Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

poproszę o przepis na te placuszki - uwielbiam cukinię :D

 

a u mnie dziś goście na późnym obiedzie, więc będą polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, kopytka i fasolka szparagowa z wody, a na deser tarta z winogronami

 

Pozdrawiam,

Armidia

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/83/#findComment-3670862
Udostępnij na innych stronach

Jest dużo przepisów internecie, choćby ten:

http://wegetarianka.blox.pl/2009/07/PLACKI-Z-CUKINII.html

 

Można pokombinować z dodatkami (boczek, czosnek, natka, zioła, papryka w drobną kosteczkę itp.).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/83/#findComment-3670878
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś będę robić placki z cukinii. Jak nie zapomnę kupić baterii do aparatu, to zrobię foty :)

 

Baterii oczywiście nie kupiłam :oops: Placki wyszły bardzo dobre, ale nie zrobiłam jednej rzeczy z pośpiechu (czytaj głodu :-? ). Nie wycisnęłam startej cukinii i musiałam dodać sporo mąki, bo inaczej by sie placki rozłaziły na patelni. Więc rada: cukinię trzeba wycisnąć.

Podałam z sosem pieczarkowym. I tu też z pośpiechu sie popisałam. Pomyliły mi sie pojemniczki i zamiast śmietany do sosu pieczarkowego wwaliłam serek wiejski :roll: I wiecie co? Rozpuścił sie i "zadziałał" jak smietana. Nie było różnicy :) :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/83/#findComment-3673359
Udostępnij na innych stronach

Mam bardzo duza ochote zrobic cebulaki, tylko u mnie nie mozna kupc swiezych drozdzy. Czy mozna dac suche drozdze i w jakiej ilosci , zeby sie udaly. Bo jezeli chodzi o ciasto drozdzowe to jeszcze nigdy mi nie wyszlo. :cry:

 

Na podana ilosc maki starczy jedna paczuszka taka

http://znam.to/userfiles/R/095/R095-f0d1673M.jpg

robilam tez z suchymi i wyszlo takie samo ciasto.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/83/#findComment-3675516
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
a ja próbowałam kilka razy różne drożdżaki na tych właśnie suchych drożdżach i d...pa blada - nic nie wyszło. jednak co świeże to świeże.

 

mi na suchych też nigdy nic nie wyszło... :( :roll: może z nimi to trzeba jakoś inaczej postępować? :roll:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/83/#findComment-3675607
Udostępnij na innych stronach

Ja też robiłam z suszonymi drożdżami i wyszło, tylko że ciasto na suszonych potrzebuje znacznie więcej czasu na wyrośnięcie, a świeże rosną dosłownie w oczach :D

Cebulaki potwierdzam hicior, najadłam się jak bąk :oops:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/83/#findComment-3676040
Udostępnij na innych stronach

A ile jest w takiej torebce drozdzy, najlepiej jak bym wiedziala ile potrzebnych jest lyzeczek na ten przepis cebulakow. , bo ja mam bardzo duza paczke drozdzy i nie mam polskich miar.

 

w paczuszce jest 7 gram , to będzie około 2 płaskich łyżeczek, tak mniej więcej, bo łyżeczka łyżeczce nierówna :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/83/#findComment-3676779
Udostępnij na innych stronach

a ja próbowałam kilka razy różne drożdżaki na tych właśnie suchych drożdżach i d...pa blada - nic nie wyszło. jednak co świeże to świeże.

 

mi na suchych też nigdy nic nie wyszło... :( :roll: może z nimi to trzeba jakoś inaczej postępować? :roll:

 

 

Zawsze robie ze swiezych ale suche mam w zapasie w razie gdyby nam sie czegos drozdzowego w weekend zachcialo, a do sklepu daleko.

 

 

U nas dzisiaj kotlet z piersi, frytki i surowka.

 

Jutro zupa pieczarkowa z makaronem.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/83/#findComment-3676814
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...