Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu pojechała? Zobacz w "przetworach na zimę". Ja sie załamałam :cry:

 

:rotfl::rotfl::rotfl:

 

Dziewczynki jak juz rosnie to trzeba zaprawic, bo szkoda zeby sie zmarnowalo, a grzyby to nam znosza miejscowi i tanio sprzedaja, bierzemy glownie kurki. Cale szczescie, ze kupilam kilka lat temu suszarke do grzybow, wieczorem nastawie, a rano juz grzyby suche i w dodatku suszone w suszarce nie ciemnieja.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/124/#findComment-4254876
Udostępnij na innych stronach

Kochani, podziwiam Wasze talenty kulinarne! Czasem coś zaczerpnę z Waszych pomysłów, niestety sama nie mam się czym pochwalić.

 

Znalazłam tu kiedyś fantastyczny przepis na smarowidełko z boczku (to, które musi odstać trzy dni przed dalszą obróbką). Nie zapamiętałam dokładnych proporcji i siedzę tu już poł godziny szukając tego przepisu i nic. Pomóżcie, jeśli ktorś pamięta w którym to było miejscu, będę bardzo wdzięczna.

 

Pozdrawiam

Ulka

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/124/#findComment-4255307
Udostępnij na innych stronach

małeczko boczek świeży (pozbawiony skóry i kości) kroje w kostkę (ok.2x2cm) , solę, pieprzę , dodaję cebulę pokrojoną w kostkę , roztarty czosnek , listek, ziele , troszkę vegety , majeranek - mieszam, ubijam ręką i wkładam pod przykryciem do lodówki na minimum 3 dni .

wstawiam na kuchenkę , zalewam wodą (tak na oko 1-2cm nad warstwą mięsa) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu (dosłownie ma tylko pykać jak rosół) parę godzin aż woda wyparuje całkowicie

przekładam do słoiczków jeszcze gorące i szybko zakręcam

po ostygnięciu jeden słoiczek ląduje w lodówce , reszta w spiżarce

nie zagotowuje ich , bo u mnie idzie na bieżąco :oops:

zapomniałam dodać , że nie za często ale od czasu do czasu można zamieszać zawartość garnka

 

bramuś chesz to ci powiem jak robię bogracz ..łatwizna :D

 

emild tutaj

podałam jak ja robię zakwas ....aka właśnie wg tego przepisu zrobiła własny zakwas i jej się udał

 

 

Ulka dla Ciebie :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/124/#findComment-4255799
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, jesteś kochana :-)

 

:)

 

Wlasnie wyjelam z zamrazalnika ponad 2 kg boczku i jutro maz bedzie robic, bo przeczytalam mu przepis i nabral ochoty.

A teraz u nas w sloiczkach stygnie smalec ze skwarkami na wedzonce.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/124/#findComment-4255845
Udostępnij na innych stronach

Ja obecnie kończę własnej roboty pasztetówkę, dziś biorę się za boczek.

Sam cholersterol. Mój kardiolog wpadłby w zachwyt. :-)

 

 

Dawaj przepis na pasztetowke :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/124/#findComment-4256005
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...