Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chef Paul ja na szynke surowa tak mowie, czesto robie rolady z szynki faszerowane miesem mielonym.

... dziękuję ... tak przypuszczałem, ale pewien nie byłem :wink: ... mielone z dziczyzny bardzo dobrze się komponuje z wieprzową szyneczką :)

 

smakowicie pozdrawiam

 

ps - do "mielonego" proszę spróbować dodać świeżej szałwi, majeranku, suszonych pomidorów i papryczki ... prawie "umami"

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/93/#findComment-3854831
Udostępnij na innych stronach

a propo's zupy cebulowej .....na obiad miałam dzisiaj piersi z kurczaka w zupie cebulowej zapiekane w piekarniku ....podane z kaszą i ogórkiem kiszonym :D

 

przepis ? prosze bardzo :D

 

1 podwójna piers z kurczaka pokrojona w plastry

2 zupy cebulowe Knorr

1 słodka śmietana 18 lub 30 %

 

Wymieszać w śmietanie zupy cebulowe .....zalać kawałki piersi .....(naczynie żaroodporne)......wstawić na ok 40 minut do piekarnika (180st) ...w tym czasie ugotować kaszę ,makaron ,ryż lub ziemniaki ....podawać z kwaśnym ogórkiem lub kiszona kapustą

Danie szybkie i smaczne ....polecam :D

 

Ew-ka - znam ten przepis, robillam i potwierdzam, ze smaczne.

 

Ale sprobuj jeszcze z zupa borowikowa Knorra zamiast cebulowej- mmm :)

albo taki miks- jedna cebulowa i jedna borowikowa - mniam!

 

a do tego zamiast ptactwa - karczek w plastrach :D :D :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/93/#findComment-3855712
Udostępnij na innych stronach

Ja grochówkę miałam przedwczoraj. Zastanawia mnie tylko dlaczego Frosiu gotujesz osobno groch i wywar. Ja używam dokładnie tych samych składników, ale nie namaczam nigdy grochu i wszystko gotuję razem w jednym garnku. Oczywiście ziemniaki i startą marchewkę dodaję, gdy groch jest już rozgotowany. Na końcu podsmażoną kiełbaskę, przeciśnięty czosnek. Majeranek sypie też na początku. (Nie używam jedynie magi, podobnie jak innych przypraw typu vegeta- nigdy i do niczego)

 

gotując groch czy fasolę osobno moge swobodnie kontrolować konsystencję tychże i ziemniaków .wczesniej albo groch albo ziemniaki były za twarde

tak samo gotuję równiez kapuśniak , zakwas z żuru też wlewam dopiero na końcu

po prostu lubię ziemniaki w zupach takie lekko rozgotowane ( jeszcze w całości ale kosteczki zaczynają się już lekko zaokrąglać :lol: )

a majeranek daję zawsze do wszystkiego na końcu, ponieważ wydaje mi się ,że jest dzięki temu bardziej aromatyczny

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/93/#findComment-3856350
Udostępnij na innych stronach

wczoraj na obiadek obowiazkowo rosołek a na drugie kotleciki drobiowe z ziemniaczkami

po południu pizza na ciescie wg przepisu Magpie była poczyniona :D w sobotę jedna blacha w niedzielę- 2, przerózne....

na jednym kiełbaska, papreyka róznego koloru, cebulka,pieczarki i mnostwo sera a na drugiej ze względu na mego małego niejadka drobiowe kaski z kukurudza i odrobina sera :D

 

moze cos doradzicie!

 

miałam główke kapusty, która trzeba było koniecznie juz wykorzystać....pomysła zbytnio nie miałam ,więc wrzuciłam posztkowana na wode i z listkiem bobkowym ,zlelem ang podgotowałam...jednak dalej pomysła zero!

 

co doradzicie z tym dalej poczynić :roll:

da się z tego ajkis dodatek do ziemniaczków zrobić? cos dodac, podsmazyć np.????

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/93/#findComment-3856530
Udostępnij na innych stronach

A ja ciasto na pizze robię tylko z mąki, wody, drożdży i oleju. Na blachę taką czarną z piekarnika biorę ok. 35-40 dkg mąki, płaska łyżeczka soli, ok. 3 dkg drożdży, 3 łyżki oliwy(oleju), niepełna szklanka letniej wody.Nigdy ciasta nie wyrabiam ręcznie tylko używam noża malaksera albo zwykłych mieszaków z miksera.

Najpierw rozpuszczam w wodzie drożdże, dodaję pół łyżeczki cukru i 2-3 łyżki mąki, zostawiam dosłownie na 5 min żeby drożdże ruszyły dodaję je do pozostałych składników i wyrabiam w malakserze 1 minutę, mieszakami maksymalnie 5 min. zostawić do wyrośnięcia. Jeżeli drożdże są świeże a w pomieszczeniu ciepło to ciasto rośnie dosłownie w oczach, u mnie zawsze wystarcza najwyżej pół godziny i w tym czasie szykuję pozostałe składniki.

Ja ciasto też tak robię, ale wyrabiam ręką.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/93/#findComment-3856879
Udostępnij na innych stronach

 

moze cos doradzicie!

 

miałam główke kapusty, która trzeba było koniecznie juz wykorzystać....pomysła zbytnio nie miałam ,więc wrzuciłam posztkowana na wode i z listkiem bobkowym ,zlelem ang podgotowałam...jednak dalej pomysła zero!

 

co doradzicie z tym dalej poczynić :roll:

da się z tego ajkis dodatek do ziemniaczków zrobić? cos dodac, podsmazyć np.????

 

Można z tego zrobić łazanki z kapustą :D Ugotuj osobno jakiś drobny makaron(np. muszelki, wcale nie muszą być kwadraciki), przesmaż na rumiano pokrojoną cebulę, połącz z makaronem. Możesz do tego dorzucić pokrojoną w kostkę, przesmażoną kiełbaskę albo parówkę. Dopraw solą i pieprzem. Można jeszcze całość zapiec w piekarniku - jakieś 15 minut. I gotowe! :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/93/#findComment-3857102
Udostępnij na innych stronach

aka ja podsmażam boczek wędzony pokrojony w kostkę na tłuszczu , pod koniec dodaje cebulę (też w kostkę) , jak się zrumieni dodaję mąkę , cały czas mieszam , chwilę jescze smaże , wrzucam do kapusty , trzymam na ogniu caly czas mieszając , doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem (jak za gęste można podlać wywarem z kapusty albo rosołem )

czasem dodaję koncentratu pomidorowego ... :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/93/#findComment-3857202
Udostępnij na innych stronach

Już się gotuje groch na grochówkę w/g przepisu Frosi, a na drugie danie kotleciki z kurczaka, obtoczone w jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych, ziemniaki i buraczki z papryką (ze słoiczka, własnej roboty :D )
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/93/#findComment-3859417
Udostępnij na innych stronach

Z różnych względów przez ostatnie kilka dni jedliśmy jakieś wynalazki i w dodatku zwykle poza domem, więc dziś wszyscy chcą tradycyjnego jedzenia. Będzie więc (bo dopiero się gotuje) pomidorowa i schabowy z kapustą zasmażaną albo mizerią do wyboru. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/93/#findComment-3860688
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...