dzióbek 01.12.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 kapustą duszoną A można wiedzieć jak robisz taką kapustę do kopytek? Ja ciągle mam w pamięci kapustę z baru mlecznego z okresu studiów i od tamtej pory więcej takiej nie uświadczyłam a była boska... Kapustę poszatkowaną (średnia główka) zalewam najpierw wrzącą wodę (parzę), nastepnie wodę całą wodę odlewam i zalewam niewielką ilością drugiej wody, na pateli roztapiam troszkę słoninki i cebulkę i dodaje do kapusty - to wszystko razem dusze na małym ogniu aż do miękkości. Troszkę koncentratu pomidorowego do smaku i pieprz, liść laurowy. Przepis mamy a smak typowo stołówkowej kapuchy , ale wszyscy taką uwielbiamy. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3740174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 01.12.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Obawiam się, że to nie taka. Tamta była z kiszonej zasmażana... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3740192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Obawiam się, że to nie taka. Tamta była z kiszonej zasmażana... Odplukana kapuste wrzucam do gara i podlewam woda, wrzucam ziele, lisc, majeranek i dusze. Na patelni przesmazam duza cebule pokrojona w kostke koniecznie na lyzce smalcu, jak kapusta jest na pol miekka to dodaje do kapusty, Jak mam to wkladam tez kawaleczek skorki od boczku wedzonego i wszystko dusze do miekkosci. Na koniec doprawiam wegeta (malo, bo kapusta jest kwaskowa) i pieprz. U mnie taka kapuste jemy do kopytek, klusek slaskich, lazanek, kluch tartych i wszystkich ciemnych sosow. Zawsze gotuje wiecej i potem zamrazam, jak mi sie spieszy to rano wyjme z zamrazalnika, a po pracy robie szybkie lazanki . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3740215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 01.12.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Spróbuję zrobić, ale myślę, że ten smak może też pochodzić od doświadczonej kucharki więc mi nigdy taka nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3740224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Spróbuję zrobić, ale myślę, że ten smak może też pochodzić od doświadczonej kucharki więc mi nigdy taka nie wyjdzie. Wyjdzie, wyjdzie! Caly smak nadaje cebula (tylko nie przypal, a lekko ja musisz przyrumienic) i przesmazony smalec. I wody na poczatku wlej szklanke do duszenia, a potem dolewaj. Na koncu wody w kapuscie praktycznie nie moze byc, musi dokladnie odparowac (nie odlewaj!) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3740234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 01.12.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 U nas polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowo-miodowym ziemniaczki i sur. z marchwi i jabłka Poprosze przepis Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3741021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 03.12.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Wczoraj mąż wykonał danie, ktoremu najbliżej do kuchni włoskiej. Nie było w domu potrzebnych przypraw, ale i tak było bardzo dobre, więc polecam. Tym bardziej, że jest dziecinnie proste. Przed zapieczniem:[/img] Po wyjęciu z piekarnika:[/img] I zbliżenie:[/img] Robi się tak:Przygotować oliwę zapachową/smakową, czyli do oliwy dodać zioła jakie sie lubi i odstawić na minimum dwie godziny. Nie polecam ziół prowansalskich, bo oliwa sie robi gorzka.Ugotować ziemniaki, ale tak, aby trzymały sie kupy.Mięso z kurczaka albo indyka (to na zdjęciu to udziec z indyka) pokroić w drobne kawałki i przesmażyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Większe pokroić w ćwiartki, a takie małe jak na zdjęciu w całości. Wyłożyć wszystko na blachę i polać oliwą. Zgnieść kilka ząbków czosnku, ale nie obierać i dołożyć. Na wierzch położyć kilka gałązek świeżego tymianku i zapiec, aż ziemniaki troche sie zrumienią. Nie było tymianku, ale natka z pietruszki też może być.Smacznego Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3745641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 03.12.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 ale się naobierał tych pomidorków Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3745973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 03.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 ale się naobierał tych pomidorków No Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3745986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 03.12.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 amalfi na pewno zrobie, bo ladnie wyglada. U mnie wczoraj byly tortille, maz robil, a dzisiaj robi pieczone zeberka w piekarniku wczesniej duszone w zalewie 30 minut. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3746119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 03.12.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 U nas polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowo-miodowym ziemniaczki i sur. z marchwi i jabłka Poprosze przepis Bardzo proszę polędwiczkę kroimy na plastry (unas na 5 osób wystarczy jedna) i lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy czarnym pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy (ja to robie w tej samej brytfance, w której później duszę). Dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i zalewamy sosem: 5 łyżek śmietany, 2 łyżki musztardy i 1 łyżeczka miodu uzupełnione wodą tak aby był tego cały kubek. Dusimy do miękkości - około 20-25 min. Sosik juz jest gęsty nie trzeba go zagęszczać. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3746153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 03.12.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 A dzisiaj zapiekanka z kaszy pęczak z piersią z kurczaka a jutro pomidorówka. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3746157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.12.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Ryz z maslem, cukrem i cynamonem. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3749864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.12.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 za magpie przyleciałam coby j odgapic troszku jakby pomyslow zabrakło Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3763623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwomalinka 10.12.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 dzisiaj tylko ogórkowa, 3/5 rodzinki chorzy i nie mają apetytu Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3763735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 10.12.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 U nas polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowo-miodowym ziemniaczki i sur. z marchwi i jabłka Poprosze przepis Bardzo proszę polędwiczkę kroimy na plastry (unas na 5 osób wystarczy jedna) i lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy czarnym pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy (ja to robie w tej samej brytfance, w której później duszę). Dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i zalewamy sosem: 5 łyżek śmietany, 2 łyżki musztardy i 1 łyżeczka miodu uzupełnione wodą tak aby był tego cały kubek. Dusimy do miękkości - około 20-25 min. Sosik juz jest gęsty nie trzeba go zagęszczać. Bardzo dziekuje, chyba wyprobuje przy jakiejs bliskiej okazji Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3764126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 10.12.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 U nas dzisiaj była pieczarkowa i kotleciki mielone. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3764209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.12.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 U mnie dziś zupka pomidorowa. Ale taka z bazylią, tymiankiem i czosnkiem. Ech, zapachniało latem..... Na drugie prozaicznie: kotlet z piersi. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3766617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 11.12.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 U mnie jutro tradycyjnie Zurek na wedzace, zeberka i kapucha. Odchudzac sie bede po nowym roku Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3766736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 11.12.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 U mnie jutro tradycyjnie Zurek na wedzace, zeberka i kapucha. Odchudzac sie bede po nowym roku a ja po niedzieli, ... palmowej madd - fajnie, że wróciłaś Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/88/#findComment-3766895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts