iza mama gabora 05.08.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Przyznam szczerze,że wersją drugą u mnie również nie gardzą.Conchiglioni pycha sprawa,jednak ja z tych leniwych Grzyby będą u nas jutro bom przynieśli z lasu przed chwilą.Podsmażę boczek z cebulą,dodam obgotowane grzyby i zabielę śmietaną.Do tego ziemniaki albo makaron farfalle do wyboru i już. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4225479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 05.08.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Przyznam szczerze,że wersją drugą u mnie również nie gardzą.Conchiglioni pycha sprawa,jednak ja z tych leniwych Grzyby będą u nas jutro bom przynieśli z lasu przed chwilą.Podsmażę boczek z cebulą,dodam obgotowane grzyby i zabielę śmietaną.Do tego ziemniaki albo makaron farfalle do wyboru i już. Są już grzyby? Oj, to muszę szybciutko do lasu. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4225652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 05.08.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Tylko ganiaj na prawo bo ja ganiam z lewej Dziś już ,oprócz nieśmiertelnych kurek,pokazały się koźlaki Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4225806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.08.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 a ja mam maślaki pod świerkami na działce ale wszystkie były robaczywe Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4225925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 06.08.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Dajcie jakiś fajny przepis na pierogi ruskie i z jagodami. W życiu nie robiłam, a w ciąży takie mnie nachodzą różne gupie pomysły... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4226143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 06.08.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki + 1/2 łyżeczki soli + łyżeczka masła- zalewam 1 szklanką wrzątku i mieszam szybko drewnianą łyżką. Po ostygnięciu wyrabiam ręką. Rozwałkowuję i wykrawam szklanką krążki. Nadzienie z jagód: Jagody mieszam z cukrem i odrobiną kaszy manny (żeby wchłonęła sok, by pierogi się nie rozklejały). Nadziewam krążki, zlepiam i gotuję w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Do wody dodaje jeszcze odrobinę oleju, by pierogi sie nie zlepiały. Podaję ze śmietana i cukrem lub roztopionym masełkiem i cukrem. Nadzienie do ruskich:Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję zmielony lub pokruszony biały ser (mniej więcej pół na pół) i boczek z cebulką przysmażone na patelni. Doprawiam dość mocno pieprzem i solą. Nadziewam i gotuje podobnie jak z jagodami. Na talerzach polewam jeszcze raz cebulką przysmażoną z boczkiem lub samą cebulką. Jak uda mi się ulepić więcej pierogów- zamrażam zawsze surowe. Potem tylko na wrzątek i smakują jak świeżo zrobione.Smacznego Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4227048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.08.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Dzięki za przepis. Będę próbować Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4227506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 07.08.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 witam dziewczyny ..wpadłam poszukać inspiracji na obiadek do ruskich dodaje różne sery ...im ostrzejsze tym ciekawszy smak pierogów Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4227556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 07.08.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 witam dziewczyny ..wpadłam poszukać inspiracji na obiadek do ruskich dodaje różne sery ...im ostrzejsze tym ciekawszy smak pierogów Skąd wziąć różne rodzaje białego sera? Pierogi ruskie robi się z białym serem czyli twarogiem a ja znam tylko chudy,tłusty i półtłusty Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4227574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.08.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 A wędzony twarożek w ruskich.....mniam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4227701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 07.08.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 (edytowane) A ten wędzony nadaje się do pierogów ruskich?Nie jest zbyt, no nie wiem-piaszczysty,suchy? Zmienia w jakiś konkretny sposób smak tych pierogów? I czy one są nadal ruskie? P.S. W tradycyjnych pierogach ruskich nie ma żadnego boczku! Jest to mieszanka twarogu z ziemniakami i zrumienioną cebulą Edytowane 7 Sierpnia 2010 przez iza mama gabora Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4227721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.08.