Ulka 29.08.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Proszę bardzo: PASZTETÓWKA W internecie jest dużo przepisów, ale najlepsza wychodzi mi według przepisu ze starej książki mojej mamy: 1 kg wątróbki (wieprzowej) 1 kg podgardla (raczej chudego) 2 cebule 15 dag bułki czerstwej (jak do pasztetu) 1 jajko 5 dag bułki tartej sól, pieprz, ziele angielskie (rozgniecione) Podgardle pokrojone na kawałki dusimy aż będzie miękkie. Pod koniec dodajemy wątróbkę i dusimy aż przestanie wypływać krwisty sok. Mielimy wszystko (ja używam sitka z najmniejszymi otworkami) łącznie z cebulą i bułką namoczoną w sosie, w którym dusiło się mięso. Dodajemy jajko i tartą bułkę, sól, pieprz, ziele (ja dodaję przyprawy raczej pod koniec gotowania i mielę razem z mięsem) Wyrabiamy na gładką masę i możemy napychać flaki, ale ja wkładam do słoiczków, pasteryzuję 2 razy i przechowuję w lodówce. Super - Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4256652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 29.08.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Ulka dzieki! U nas dzisiaj karkowka i zeberka pieczone w brytfannie w piekarniku, kurki w smietanie i duszone ziemniaki. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4256680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 29.08.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Ja też dziś miałam kurki - zupę z kurek. Uwielbiam. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4256975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 30.08.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Polędwiczki wieprzowe czekają na obrót sprawy. Na razie wersja na ostrrrrro. Za to na deser maliny z miętą i lodami . Mrrrrrrrrrrr. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4257363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.08.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Zupa śmietanowa, placki ziemniaczane na slodko i krokiety z pieczarkami i serem (krokiety juz sa zrobione). Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4257479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 30.08.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 wczoraj roladki wieprzowe z nadzieniem serowo-szynkowym z sosem pomidorowo-serowym zapiekane w pieakrniku + ryż, dzisiaj pomidorowa Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4257506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 30.08.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Dziś pomidorowka na świeżym swojskim przecieże, a pomidory to rarytas.ah. http://img833.imageshack.us/img833/8202/zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzs.jpg.....i grill. ps. i piwo. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4258023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.08.2010 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Ulka dzieki! U nas dzisiaj karkowka i zeberka pieczone w brytfannie w piekarniku, kurki w smietanie i duszone ziemniaki. magpie -jak robisz kurki ? mnie takie twardawe i gumowe wychodzą ......kupiłam dzisiaj i na jutro chciałam podac ....plissss;) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4258166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.08.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 magpie -jak robisz kurki ? mnie takie twardawe i gumowe wychodzą ......kupiłam dzisiaj i na jutro chciałam podac ....plissss;) Najpierw trzeba gotowac 20 minut w dobrze osolonej wodzie, przeplukac. Na patelnie lyzke masla, duza cebulke pokrojona w kostke zeszklic i dodac kurki, Doprawiam tylko pieprzem i wegeta (nie za duzo, bo gotowaly sie w slonej wodzie), do porcji dla 3 osob daje mala garstke pokrojonej pietruszki zielonej i koniecznie duzy zabek czosnku (scieram na tarce, bo nie mam wyciskaczki) - wszystko przesmazam kilka minut i wlewam szklanke smietany 12% slodkiej, nie dodaje maki tylko mieszam, az odparuje woda i powstanie gesty sosik. U mnie kurki z czosnkiem w smietanie to jest hit dla moich gosci przyjezdzajacych w zimie . Ew-ka czekam na relacje . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4258338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.08.2010 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Ew-ka czekam na relacje . dziekuję ......juz mi ślinka poleciała :wiggle:a nie lepsza byłaby śm 30% ? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4258450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.08.