Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

Powiem szybko......kiedyś bezy piekły się u mnie w sterylizatorze...(tam była odpowiednia temperatura dla ich ,,,,,nazwę to ...smaku)

 

O Rany! Ja też piekłam bezy w sterylizatorze - mieliśmy w lab duuużo białek po produkcji pożywek (nie powiem do czego). Odgrzewaliśmy też tak pączki w tłusty czwartek - były jak prosto z piekarni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Carpaccio , tatar z łososia to bardzo znane potrawy.Wystarczy te plastry ułożyć na foli aluminiowej tak aby trochę na siebie zachodziły.Wcześniej zrobić nasz ulubiony szpinak z czosnkiem,Wystudzić go i posmarować plastry.Na szpinak możemy kłaść już wszystko.:D:D:D Wszelkiego rodzaju kruszone sery ,rozpuszczone sery np.topione,śledzie w płatach itp.Taką konstrukcję razem z folią zwijamy i wkładamy do lodówki.Nie jest to może danie obiadowe ale zapytali trzeba odpowiedzieć;);)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pora przed obiadem to może jakaś treściwa zupka dla męża który przyjdzie styrany z pracy :D

 

Wystarczy ugotować pierś kurczaka,kawałek boczuniu,schabu,żeberka.Gdy mięsko zmięknie dodać warzywa.Kapustę w ćwiartki,marchewkę,pietruszkę w grubsze skośne talarki.Ugotować do miękkości.Pod koniec gotowania wrzucić kilka różyczek z kalafiora czy brokuła.Przyprawić do smaku.Ugotować ziemniaki w mundurkach osobno.Obrać ze skórki.Jak chłopina wygodnie zasiądzie przy stole z pilotem w dłoni i szklanką zimnego piwka podać mu zestaw ;);) :

na głębokim talerzu kawałki mięska każdego rodzaju,zalać powstałym wywarem by mięsko w czasie konsumpcji nie stygło.:D .Ziemniaczki polać skwarkami na talerzu płaskim,warzywka na innym dostępnym talerz posypać bułką tartą i polać klarowanym masełkiem.(nie robić tego palonego masła i bułki fe).Postawić musztardę i śmietanę.Obstawić Pana dookoła talerzami :D:D , dać narzędzia i powiedzieć:

 

baw się dobrze chłopie:D:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś miałam zupę czosnkową (o tej porze roku warto zacząć intensywniej dbać o odporność), gulasz z szynki wieprzowej, kaszę jęczmienną i groszek z marchewką.

Na jutro planuję musakę, ale już dzisiaj przygotuję bakłażany i masę mięsną i ułożę to w naczyniu żaroodpornym, bo dość długo się to robi. Jutro zrobię sos beszamelowy, poleję nim wszystko, posypię startym żółtym serem i bułką tartą i do piekarnika. Takie pracochłonne i czasochłonne dania staram się rozkładać na raty, wtedy tak się nie odczuwa tego stania przy kuchni. Już mi ślinka leci....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja tak nadziewam ryzem z miesem cukinie

pychotka

ja to nazywam krokodylki :)

i robie sos pomidorowy do tego

 

z cukini robie tez pyszne placuszki ziemniaczane

trę na grubych oczkak, maka, jajko, przyprawiam na ostro

pieke na patelni

i do tego sos cyganski warzywka i kielbaska, sos pomidorowy, pyszne jak placki po cygansku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...