Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

 

A instruktaż gdzie :o

 

no fakt zapomiałam :p

 

Składniki:

300 g piersi z kurczaka

1 cebula

2 pomidory

ogórek

kukurydza

sałata

2-3 placki tupu tortilla

oliwa

olej do smażenia

przyprawa do gyrosu

 

przygotowanie:

piersi z kurczaka pokroic w kostke i wymieszac z przyprawa do gyrosu.mięso włożyc na 30 min do lodówki.

pomidoty, ogórka i cebylę pokroić sałate porwać na kawałki kukurydzę odsączyć z zalewy. wszystkie składniki połaczyc, doprawic do smaku solą i pieprzem wymieszać z oliwą

placki typu tortilla pokroic w trójkąty podsmażyć na lekko rozgrzanym oleju aż będą chrupiące. usmażone tortille osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

na rozgrzanej patelni przesmażyć zamarynowane mięso.

to chyba wszystko

podawać jak na obrazku :)

mam nadzieję że się komuś przyda :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

placki typu tortilla pokroic w trójkąty podsmażyć na lekko rozgrzanym oleju aż będą chrupiące. usmażone tortille osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

Najlepiej jest podpiec na grillu nawet elektrycznym. Osobiscie wole zawijana tortilie.

Olej zdecydowanie nie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A macie jakiś dobry przepis na ryby. Ja je uwielbiam, ale moje starsze dzieci już mniej. :cry: Robiłam już zapiekane, smażone, w occie z warzywami, ostatnio zupę rybną. Nic im nie smakuje. Najstarszy syn polubił pieczonego pstrąga więc na pewno będę go częściej przyrządzała. Pomocy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A macie jakiś dobry przepis na ryby. Ja je uwielbiam, ale moje starsze dzieci już mniej. :cry: Robiłam już zapiekane, smażone, w occie z warzywami, ostatnio zupę rybną. Nic im nie smakuje. Najstarszy syn polubił pieczonego pstrąga więc na pewno będę go częściej przyrządzała. Pomocy

 

Robiłam kiedyś taką zapiekankę z ryb. Filety na przykład dorsza normalnie usmażone w panierce kładło się na dno naczynia żaroodpornego. Potem ugotowany ryż wymieszany z ugotowanym mrożonym groszkiem wyłożone na te kawałki ryb. Wszystko zalane gotowcem - białą zasmażką knorra i zapieczone. Na końcu posypać drobno posiekaną natką i nakładać na talerz łyżką jak warstwową sałatkę. Nie podam proporcji, bo to sie robi na oko tak, aby ilość ryżu z groszkiem "pasowała" do ilości ryby.

Moja córka to nawet jadła, chociaz z ryb lubi tylko właśnie pstrąga, łososia na parze i grillowanego tuńczyka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o ryby to moje dzieci z kolei przepadają za klopsami z dorsza. A robi się je następująco: całe dorsze gotujemy chwilę w garnku, aby mięso było lekko miękkie, następnie wyjmujemy z garnka ugotowane dorsze, obieramy z ości, mielimy, dodajemy sól, pieprz (lub vegetę) i dużą ilość majeranku, jajko, wcześniej namoczoną bułkę odciśniętą. Wszystko mieszamy i formujemy klopsy. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Gotowe!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorsz po "grecku"

Filety z dorsza kroimy na kawałki, solimy, smażymy na złocisty kolor. Warzywa (marchew, pietruszę, seler) obieramy ze skóry, trzemy na tarce o grubych oczkach. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą (1 cm nad poziom warzyw), dodajemy olej, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie. Pod koniec gotowania (aż warzywa zmiękną) dodajemy przecier pomidorowy. W naczyniu układamy warstwowo ryby, warzywa, ryby warzywa. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...