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 dziekuję ......juz mi ślinka poleciała :wiggle:a nie lepsza byłaby śm 30% ? Ja zawsze daje 12, bo jak odparuje to sos jest tak gesty jak z kremowki, a mniej tlusty. Z kremowka kurki robie ale tylko wtedy jak zapiekam pozniej w piekarniku, bo 12% w piekarniku wazy sie. Mi wlasnie przed chwila przyniesli miejscowi kolejne kurki i czeka mnie zaprawianie (wczoraj tez robilam). Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4258489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 31.08.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Dziś planuje polędwice wołową z grilla. Kupiłem 2 kg i czekam na chwile bez deszczu. Dodatkiem będzie zielenizna z kozim serem. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4259236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 31.08.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Dziś planuje polędwice wołową z grilla. Kupiłem 2 kg i czekam na chwile bez deszczu...... to ja mam 2 dni postu Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4259532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzankaT. 31.08.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Od tych pyszności o których tutaj czytam aż ślinka leci:)))) Ja odkryłam ostatnio Panią, która przywozi mi jajka od kur wieśniar. Czyli takich co zjedzą co złapią, wykopią i wydziobają. Szczęśliwe kury znoszą pyszne jajka. Więc ja mam teraz na topie wszystko co jajkowe. Jajowniczka na masełku ze szczypiorkiem na śniadanie, autorstwa mojego męża, niebo w gębie. Polecam a i namiarem na jaja dla tych z okolic Wrocławia się chętnie podzielę. )))) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4259651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 31.08.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 U mnie dzisiaj schab nadziewany pieczarkami i surówka z sałaty pomidorów ogórków rzodkiewek i papryczki . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4259723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 31.08.2010 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Ja zawsze daje 12, bo jak odparuje to sos jest tak gesty jak z kremowki, a mniej tlusty. Z kremowka kurki robie ale tylko wtedy jak zapiekam pozniej w piekarniku, bo 12% w piekarniku wazy sie. Mi wlasnie przed chwila przyniesli miejscowi kolejne kurki i czeka mnie zaprawianie (wczoraj tez robilam). zrobione i zjedzone :wiggle:pycha ...nigdy nie robiłam z czosnkiem a tu taka niespodzianka ...mniam mniam śmietane dałam 18 % bo nie miałam 12 ..... dzieki Magpie Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4260080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.09.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Ew-ka ciesze sie, ze kurki smakowaly . U nas dzisiaj na obiad niespodzianka (maz gotuje), kazal kupic kapuste kiszona, 2 glowki czosnku i kosci wedzone, widzial jakis przepis i cos tworzy. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4261419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 02.09.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Dziś będzie wielkie NIC. Nic mi się nie chce i nic nie mam zamiaru robić w temacie garów. Niech robią wykopaliska archeologiczne po zamrażarce i kombinują. Jak wrócę, a nie będzie obiadu na stole....to zupa będzie za słona. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4262780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 02.09.2010 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Dziś będzie wielkie NIC. Nic mi się nie chce Mąż pyta żony co będzie na obiad -Nic ...odpowiada ślubna -wczoraj nic nie było - nieśmiało zauważa mąż -bo ugotowałam na 2 dni -odpowiada żona U mnie dzisiaj pomidorówka na wczorajszym rosole ,a na drugie kaszanka przesmażona z cebulka , ziemniaki i ogórek kiszony ..ot takie nic Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4263064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.09.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 U mnie zupka od wczoraj, a na drugie to samo co u Ew-ki . Zupa wczoraj wyszla pycha, czeski przepis. Na smalcu najpierw maz przesmazyl cebule i glowke czosnku, potem dodal make i poczekal az zbrazowieje, podlal woda, dodal kapuste, grzyby, kosci wedzone. Potem ziemniaki pokrojone w kostke wczesniej ugotowane w lupinkach i duzo przesmazonej kielbaski. Zupka wygladala jak grochowa przez ta make przesmazona na poczatku, na wierzch na talerzu lyzka posiekanej pietruszki. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4263094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts