malka 08.11.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 A u mnie dziś tortilla , z tym,że my jemy kuraka ze świeżymi warzywami , papryka, sałata, pomidor, ogórek, co tam jest w lodówce + sos majonezowo- czosnkowy mniammmm i 15 minut roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GalicjaSpzoo 08.11.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 amalfi - a jak robisz tę rybkę z mozzarellą i ziołami ? malka - z surowymi warzywami też lubię. Dipów na słodko nie robiłam. Dajesz porostu do jogurtu miód i tyle? Czy robisz taki słodko - pikantny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 08.11.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 amalfi - a jak robisz tę rybkę z mozzarellą i ziołami ? malka - z surowymi warzywami też lubię. Dipów na słodko nie robiłam. Dajesz porostu do jogurtu miód i tyle? Czy robisz taki słodko - pikantny? Daję miód do majonezu. Tak na oko. Bardzo dobry sos wychodzi. Jak ktoś nie je majonezu, to można do musztardy. A rybę robię tak: Na przykład miałam filety z pstrąga. Skropić cytryną, popieprzyć, posolić i panierować w mące, jajku i bułce (tak normalnie). Usmażyć z jednej strony tak nie do końca, potem z drugiej już ostatecznie, przewrócić na tę niedosmażoną stronę, a na dosmażoną położyć pokrojoną w plasterki mozarelle i posypać ją jakimiś suszonymi ziołami, bo sama mozarella jakiegoś wyraźnego smaku nie ma. Ja miałam na przykład tymianek. Przykryć patelnię pokrywką i poczekać aż sie ser roztopi. Można też wsadzić do naczynie żaroodpornego i zapiec, ale to więcej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 08.11.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Ogórkowa na pierwsze, ratatuj(e) na drugie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 08.11.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 A rybę robię tak: (...) no to mam obiad na jutro i .... i ogórkowa dzieki Matilde, a co to są ratatuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1domatorka 09.11.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 W niedzielę zrobiłam taką zapiekankę z 3 kolorami papryki, bardzo smaczna i syta, polecam (przepis jest z bloga pani Tereski) Ciasto: 400 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera 250 g masła 2 jajka 4 łyżki mleka ½ łyżeczki soli Nadzienie: 5 łyżek ketchupu 2 serki topione po 100 g każdy 250 g żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz, sól po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej 200 g szynki konserwowej masło do wysmarowania blachy Na początek przygotowuję sobie blachę z kuchenki, którą smaruję cienko masłem. Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 200 g masła, jaja, mleko i sól. Całość najpierw miksuję, a następnie zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto rozkładam równomiernie na blasze, starając się by wszędzie było jednakowej grubości. Czas na nadzienie. Wierzch ciasta smaruję ketchupem. Żółty ser ścieram na tarce z dużymi oczkami. W miseczce miksuję serki topione z pozostałym masłem i 150g startego żółtego sera oraz doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę z serków i przypraw rozkładam małymi porcjami na cieście. Papryki i szynkę kroję w cienkie paski i układam równomiernie na cieście. Tak przygotowany farsz posypuję pozostałą częścią startego żółtego sera. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 185 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.11.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Proszę mi wybaczyć drogie Panie...............Daję miód do majonezu mnie za to bardzo surowo rozliczają :(:( Szkoda ,że pewna Pani tego nie czyta.:(:( Ale obiad jest obiad. Dzisiaj :barszcz czerwony ...gotowany z buraków itp.i do tego mini pizze ale nie z torebki.Na zagryzkę .Wszystko zwieńczy pieczona łopatka we własnym sosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 09.11.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Sos majonezowo - miodowy świetnie pasuje do sałatki, którą czasem robię. Nie jest to danie obiadowe w potocznym rozumieniu, ale jedzone z bagietką może je śmiało zastąpić. Na talerzu układa się liście sałaty lodowej (takie łódki) tak dookoła (mówię jak ułożyć, bo wtedy ładnie wygląda, ale można oczywiście po jednej porcji - liściu położyć na talerze). Do liścia włożyć tuńczyka w wodzie z puszki (ilość wg uznania, tak ze dwie łyżki), na tuńczyka ze dwie, trzy ćwiartki jajka na twardo i kilka paseczków świeżej papryki. Polać wspomnianym sosem. Jak dla mnie pyszne. Polecam. ps. Ja jeszcze daję na spód pociętą normalną sałatę, bo lubię jak jest jej więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 14.11.