Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nastko, wystarczy dobrze rozwałkować tak na np. 5 mm i będzie takie jak w pizzeri cienkie i chrupiące.

Do ciasta warto dodać trochę oregano jest smaczniejsze - oczywiście jak ktoś lubi.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3974078
Udostępnij na innych stronach

Nastko, wystarczy dobrze rozwałkować tak na np. 5 mm i będzie takie jak w pizzeri cienkie i chrupiące.

Do ciasta warto dodać trochę oregano jest smaczniejsze - oczywiście jak ktoś lubi.

Może masz rację - spróbuję.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3974099
Udostępnij na innych stronach

Kochani,

 

jestem na forum po raz pierwszy i od razu skierowałam wzrok na wątek kulinarny. O przepisach jeszcze pomyślę, a tymczasem czekam na Wasze spostrzeżenia. Otóż, zaczęłam ostatnio bawić się w dżemy, przetwory i inne specjały zamknięte w słoikach. Po kilku miesiącach pozostawienia wyrobów w piwnicy okazało się, że słoiki są sakurzone, brudne i nieestetyczne. Zatsanawiałam się czy "ubranka" na słoiki byłyby tu dobrym rozwiązaniem - naciagasz materiał na słoik i stawiasz go na stół. Efekt chyba nieporównywalny. Co myślicie? Czy spotkałyście się z czymś takim wcześniej? Gdzie można takie cuda kupić?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3974363
Udostępnij na innych stronach

nie prościej taki brudny słoik umyć pod bieżącą wodą przed otwarciem ? :roll:

 

ubranko na brudny słoik ... :o :roll:

może to być ladna dekoracja ale na czystym słoiku

a uszyć nie jest wielkim problemem

nawet ręcznie

 

acha ...u mnie kapuśniak dzisiaj :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3974443
Udostępnij na innych stronach

A macie jakiś przepis na ciasto takie cieniutkie i elastyczne, bo te co podajecie to takie drożdżówy bardziej. Ja mam ochotę na taką pizze jak w pizzerii :oops: :roll:

 

Nastka - w tym przepisie sa trzy szklanki maki - ja odmierzam make dwoma kubkami (jeden ma wieksza srednice) i jak chce pizze bardziej puszysta to daje ja kubkiem o mniejszej srednicy, a jak chce cienka to daje kubkiem o wiekszej srednicy - wtedy ciasto zagniecione nie jest takei puchate, tylko jakby bardziej zbite i wtedy pizza wychodzi mi ciensza ( czyli w skrocie wiecej maki trza dac :) )

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3974610
Udostępnij na innych stronach

nie prościej taki brudny słoik umyć pod bieżącą wodą przed otwarciem ? :roll:

 

Oczywiście, że można, ale słoik w takim "stroju" wygląda chyba bardziej eleganco. Można oczywiście podawać przetwory w mieseczkach, ale ubranko jest chyba bardziej praktyczne.

Uszyć można, oczywiście, ale ja chyba się do tego nie nadaję ... ;/

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3974726
Udostępnij na innych stronach

nie widziałam nigdy takich ubranek na słoiki

oprócz kawałkow materiału (w kształcie koła lub kwadratu) sciągniętych na dekielku gumką lub wstążką

ostatecznie owijaj ładną serwetką

 

gabula , jak tam boczek ?

"zrobił się "??? 8)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3974814
Udostępnij na innych stronach

Poratujcie mnie jakimś pomysłem na pożywną potrawę o luźnej konsystencji :roll:

Wczoraj mojej córce usunęli na chirurgii szczękowej krzywo rosnącą ósemkę, założyli kilka szwów i teraz bidulka przez kilka dni jest skazana na dietę płynno- papkowatą :cry: Wczoraj ugotowałam ogórkową na piersi z kurczaka i zmiksowałam to wszystko razem, wyszło całkiem niezłe i pożywne danie. Pomóżcie coś jeszcze wymyślić, żeby jej tą dietkę urozmaicić :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3979843
Udostępnij na innych stronach

No to proszę:

Sudżi ka halawa, słodycze kuchni indyjskiej :)

 

3 szklanki mleka

300 g cukru

trochę kurkumy dla koloru

1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej

35 g rodzynek

35 g orzechów laskowych lub włoskich, drobno siekane

250 g masła

250 g kaszy manny

 

W garnku gotujemy mleko z cukrem, kurkumą, gałką muszkatołową i rodzynkami. Obok, na patelni o wysokich ściankach, topimy masło, po czym mieszamy z kaszą manną i orzechami. Mieszankę prażymy ok. 15 minut, mieszając aby się nie przypaliła, aż kasza nabierze złotego koloru, a masło zacznie się od niej oddzielać. Wtedy też powinniśmy mieć już zagotowane mleko.

