Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeśli zasmażka to przeważnie na szklankę (250ml) wywaru robię łyżkę płaską masła i łyżkę mąki. A jeśli mąkę z wodą, to rozrobić łyżkę mąki (na 250ml) z niewielką ilością zimnej!! wody i to dodać do gotującego się wywaru i szybko mieszać, żeby sie grudki nie zrobily.

powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/111/#findComment-4056591
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dajecie takie przepisy że slinka cieknie. To może macie pomysł na obiad dla jednej osoby, żeby sie nienagotować. Ja jestem w domu 3-4 dni i musze tez coś jeść , rodzinka w ciągu tygodnia jada poza domem ( w szkole i pracy) a mnie sie nie chce gotowac tylko dla siebie, bo ileż mozna jeść jedą zupę ;) a samymi kanapkami daleko nie pociagnę :)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/111/#findComment-4064923
Udostępnij na innych stronach

a co to ? i jak sie robi ?

To kiełbasa biała ponakłuwana widelcem ułożona na plastrach podgotowanych ziemniaków (osolonych i lekko skropionych oliwą), zasypana cebulą. Blaszkę z tak przygotowanym daniem wkładam do piekarnika i czekam, aż kiełbasa się zarumieni, przekładam na drugą stronę też do zarumienienia i gotowe ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/111/#findComment-4064987
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zupa jagodowa z makaronem,

Dzisiaj duszona wolowina z ciemnym sosem, kopytka i buraczki

lub ziemniaki, surowka i schabowe.

Robie hurtowo zeby miec do wtorku z glowy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/111/#findComment-4069306
Udostępnij na innych stronach

Dajecie takie przepisy że slinka cieknie. To może macie pomysł na obiad dla jednej osoby, żeby sie nienagotować. Ja jestem w domu 3-4 dni i musze tez coś jeść , rodzinka w ciągu tygodnia jada poza domem ( w szkole i pracy) a mnie sie nie chce gotowac tylko dla siebie, bo ileż mozna jeść jedą zupę ;) a samymi kanapkami daleko nie pociagnę :)

 

Filet z kurczaka lub dorsza skropic oliwa, sokiem z cytryny, przyprawic i usmazyc na grillu elektrycznym lub patelni grilowej. Do tego pekinska ze wszystkimi warzywami jakie masz w lodowce zalana jogurtem z zabkiem czosnku.

Szybka zupa - mieszanka warzywna do garnka, dwie kostki rosolowe, jednego ziemniaka pokroic w kostke jesli mieszanka jest bez ziemniakow. Po pol godzinie pyszna zupa.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/111/#findComment-4069310
Udostępnij na innych stronach

czesc dziewczyny u mnie wczoraj

piersi z kurczaka w pesto z mozzarella i pomidorami....dzieki za przepis superowy bo pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszny jak nie wiem a zero wysilku a ja takie przepisy uwielbiam..

jutro ryz z poledwiczkami w sosie borowikowym i suróweczka..pozdrawiam..

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/111/#findComment-4071348
Udostępnij na innych stronach

pstrąg nafaszerowany wewnątrz masłem czosnkowym i pietruszką ......zostawiony na ok godzinę ...potem obtoczony w płatkach migdałowych i smażony w dość głębokim tłuszczu ......do tego surówka z białej kapusty ,ogórkiem kiszonym ,marchewką ...... a te przypieczone płatki migdałowe ....:yes: mniam mniam
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/111/#findComment-4074518
Udostępnij na innych stronach

jak to ?

 

Ja robie tak, ze jabłka kroje na bardzo cieniutkie plasterki, ciasto wylewam na patelnie i szybko ukladam na nich plasterki jablek. jak sie nalesnik od spodu zrumieni, to przerzucam na strone z jablkami i smaze na rumiano... a potem na to cukier puder i mniam!

No chyba ze magpie chodzi o bardziej racuszkowe, grubsze nalesniki, gdzie jablka dodaje sie do ciasta pokrojone...?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/111/#findComment-4075368
Udostępnij na innych stronach

Ja robie tak, ze jabłka kroje na bardzo cieniutkie plasterki, ciasto wylewam na patelnie i szybko ukladam na nich plasterki jablek. jak sie nalesnik od spodu zrumieni, to przerzucam na strone z jablkami i smaze na rumiano... a potem na to cukier puder i mniam!

No chyba ze magpie chodzi o bardziej racuszkowe, grubsze nalesniki, gdzie jablka dodaje sie do ciasta pokrojone...?

aaaa...to ja też robie podobnie ,ale one sa grubsze od nalesników ,bo moje naleśniki sa jak bibułka cieniutkie . Z ciasta naleśnikowego - jak nie mam świeżego pieczywa -to na śniadanie robie placuszki ,które na ciepło jemy z musem jabłkowym lub dżemem albo białym serem :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/111/#findComment-4075413
Udostępnij na innych stronach

Chyba zrobię dziś te naleśniki z jabłkiem ;) A robił ktoś z innymi owocami? Ciekawe, czy ananas z puszki by sie sprawdził, bo czasem smażę jako dodatek do białego mięsa, więc myślę, że do naleśników też by sie nadał. Jak Wam sie wydaje?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/111/#findComment-4075439
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...