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ZUPA DYNIOWA łyżka przyprawy curry . zrobiłam ,ale dałam tylko małą łyżeczkę curry a i tak wydaje mi sie ,że przyprawa była aż nadto wyczuwalna w zupie ..... jesteś pewna ,że powinna być łyżka ???? podałam ją z groszkiem ptysiowym i uprażonymi pestkami dyni ...... wyszła bardzo smaczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GalicjaSpzoo 15.11.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 E-wka, Pomyliłam się - 1 łyżeczka miała być... Bardzo przepraszam Lepiej mniej niż więcej, bo zawsze można dosypać w etapie późniejszym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GalicjaSpzoo 15.11.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A robicie nugetsy w domu? Zrobiłabym dziecku, ale nie chcę takich z torebki. Jak je sprytnie i smacznie zrobić? Znalazłam taki przepis: http://www.wielkiezarcie.com/recipe69774.html Może macie jakieś uwagi albo rady co do tego tematu? No i jakieś dobre risotto mi się marzy... Podzielcie się sprawdzonymi przepisami, proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 15.11.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ja polecam kotleciki/krokieciki z rybą. Bardzo szybkie danie jak sie nie ma czasu albo zbyt zaopatrzonej lodówki. Ugotować rybę (na przykład filet z dorsza) z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wyjąć, osączyć i przestudzić. Podzielić na małe kawałeczki. Ugotowane i dobrze utłuczone ziemniaki połączyć w misce z rybą i doprawić wedle uznania, co kto lubi. Dodać posiekaną pietruszkę i ulepić kotleciki. Wygląda to tak (mąż robił i dlatego ta pietruszka tak "drobno" posiekana ) http://i39.tinypic.com/2z8nvk4.jpg Następnie panierować w jajku i bułce i obsmażyć na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku. http://i43.tinypic.com/x5vamp.jpg Można podawać z dowolnym sosem i surówką. Nadaje się dla dzieci, które nie przepadają za rybą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.11.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ryba ,mielona z ziemniorami gotowanymi.... na tłuszczu smażona fe..nie zdrowe :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 15.11.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ryba ,mielona z ziemniorami gotowanymi.... na tłuszczu smażona fe..nie zdrowe :D:D Nie mielona, a kruszona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.11.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Nie mielona, a kruszona. Kruszona na tłuszczu ................Tym bardziej.............nie kumam nazewnictwa..... .ryba kruszona RYBA jest ryba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 15.11.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Kruszona na tłuszczu ................Tym bardziej.............nie kumam nazewnictwa..... .ryba kruszona RYBA jest ryba. No to jak nie kumasz, to trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 15.11.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Dziś na pierwsze danie zupa fasolowa, na drugie filet z kurczaka w panierce, ziemniaczki i buraczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.11.2011 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 dzisiaj rosół ( jutro na rosole barszczyk czerwony z pasztecikami ,które kupiłam dzisiaj w miejscowej piekarni - prawie jak domowe ) a na drugie pierś z kurczaka (gotowana właśnie w rosole ) w białym sosie z ogromną ilością zielonej pietruszki z ziemniakami i buraczkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.11.2011 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 dzisiaj nastawiam buraki na zakwas .............za tydzień zrobię prawdziwy barszcz z uszkami (uszka robię wcześniej i surowe zamrażam .....potem wrzucam na osolona wodę i są jak świeże ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 15.11.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 no ja wczoraj mialam barszcz pachnacy czosneczkiem i majerankiem... z krokietami... ale nie z kapusta tylko z pasztetem zapiekanym... polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts