie

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/67/#findComment-3400069
Udostępnij na innych stronach

zamysł był taki, żeby było na słodko - kwaśno

 

jest to zwykły filet drobiowy - kieszonka, a w środku:

 

- żółty ser, gruszka, ananas, ogórek kiszony i trochę boczku lub słoninki można weproć, żeby nie było suche w środku

 

filet obłożony szynką surową (prosciutto albo szwarzwaldzka)

piekło się w folii jakieś 15 - 20 minut

na koniec odkryłem, folię rozciąłem od dołu, żeby spłynął sok, a mięsko się przyrumieniło

... sok z pieczenia w folii, można również zachować do przyrządzenia bardzo prostego sosu: ... należy w rondlu rozpuśćić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i mieszając zasmażyć na złoty kolor (powstanie baza sosu tzw "roux") ciągle mieszając dodać soki z pieczenia (można uzupełnić czystym bulionem), doprawić solą, pieprzem, (opcjonalnie przecierem pomidorowym) i śmietaną (można również dodawać miodu i soku z cytryny - dla uzyskania sosu "słodko-kwaśnego")

 

pozdrawiam smacznie

 

Następny się znalazł, żeby spokojnych ludzi napastować :roll:

 

Potem to mi ślina jak psu Pawłowa leci, a takich smakowitości na podorędziu nie mam :-?

 

:lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/67/#findComment-3400273
Udostępnij na innych stronach

świetny pomysł Szefie!

 

przyznam się, że żal trochę mi było patrzeć jak spływa ten sos do ognia, ale to był grill i warunki polowe... :wink:

 

a robiąc pieczeń z sosem postępuję czasem podobnie, jak mówisz...

biorę go do garnuszka, w odrobinie zimnej wody mieszam mąkę ziemniaczaną, zagotowuję i sos gotowy

a drugi sposób z dodaniem miodu robię tak, że po zmieszaniu, na 15 minut przed końcem polewam tym pieczeń, daję opcję grill, wtedy ładnie się zapieka od góry...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/67/#findComment-3400301
Udostępnij na innych stronach

świetny pomysł Szefie!

 

przyznam się, że żal trochę mi było patrzeć jak spływa ten sos do ognia, ale to był grill i warunki polowe... :wink:

 

a robiąc pieczeń z sosem postępuję czasem podobnie, jak mówisz...

biorę go do garnuszka, w odrobinie zimnej wody mieszam mąkę ziemniaczaną i sos gotowy, a drugi sposób z miodem, na 15 minut przed końcem polewam pieczeń i opcję grill, wtedy ładnie się zapieka od góry...

... "ieeetam" ... żeliwny (nie tylko zresztą) rondelek można postawić na grillu :) :wink:

zamiast dosypywać mąki ziemniaczanej do wywaru spróbuj zrobić "roux" - gwarantowany lepszy efekt (jeżeli sos ma być bardziej "wyrazisty", należy mąkę zasmażyć do koloru brązowego - mąka pszenna lub żytnio pszenna, nie ziemniaczana)

 

pozdróweczka

 

ps -

...

Następny się znalazł, żeby spokojnych ludzi napastować :roll:

...

... no coś TY :oops: :o
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/67/#findComment-3400317
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...