I teraz wlewamy mleko na patelnię i gwałtownie mieszamy, żeby się całe wchłonęło :D Najlepiej zasłonić się przy tym dużą pokrywką, bo pryska. Jak już się uda, zmniejszamy troche ogień i jeszcze gotujemy przez 3-4 minuty. Powstaje rodzaj bardzo miękkiego, mokrego ciasta. Można je jeść prosto z patelni, albo ulepić z niego grudki i odłożyć na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Następnego dnia jest bardziej suche i, przynajmniej moim zdaniem, jeszcze bardziej smaczne.

Zęby do jedzenia niepotrzebne ;)[/b]

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3980285
Udostępnij na innych stronach

No to proszę:

Sudżi ka halawa, słodycze kuchni indyjskiej :)

 

3 szklanki mleka

300 g cukru

trochę kurkumy dla koloru

1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej

35 g rodzynek

35 g orzechów laskowych lub włoskich, drobno siekane

250 g masła

250 g kaszy manny

 

W garnku gotujemy mleko z cukrem, kurkumą, gałką muszkatołową i rodzynkami. Obok, na patelni o wysokich ściankach, topimy masło, po czym mieszamy z kaszą manną i orzechami. Mieszankę prażymy ok. 15 minut, mieszając aby się nie przypaliła, aż kasza nabierze złotego koloru, a masło zacznie się od niej oddzielać. Wtedy też powinniśmy mieć już zagotowane mleko.

I teraz wlewamy mleko na patelnię i gwałtownie mieszamy, żeby się całe wchłonęło :D Najlepiej zasłonić się przy tym dużą pokrywką, bo pryska. Jak już się uda, zmniejszamy troche ogień i jeszcze gotujemy przez 3-4 minuty. Powstaje rodzaj bardzo miękkiego, mokrego ciasta. Można je jeść prosto z patelni, albo ulepić z niego grudki i odłożyć na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Następnego dnia jest bardziej suche i, przynajmniej moim zdaniem, jeszcze bardziej smaczne.

Zęby do jedzenia niepotrzebne ;)[/b]

 

zrobiłam ale z troszkę zmienionego przepisu ......bardzo szybki , bardzo smaczny ,bardzo słodki :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3982129
Udostępnij na innych stronach

frosch - jem właśnie boczek według Twojego przepisu - pycha!

 

Ale ja poszłam trochę na łatwiznę - zamiast kroić ponad kilogram boczku, przepuściłam go przez maszynkę elektryczną z największym sitkiem. Efekt świetny. Po schłodzeniu w lodówce smaruje się prawie jak pasztet, a smak super :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3985118
Udostępnij na innych stronach

cieszę się ogromnie :D

uważam , że konserwa jest fenomenem : taka prosta i niedroga a smakuje wyjątkowo ...

 

u mnie dzisiaj krem brokułowy na bazie wczorajszego rosołu i łosoś w ziołach z piekarnika z ziemniakami i sałata zieloną

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3985278
Udostępnij na innych stronach

nie prościej taki brudny słoik umyć pod bieżącą wodą przed otwarciem ? :roll:

 

Oczywiście, że można, ale słoik w takim "stroju" wygląda chyba bardziej eleganco. Można oczywiście podawać przetwory w mieseczkach, ale ubranko jest chyba bardziej praktyczne.

Uszyć można, oczywiście, ale ja chyba się do tego nie nadaję ... ;/

Uważam, że to niepotrzebny gadżet. Jak jemy codzienne śniadanie, to jest to całkowicie zbędne, a jak mam jakieś rodzinne, odświętne śniadanie, to i tak przekładam na miseczkę, więc ja bym raczej nie wykorzystała takiego wynalazku :roll:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/106/#findComment-3985460
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...