emild 14.08.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 magpie101 :- zdradź jak się robi to ciasto.- 'farsz' surowy, czy wcześniej podsmażony?- ile piec, w jakiej temp? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3483157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.08.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 magpie101 : - zdradź jak się robi to ciasto. - 'farsz' surowy, czy wcześniej podsmażony? - ile piec, w jakiej temp? Farsz surowy, bo kielbaska i cebula zapiecze sie w piekarniku. Pieke na 180 stopni (moj piekarnik mocno piecze) do zarumienienia, wiec nie patrze na zegar. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3483337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 17.08.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 dziewczyny kochane macie jakiś pomysł na kalafiora?może jakąś zapiekankę albo coś innego jak z bułką tartą? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3487112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 21.08.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Ja zapiekam ugotowanego kalafiora z serem żółtym. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3497127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.08.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Wczoraj byl gulasz ze schabu z grzybami, kasza i ogorek kiszony. Dzisiaj nalesniki z dzemem, a maz dodatkowo goloneczke http://i29.tinypic.com/2076dxj.jpg Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3499128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 25.08.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzisiaj i wczoraj zupa gulaszowa. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3505224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 25.08.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Jedyne co w tym roku udalo mi sie w ogrodku to cukinie...... Kroje je wzdluz na pol na tzw lodki , wydrazam miazsz , przysmazam na goracej oliwie z duza iloscia cebuli . Na samym koncy daje tez zmiazdzony czosnek, Mieszam to ( po lekkim ostygnieciu ) ze starta , dobrek jakosci mozzarela ale moze byc jakikolwiek starty ser. Dodaje sporo swiezo zmielonego pieprzu, bazylie. Nadzienie wkladam z powrotem do wydrazonej cukinii . Polewam sosem pomidorowym, nie za duzo - zapiekam 15 - 20 minut . Posypuje startym parmezanem plus zielona pietruszka. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3505289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 25.08.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 dziewczyny kochane macie jakiś pomysł na kalafiora? może jakąś zapiekankę albo coś innego jak z bułką tartą? Kiedyś jadłam u kuzynki zapiekanego kalafiora z mięsem mielonym. Robiła farsz z mielonego mięsa (przesmażone z przyprawami, zwłaszcza z cebulką). Obgotowany kalafior "nadziewała" tym farszem, czyli wciskała w wolne miejsca, a potem po "uklepaniu" zapiekała z żółtym serem. Nie znam dokładnego przepisu, ale trzeba by poeksperymentować. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3505394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 26.08.2009 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Zupa rybna na bazie przepisu Julii Child. Uzywam dorsza i halibuta . Najpierw trzeba ugotowac roslo rybny - ze skory, lba, ogona, albo mrozonych filetow tych ryb - na goraca oliwe trzeba wrzucic pokrojona cebule i pora, dodac filizanke pokrojonych pomidorow, glowke pokrojonego czosnku - moze byc ze skorka- przecedzi sie - starta skorke pomaranczowa - troszeczke, bazylie. Mozna dodac troche kminku jak ktos lubi - ja nie, wiec nie dodaje. Zalac woda , ugotowac, przecedzic . Dodac zageszczony sok pomidorowy najlepiej wloski - bez konserwantow, i szklanke bialego, wytrawnego wina - gotowac ze 30-40 minut az odparuje jenda trzecvia plynu. Wtedy wlozyc kawalki surowego halibuta i dorsza i pogotowac 10 minut. W miedzyczasie zrobic grzanki czosnkowe - do oliwy dodac czosnek przepuszcony przez praske - lekko, bardzo lekko podgrzac - posmarowac kromki chleba lub bulk i przesuszyc lub upiec w opiekaczu do grzanek . Grzanki zalac na talerzu zupa , wlozyc kawalki ryb , posypac zielona pietruszka. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3506451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi1719503365 28.08.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 magpie101, ten przepis na bułeczki wygląda smakowicie. Muszę kiedyś wypróbować. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3512290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 28.08.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 U mnie dziś tylko zupa , ale jaka prawdziwy sląski zur własnorecznie ukiszony z podsmażoną cebulką i do tego ziemniaczki już z nieprzyzwoitą ilością smażonego boczku i cebulki Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3512998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.08.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Moze komus sie przyda Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3517749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.08.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Nawet takie filmiki są? Ja taką falbankę robię babcia mnie nauczyła Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3517753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.08.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Przez ta falbanke znalazlam przepis na fajne ciasto pierogowe:-0,5 kg maki-0,5 l maslankiWszystko zagniesc, podsypujac dodatkowa maka, musze kiedys zrobic takie ciasto z maslanka, bo czytalam wiele dobrych komentarzy. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3517805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 01.09.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 magpie a ja kiedyś zrobiłam ciasto pierogowe właśnie z takiego przepisu jak podałaś i niestety totalna klapa . mój ulubiony przepis to 3 szkl. mąki, 3/4 szkl. wrzątku, 1/3 szkl. zimnej wody, 2 łyżki oliwy lub oleju, szczypta soli. suche z oliwą wymieszać dodać wrzątek i zaraz zimną wodę wymieszać lekko łyżką tak żeby się połączyło tylko i odstawić na 20-25 minut.(pod ściereczką) potem wygnieść delikatnie (2 minutki dosłownie) i odczekać znowu 20 minut. no a potem to już wałkować (lekko podsypując mąką) i wykrawać krążki na pierogi. ciasto jest ekstra jak dla mnie - wiele przepisów próbowałam i nigdy nic mi z tego nie wychodziło, a teraz mamy pierogi mniej więcej raz w tygodniu. a dziś u mnie papryka faszerowana. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3519820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.09.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 JANINKI-AMORKI82 dzieki za przepis, na pewno skorzytam, a jajka nie ma? My pierogi uwielbiamy ale ja zawsze mame wrabiam w ich robienie, robi wtedy ilosc hurtowa z serem, miesem lib grzyby z kapusta i mroze. Ja 3 razy w zyciu tylko robilam , tez robilam z wrzatkiem ale ciasto szybko wysychalo. To z maslanka nigdy nie robilam. Raz tez robilam ciasto z maki, jajak i kostki masla - wyszlo extra, bardzo elastyczne, pierogi byly dobre ale tluste. Z tego przepisu z maslem mozna te pierogi zamiast gotowac piec w piekarniku. Za to czesto robie leniwe z sera, moj syn zawsze zjada kilka dokladek. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3519848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 01.09.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 nie ma jajka ale ciasto w smaku jest takie jakby było jajko . jak mi zostaje ciasta to szanowny TŻ zawsze życzy sobie żebym zrobiła z tego łazanki - bo tak mu smakuje to ciasto . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3519859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.09.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Dobrze, ze podalas dokladne proporcje. Ja mialam przepis od mamy ale wody i maki "na oko" i pewnie dlatego mi nie wychodzilo.W sobote zrobie z Twojego przepisu z serem. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3519863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 01.09.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 to nie mój przepis tylko kogoś z tego forum (nie pamiętam ale ktoś gdzieś podawał) ja od siebie dodałam do tego ciasta oliwę i sól jedynie . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3519932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 01.09.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Kochane(i)! Wymyśliłam super pomysł na obiad!!!!Wpadliśmy ok.14ej do mojej mamy Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/72/#findComment-3520638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts