Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

gabula pewnie można (smaku nie powinno zmienić)

tylko, że wtedy nie będziesz miała pięknych włókien mięska na chlebie - taka wypasiona się wtedy wydaje ta konserwa :lol:

 

acha ,konserwa jest całkowicie smarowna mimo grubo pokrojonej kostki boczku

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/101/#findComment-3921057
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie dziś pieczone goloneczki z indyka.

 

Wszystkie przepisy podawane w tym wątku powinny wyglądać tak jak przepis nadii. Lubię, jak jest "rozrysowane" :)

 

Ja jak robię bogracz, to kluski lane/kładzione robię i wychodza takie nieregularne, spore kluchy. :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/101/#findComment-3921651
Udostępnij na innych stronach

Był kurczak po hindusku.

Ossstra jazda, ale garnek wylizali. :D

 

Dla odważnych podaję przepis - banał.

 

czas przygotowania 15 min

czas przyrządzania 25 min

dla 4-6 osób

 

6 filetów z piersi kurczaka ( 1 kg)

2 łyżeczki przyprawy garam masala

2 łyżeczki kolendry mielonej

3/4 łyżeczki chili w proszku

3 ząbki czosnku zmiażdżone

2 łyżeczki świeżego startego imbiru

2 łyżeczki mielonego kardamonu

2 łyżki białego octu

1/4 szklanki ( 60 ml) koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki jogurtu

3 łyżeczki słodkiej papryki

1 duża cebula drobno poszatkowana

3/4 szklanki bulionu ( może być z kostki) drobiowego

1 szklanka śmietanki

425 g przecieru pomidorowego

 

 

1.Pokroić filet na 3-4 równe kawałki

2.Wymieszać w dużej misce mielone przyprawy,ocet i jogurt z kawałkami mięsa ( bez cebuli )

Odstawić do lodówki na conajmniej 6 godzin ( najlepiej na noc)

3.Rozgrzać tłuszcz ( masło, olej ) zeszklić cebulę, dołożyć kurczaka . Dusić 5 minut.

Zalać bulionem i koncentratem pomidorowym. Dusić 20 min.Tuż przed podaniem wlać śmietankę.

 

Podawać z dzikim ryżem albo bagietkami.

 

Gaśnicę trzymać blisko talerzy. :wink:

 

mniam mniam. :oops:

 

ps. przepis wydaje się skomplikowany ale wszystkie przyprawy sypkie dostępne z serii Kamis

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/101/#findComment-3924428
Udostępnij na innych stronach

dzis pomysł na ....pomidorową z ryżem ,a na drugie ....kopytka z sosem grzybowym (jeszcze mam kilka zamrożonych paczek sprzed 2 lat :roll: )

 

.....jak znam życie ryżu będzie za dużo ...wiec starczy na zapiekanke z jabłkami na deser :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/101/#findComment-3928407
Udostępnij na innych stronach

obiecałam sobie ,że w Poscie bedziemy jeść tylko obiady gotowane na parze -zadnych smażonych dań ...wiec czekam na inspiracje :lol:

 

to tak pół żartem - pampuchy NA PARZE zrób ;-) a do tego np. gulasz.

 

ja dziś mam kurczaka z piekarnika, fasolka szparagowa gotowana (bez dodatków), surówka z marchewki i jabłka.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/101/#findComment-3934627
Udostępnij na innych stronach

obiecałam sobie ,że w Poscie bedziemy jeść tylko obiady gotowane na parze -zadnych smażonych dań ...wiec czekam na inspiracje :lol:

 

hmm na parze może w parze z małżem i wtedy wszystko ok :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/101/#findComment-3936483
Udostępnij na innych stronach

obiecałam sobie ,że w Poscie bedziemy jeść tylko obiady gotowane na parze -zadnych smażonych dań ...wiec czekam na inspiracje :lol:

 

hmm na parze może w parze z małżem i wtedy wszystko ok :lol:

oczywiscie ,że w parze na parze :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/101/#findComment-3937681
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...