Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

 

A dziś pulpety w sosie pomidorowym. :-?

http://i44.tinypic.com/2055rpy.jpg

 

Odgapiłam dzisiaj na obiad te pulpety w sosie pomidorowym, a że zostało mi trochę ryżu od wczoraj, wmieszałam go w mięso mielone. Wyszło super, wszystkim przypominało to gołąbki :lol: Acha, jak dodaję jajko do pulpetów, to wrzucam samo żółtko, a białko ubijam na pianę, a potem delikatnie wszystko mieszam. Pulpety są wtedy miękkie i puszyste :D

 

Ja takie pulpety robię z piersi z indyka, to szybko się gotują. No i nadają się świetnie do mrożenia, więc robię dużo, zamrażam razem z sosem w plastikowych pojemniczkach i jak jest mało czasu na gotowanie, to do ryżu jak znalazł.

 

Co do bolitasów, to w stopce Bramera jest link do bloga, gdzie znajdziesz przepis :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

......jesienią zagotowałam leczo w słoikach ale bez kiełbaski i cebuli ....wiec wczoraj przesmażyłam kiełbaskę z cebulą ,zalałam warzywami ( co za zapach :D ) i zjedliśmy ze świeżym chlebkiem :D

 

a dzisiaj ? musze przejrzeć wątek :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj ........złociste kotlety :D

 

czyli ....

1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki majonezu

20 dkg startego żółtego sera

przyprawy i sól wg uznania

Jajka roztrzepać dodac majonez i pozostałe skladniki -zalac kurczaka -dobrze wymieszać ....na rozgrzanym oleju formować płaskie kotleciki -smażyć na złoty kolor z każdej strony ......( z podanej ilisci wyszlo mi 6 kotletów-na zimno tez zjadliwe )

smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bramerek , a powiedz mi proszę jak i gdzie przechowujesz sajgony do czasu ich podania

smażysz wcześniej a potem podsmażasz ?

jeśli nie to w jaki sposób je przechowujesz zeby nie wyschły ?

 

chyba używasz papieru o większej średnicy niz ja :roll:

sa różne ich rozmiary?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... a powiedz mi proszę jak i gdzie przechowujesz sajgony do czasu ich podania

smażysz wcześniej a potem podsmażasz ?

jeśli nie to w jaki sposób je przechowujesz zeby nie wyschły ?

 

chyba używasz papieru o większej średnicy niz ja :roll:

sa różne ich rozmiary?

 

bezpośrednio Frosiu, bezpośrednio

nie mają szans na wyschnięcie :wink:

 

u mnie we wsi je tylko jeden rozmiar, ale kiedyś widziałem takie wielkie jak pizza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam rozumieć , że bezposrednio ....po zrobieniu ich ?

bo właśnie ja ta robie , a chcialabym jakos wczesniej i potem je tylko podac

na impreze patent by mi sie takowy przydal :oops:

 

aka skarbie , podam ci przepis ale nie dzis prosze bo nie dysponuje niestey czasem schab mozesz kupic

do swiat napisze ci jak go robie

jak chcesz jeszcze jakis rad wielkanocnych to wal smialo

:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam rozumieć , że bezposrednio ....po zrobieniu ich ?

bo właśnie ja ta robie , a chcialabym jakos wczesniej i potem je tylko podac

na impreze patent by mi sie takowy przydal :oops:

 

...

 

dobrześ zrozumiała :)

 

o imprezach to nie mam zbyt wielkiego pojęcia, ale...

może by tak je... na parze :roll:

podgrzać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam rozumieć , że bezposrednio ....po zrobieniu ich ?

bo właśnie ja ta robie , a chcialabym jakos wczesniej i potem je tylko podac

na impreze patent by mi sie takowy przydal :oops:

 

...

 

dobrześ zrozumiała :)

 

o imprezach to nie mam zbyt wielkiego pojęcia, ale...

może by tak je... na parze :roll:

podgrzać

... "na parze" lub w mocno nagrzanym piekarniku (powinny być przykryte, by ich zbytnio nie wysuszyć) ... strzyg Bóg w mikrofali (zrobią się "gumowate") :D

 

pozdróweczka smakowite

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak o sajgonkach mowa to ja może podam przepis na surówkę do sajgonek?

 

przepis z netu nieco przeze mnie zmodyfikowany:

0,5 kg białej kapusty (pół małej główki)

2 marchewy

1 cebula

3 ząbki czosnku

przyprawy (sól, cukier 3-4łyżki, pieprz, imbir, ostra papryka, curry)

słodki sos chili

ocet winny biały (1/3 szklanki - może być ciut więcej)

oliwa z oliwek (1/4 szklanki)

trochę wody

 

kapuchę poszatkować jak najdrobniej, to samo z cebulą, marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.

 

wszystko w misce mocno wygnieść aby kapucha puściła sok (ja czasem trę kapustę na tarce - wtedy jest bardzo drobno i lepiej przegryza się z sosem).

 

zrobić sos - olej, ocet, cukier, przyprawy, sos chili (można dodać kilka kropel sojowego zamiast soli) wymieszać w szklance - dolać wody aby szklanka była do pełna. zalać surówkę, wymieszać i odstawić do przegryzienia (najlepiej na noc).

 

a z sajgonkami to ja robiłam tak przy okazji imprez, że najpierw smażyłam sajgonki, a potem przed samym podaniem wkładałam do mikrofali (wiem, wiem, zaraz będzie lincz za żarcie z mikrofali ;-) ale mi nie zrobiły się gumowate ) lub piekarnika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...