Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powiem szybko......kiedyś bezy piekły się u mnie w sterylizatorze...(tam była odpowiednia temperatura dla ich ,,,,,nazwę to ...smaku)

 

O Rany! Ja też piekłam bezy w sterylizatorze - mieliśmy w lab duuużo białek po produkcji pożywek (nie powiem do czego). Odgrzewaliśmy też tak pączki w tłusty czwartek - były jak prosto z piekarni.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/140/#findComment-4897052
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O Rany! Ja też piekłam bezy w sterylizatorze - mieliśmy w lab duuużo białek po produkcji pożywek (nie powiem do czego). Odgrzewaliśmy też tak pączki w tłusty czwartek - były jak prosto z piekarni.

 

Tortu bezowego na alkoholu-kakaowego nigdy nie zapomnę.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/140/#findComment-4897826
Udostępnij na innych stronach

Carpaccio , tatar z łososia to bardzo znane potrawy.Wystarczy te plastry ułożyć na foli aluminiowej tak aby trochę na siebie zachodziły.Wcześniej zrobić nasz ulubiony szpinak z czosnkiem,Wystudzić go i posmarować plastry.Na szpinak możemy kłaść już wszystko.:D:D:D Wszelkiego rodzaju kruszone sery ,rozpuszczone sery np.topione,śledzie w płatach itp.Taką konstrukcję razem z folią zwijamy i wkładamy do lodówki.Nie jest to może danie obiadowe ale zapytali trzeba odpowiedzieć;);)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/140/#findComment-4899516
Udostępnij na innych stronach

Pora przed obiadem to może jakaś treściwa zupka dla męża który przyjdzie styrany z pracy :D

 

Wystarczy ugotować pierś kurczaka,kawałek boczuniu,schabu,żeberka.Gdy mięsko zmięknie dodać warzywa.Kapustę w ćwiartki,marchewkę,pietruszkę w grubsze skośne talarki.Ugotować do miękkości.Pod koniec gotowania wrzucić kilka różyczek z kalafiora czy brokuła.Przyprawić do smaku.Ugotować ziemniaki w mundurkach osobno.Obrać ze skórki.Jak chłopina wygodnie zasiądzie przy stole z pilotem w dłoni i szklanką zimnego piwka podać mu zestaw ;);) :

na głębokim talerzu kawałki mięska każdego rodzaju,zalać powstałym wywarem by mięsko w czasie konsumpcji nie stygło.:D .Ziemniaczki polać skwarkami na talerzu płaskim,warzywka na innym dostępnym talerz posypać bułką tartą i polać klarowanym masełkiem.(nie robić tego palonego masła i bułki fe).Postawić musztardę i śmietanę.Obstawić Pana dookoła talerzami :D:D , dać narzędzia i powiedzieć:

 

baw się dobrze chłopie:D:D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/140/#findComment-4903568
Udostępnij na innych stronach

u mnie wczoraj gulaszowa i pierogi z mięsem na drugie,

a dziś mielone w duszonych papryczkach i cebulce, ziemniaczki i jakieś cukiniowe pikle ze spiżarnii

a jutro mam pomysł na leczo cukiniowo-paprykowe z malutkimi wędzonymi paróweczkami...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/140/#findComment-4908461
Udostępnij na innych stronach

Pieczarki z rusztu,zielone kluski z super marketu i pomidory.Ugotować kluski z super marketu ...koniecznie zielone ,dodać pieczarki z rusztu i pokrojone dowolnie pomidory uprzednio sparzone gorącą oliwą.Delikatnie wymieszać.

smaczności.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/140/#findComment-4910935
Udostępnij na innych stronach

Dziś miałam zupę czosnkową (o tej porze roku warto zacząć intensywniej dbać o odporność), gulasz z szynki wieprzowej, kaszę jęczmienną i groszek z marchewką.

Na jutro planuję musakę, ale już dzisiaj przygotuję bakłażany i masę mięsną i ułożę to w naczyniu żaroodpornym, bo dość długo się to robi. Jutro zrobię sos beszamelowy, poleję nim wszystko, posypię startym żółtym serem i bułką tartą i do piekarnika. Takie pracochłonne i czasochłonne dania staram się rozkładać na raty, wtedy tak się nie odczuwa tego stania przy kuchni. Już mi ślinka leci....

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/140/#findComment-4923989
Udostępnij na innych stronach

ja tak nadziewam ryzem z miesem cukinie

pychotka

ja to nazywam krokodylki :)

i robie sos pomidorowy do tego

 

z cukini robie tez pyszne placuszki ziemniaczane

trę na grubych oczkak, maka, jajko, przyprawiam na ostro

pieke na patelni

i do tego sos cyganski warzywka i kielbaska, sos pomidorowy, pyszne jak placki po cygansku

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/140/#findComment-4928522
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...