Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę bardzo: PASZTETÓWKA

 

W internecie jest dużo przepisów, ale najlepsza wychodzi mi według przepisu ze starej książki mojej mamy:

 

1 kg wątróbki (wieprzowej)

1 kg podgardla (raczej chudego)

2 cebule

15 dag bułki czerstwej (jak do pasztetu)

1 jajko

5 dag bułki tartej

sól, pieprz, ziele angielskie (rozgniecione)

 

Podgardle pokrojone na kawałki dusimy aż będzie miękkie.

Pod koniec dodajemy wątróbkę i dusimy aż przestanie wypływać krwisty sok.

Mielimy wszystko (ja używam sitka z najmniejszymi otworkami) łącznie z cebulą i bułką namoczoną w sosie, w którym dusiło się mięso.

Dodajemy jajko i tartą bułkę, sól, pieprz, ziele (ja dodaję przyprawy raczej pod koniec gotowania i mielę razem z mięsem)

Wyrabiamy na gładką masę i możemy napychać flaki, ale ja wkładam do słoiczków, pasteryzuję 2 razy i przechowuję w lodówce.

 

Super -:)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4256652
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ulka dzieki!

 

U nas dzisiaj karkowka i zeberka pieczone w brytfannie w piekarniku, kurki w smietanie i duszone ziemniaki.

magpie -jak robisz kurki ? mnie takie twardawe i gumowe wychodzą ......kupiłam dzisiaj i na jutro chciałam podac ....plissss;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4258166
Udostępnij na innych stronach

magpie -jak robisz kurki ? mnie takie twardawe i gumowe wychodzą ......kupiłam dzisiaj i na jutro chciałam podac ....plissss;)

 

Najpierw trzeba gotowac 20 minut w dobrze osolonej wodzie, przeplukac.

Na patelnie lyzke masla, duza cebulke pokrojona w kostke zeszklic i dodac kurki, Doprawiam tylko pieprzem i wegeta (nie za duzo, bo gotowaly sie w slonej wodzie), do porcji dla 3 osob daje mala garstke pokrojonej pietruszki zielonej i koniecznie duzy zabek czosnku (scieram na tarce, bo nie mam wyciskaczki) - wszystko przesmazam kilka minut i wlewam szklanke smietany 12% slodkiej, nie dodaje maki tylko mieszam, az odparuje woda i powstanie gesty sosik.

 

U mnie kurki z czosnkiem w smietanie to jest hit dla moich gosci przyjezdzajacych w zimie :).

Ew-ka czekam na relacje :).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4258338
Udostępnij na innych stronach

dziekuję ......juz mi ślinka poleciała :wiggle:a nie lepsza byłaby śm 30% ?

 

Ja zawsze daje 12, bo jak odparuje to sos jest tak gesty jak z kremowki, a mniej tlusty.

Z kremowka kurki robie ale tylko wtedy jak zapiekam pozniej w piekarniku, bo 12% w piekarniku wazy sie.

Mi wlasnie przed chwila przyniesli miejscowi kolejne kurki i czeka mnie zaprawianie (wczoraj tez robilam).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4258489
Udostępnij na innych stronach

Od tych pyszności o których tutaj czytam aż ślinka leci:))))

Ja odkryłam ostatnio Panią, która przywozi mi jajka od kur wieśniar. Czyli takich co zjedzą co złapią, wykopią i wydziobają. Szczęśliwe kury znoszą pyszne jajka. Więc ja mam teraz na topie wszystko co jajkowe. Jajowniczka na masełku ze szczypiorkiem na śniadanie, autorstwa mojego męża, niebo w gębie. Polecam a i namiarem na jaja dla tych z okolic Wrocławia się chętnie podzielę. :)))))

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4259651
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze daje 12, bo jak odparuje to sos jest tak gesty jak z kremowki, a mniej tlusty.

Z kremowka kurki robie ale tylko wtedy jak zapiekam pozniej w piekarniku, bo 12% w piekarniku wazy sie.

Mi wlasnie przed chwila przyniesli miejscowi kolejne kurki i czeka mnie zaprawianie (wczoraj tez robilam).

zrobione i zjedzone :wiggle:pycha ...nigdy nie robiłam z czosnkiem a tu taka niespodzianka ...mniam mniam

śmietane dałam 18 % bo nie miałam 12 .....

 

dzieki Magpie 88..gif

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4260080
Udostępnij na innych stronach

Ew-ka ciesze sie, ze kurki smakowaly :).

 

U nas dzisiaj na obiad niespodzianka :) (maz gotuje), kazal kupic kapuste kiszona, 2 glowki czosnku i kosci wedzone, widzial jakis przepis i cos tworzy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4261419
Udostępnij na innych stronach

Dziś będzie wielkie NIC.

Nic mi się nie chce i nic nie mam zamiaru robić w temacie garów.

Niech robią wykopaliska archeologiczne po zamrażarce i kombinują.

 

Jak wrócę, a nie będzie obiadu na stole....to zupa będzie za słona.;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4262780
Udostępnij na innych stronach

Dziś będzie wielkie NIC.

Nic mi się nie chce

 

Mąż pyta żony co będzie na obiad

-Nic ...odpowiada ślubna

-wczoraj nic nie było - nieśmiało zauważa mąż

-bo ugotowałam na 2 dni -odpowiada żona ;)

 

U mnie dzisiaj pomidorówka na wczorajszym rosole ,a na drugie kaszanka przesmażona z cebulka , ziemniaki i ogórek kiszony ..ot takie nic ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4263064
Udostępnij na innych stronach

U mnie zupka od wczoraj, a na drugie to samo co u Ew-ki :).

Zupa wczoraj wyszla pycha, czeski przepis. Na smalcu najpierw maz przesmazyl cebule i glowke czosnku, potem dodal make i poczekal az zbrazowieje, podlal woda, dodal kapuste, grzyby, kosci wedzone. Potem ziemniaki pokrojone w kostke wczesniej ugotowane w lupinkach i duzo przesmazonej kielbaski.

Zupka wygladala jak grochowa przez ta make przesmazona na poczatku, na wierzch na talerzu lyzka posiekanej pietruszki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/125/#findComment-4263094
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...