Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

A u mnie dziś tortilla , z tym,że my jemy kuraka ze świeżymi warzywami , papryka, sałata, pomidor, ogórek, co tam jest w lodówce + sos majonezowo- czosnkowy :)

mniammmm i 15 minut roboty :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

amalfi - a jak robisz tę rybkę z mozzarellą i ziołami ?

 

malka - z surowymi warzywami też lubię. Dipów na słodko nie robiłam. Dajesz porostu do jogurtu miód i tyle? Czy robisz taki słodko - pikantny?

 

Daję miód do majonezu. Tak na oko. Bardzo dobry sos wychodzi. Jak ktoś nie je majonezu, to można do musztardy.

 

A rybę robię tak:

Na przykład miałam filety z pstrąga. Skropić cytryną, popieprzyć, posolić i panierować w mące, jajku i bułce (tak normalnie). Usmażyć z jednej strony tak nie do końca, potem z drugiej już ostatecznie, przewrócić na tę niedosmażoną stronę, a na dosmażoną położyć pokrojoną w plasterki mozarelle i posypać ją jakimiś suszonymi ziołami, bo sama mozarella jakiegoś wyraźnego smaku nie ma. Ja miałam na przykład tymianek. Przykryć patelnię pokrywką i poczekać aż sie ser roztopi. Można też wsadzić do naczynie żaroodpornego i zapiec, ale to więcej roboty. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W niedzielę zrobiłam taką zapiekankę z 3 kolorami papryki, bardzo smaczna i syta, polecam :)

(przepis jest z bloga pani Tereski)

 

Ciasto:

400 g mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera

250 g masła

2 jajka

4 łyżki mleka

½ łyżeczki soli

 

Nadzienie:

5 łyżek ketchupu

2 serki topione po 100 g każdy

250 g żółtego sera

gałka muszkatołowa

pieprz, sól

po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej

200 g szynki konserwowej

masło do wysmarowania blachy

 

Na początek przygotowuję sobie blachę z kuchenki, którą smaruję cienko masłem. Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 200 g masła, jaja, mleko i sól. Całość najpierw miksuję, a następnie zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto rozkładam równomiernie na blasze, starając się by wszędzie było jednakowej grubości. Czas na nadzienie. Wierzch ciasta smaruję ketchupem. Żółty ser ścieram na tarce z dużymi oczkami. W miseczce miksuję serki topione z pozostałym masłem i 150g startego żółtego sera oraz doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę z serków i przypraw rozkładam małymi porcjami na cieście. Papryki i szynkę kroję w cienkie paski i układam równomiernie na cieście. Tak przygotowany farsz posypuję pozostałą częścią startego żółtego sera. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 185 stopni.

Zapiekanka.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę mi wybaczyć drogie Panie...............

Daję miód do majonezu
mnie za to bardzo surowo rozliczają :(:(:(:( Szkoda ,że pewna Pani tego nie czyta.:(:(:(:(

 

Ale obiad jest obiad.:D

 

Dzisiaj :barszcz czerwony ...gotowany z buraków itp.i do tego mini pizze ale nie z torebki.Na zagryzkę :D.Wszystko zwieńczy pieczona łopatka we własnym sosie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sos majonezowo - miodowy świetnie pasuje do sałatki, którą czasem robię. Nie jest to danie obiadowe w potocznym rozumieniu, ale jedzone z bagietką może je śmiało zastąpić.

Na talerzu układa się liście sałaty lodowej (takie łódki) tak dookoła (mówię jak ułożyć, bo wtedy ładnie wygląda, ale można oczywiście po jednej porcji - liściu położyć na talerze). Do liścia włożyć tuńczyka w wodzie z puszki (ilość wg uznania, tak ze dwie łyżki), na tuńczyka ze dwie, trzy ćwiartki jajka na twardo i kilka paseczków świeżej papryki. Polać wspomnianym sosem. Jak dla mnie pyszne. Polecam.

 

ps. Ja jeszcze daję na spód pociętą normalną sałatę, bo lubię jak jest jej więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ZUPA DYNIOWA

 

łyżka przyprawy curry

 

.

 

zrobiłam ,ale dałam tylko małą łyżeczkę curry a i tak wydaje mi sie ,że przyprawa była aż nadto wyczuwalna w zupie ..... jesteś pewna ,że powinna być łyżka ????

 

podałam ją z groszkiem ptysiowym i uprażonymi pestkami dyni ...... wyszła bardzo smaczna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A robicie nugetsy w domu? Zrobiłabym dziecku, ale nie chcę takich z torebki.

Jak je sprytnie i smacznie zrobić?

Znalazłam taki przepis: http://www.wielkiezarcie.com/recipe69774.html

Może macie jakieś uwagi albo rady co do tego tematu?

 

No i jakieś dobre risotto mi się marzy... Podzielcie się sprawdzonymi przepisami, proszę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam kotleciki/krokieciki z rybą. Bardzo szybkie danie jak sie nie ma czasu albo zbyt zaopatrzonej lodówki.

Ugotować rybę (na przykład filet z dorsza) z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wyjąć, osączyć i przestudzić. Podzielić na małe kawałeczki. Ugotowane i dobrze utłuczone ziemniaki połączyć w misce z rybą i doprawić wedle uznania, co kto lubi. Dodać posiekaną pietruszkę i ulepić kotleciki. Wygląda to tak (mąż robił i dlatego ta pietruszka tak "drobno" posiekana ;))

http://i39.tinypic.com/2z8nvk4.jpg

 

Następnie panierować w jajku i bułce i obsmażyć na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku.

http://i43.tinypic.com/x5vamp.jpg

 

Można podawać z dowolnym sosem i surówką. Nadaje się dla dzieci, które nie przepadają za rybą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj rosół ( jutro na rosole barszczyk czerwony z pasztecikami ,które kupiłam dzisiaj w miejscowej piekarni - prawie jak domowe :))

a na drugie pierś z kurczaka (gotowana właśnie w rosole ) w białym sosie z ogromną ilością zielonej pietruszki z ziemniakami i buraczkami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...