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 A ten wędzony nadaje się do pierogów ruskich?Nie jest zbyt, no nie wiem-piaszczysty,suchy? Zmienia w jakiś konkretny sposób smak tych pierogów? I czy one są nadal ruskie? P.S. W tradycyjnych pierogach ruskich nie ma żadnego boczku! Jest to mieszanka twarogu z ziemniakami i zrumienioną cebulą Wiem, wiem- moje są takie a'la ruskie i takie wolimy. A z tymi różnymi rodzajami serów muszę poeksperymentować. Nastka, jak tam pierogi? U mnie dziś zupka ziemniaczana (taka trochę według Ewy Wachowicz) a na drugie naleśniki. Jeszcze nie wiem z czym- co wpadnie pod rękę. Ja uwielbiam ze szpinakiem:rolleyes: Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4227755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 07.08.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 A ja dzisiaj zebrałam pierwszy koszyk grzybów - kozaki, podgrzybki i prawdziwki. Część suszę, z prawdziwków zrobiłam w occie, a z reszty - potrawkę z grzybów (jak nazywają to moje dzieci) - czyli grzybki duszone na masełku z cebulkę, podlane mlekiem, dodatkiem kiełbasy i zagęszczone śmietaną z mąką - pycha! A jak pachnie! Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4227936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 07.08.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 My dzisiaj również po grzybobraniu.Trafiły się kurki (do jajecznicy),maślaki (siedzą już w occie) i podgrzybki i kozaki (z tych jutro zupka na skrzydełkach kurzęcych i z ziemniakami chyba bo z makaronem to wolimy zupę z suszonych grzybów) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4228216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 07.08.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Skąd wziąć różne rodzaje białego sera? Pierogi ruskie robi się z białym serem czyli twarogiem a ja znam tylko chudy,tłusty i półtłusty w mojej wersji (zgapionej od Kuronia:) ) dodaje troche ostrego sera żółtego ...jak mam oscypka ...nie gardze ewentualnymi plesniowymi ...może to juz nie ruskie... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4228234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 08.08.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 W sprawie farszu do ruskich : do białego sera ( bożebądź jakiego - wtyknąć ser feta, lubo ser wędzony żółty starty na tarce, ale najlepsza jest nasza krajowa bryndza. Dzisiaj grochówa wędzonych żebrach , pieczona ryba , mix surówek , miast ziemniaków bagietki z czosnkowym masłem. Jak ma walić odorem, niech wali wespół zespół. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4228555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 09.08.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 U mnie dziś był barszczyk czerwony z ziemniakami, a na drugie pałeczki z kurczaka według Ewy Wachowicz z ryżem i sałatą. (pałeczki trochę za słodkie) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4230474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.08.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 u mnie był rosół, został z wczoraj też pałeczki z tym,ze po malkowemu. A teraz zebrało mnie na wspominki smaków dzieciństwa i pieczemy z Młodym "momenty" Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4230567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 09.08.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) dziecko wyjechało na dwa tygodnie i .........................dieta..............nie ma gotowania .............gaz zakręcony................klucz wywalony.................chłop na urlopie........ w drzwi lodówy kopie ...........w agonii już jest ..............ale nie dostanie jeść.........ja stać w garach nie będę.............. bo mi od nich ..przybędzie............tłuszczyku znienawidzonego.........i cellulitu okrutnego............suchy chleb i woda to nasza osłoda................proponuje żyć miłością a nie zupą z kością...............mąż protestuje ale dzielnie wytrzymuje.............w nagrodę potem dostanie z kompotem pięknego schabowego na pól patelni smażonego...............zielone do tego i koniec już dobrego.......... Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez Paty Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4230747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 10.08.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Patysia, znakiem Ty chłopa karmisz ino deserkiem ?? Coś nie jeden by przeszedł na taką dietę U nas włoska pomidorowa z wczoraj ( z prawdziwnych pomidorów przecieranych z ziołami i serem ), dokopałam się do gulaszu w zamrażarce, to placnie się placki po węgiersku. Czyli obiad w 10 minut. Deser też przewidziany:wiggle: Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/121/#findComment-4230882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts