Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to jak nie kumasz, to trudno.

 

Z całym szacunkiem byś zrozumiała o co mi kaman.Nie wiem jak można kruszyć rybę....może (chyba ,że mrożoną) ..Rybie moja droga trzeba oddać szacunek w obróbce.T/Z..ma smakować jak ryba.:D inne "przeróbki" nie są rybą podaną na talerzu.o to mi w tym chodzi.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/143/#findComment-4971649
Udostępnij na innych stronach

Z całym szacunkiem byś zrozumiała o co mi kaman.Nie wiem jak można kruszyć rybę....może (chyba ,że mrożoną) ..Rybie moja droga trzeba oddać szacunek w obróbce.T/Z..ma smakować jak ryba.:D inne "przeróbki" nie są rybą podaną na talerzu.o to mi w tym chodzi.

 

Napisałam, że to kotlety rybne, a nie ryba. Jak ci sie nudzi, to idź oddać szacunek jakiemuś dorszowi. :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/143/#findComment-4971655
Udostępnij na innych stronach

Napisałam, że to kotlety rybne, a nie ryba. Jak ci sie nudzi, to idź oddać szacunek jakiemuś dorszowi. :D

 

Wybacz..... chylę czoła

 

kotleciki/krokieciki
jak sama je nazywasz nie są ryba smażoną w całości...................Nie nudzi mi się ale boli mnie jak mi ubliżasz.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/143/#findComment-4971672
Udostępnij na innych stronach

Nie znoszę czepiania się słów i szczególarstwa. To wszystko.

 

Jutro mam bardzo zajęty dzień, więc dziś musiałam poczynić przygotowania jutrzejszego obiadu. Będzie zalewajka i pyzy (niestety gotowce) albo omaszczone boczkiem z cebulką albo z sosem pieczarkowym.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/143/#findComment-4971999
Udostępnij na innych stronach

cieszynianka To ja poproszę o przepis na tę dynię :D

 

 

Dynia w kostkę do gara, do tego wodę, wegetę, trochę gałki muszkatałowej, kostkę rosołową, chili (proszek), mąkę ryżową, a że nie miałam słodkiej śmietany, to wrzuciłam trochę masła. Jak się pogotowało zmiksowałam i lujnęłam trochę maggi. No i groszek ptysiowy do tego (staram się zawsze mieć w pogotowiu).

Poprzednim razem robiłam zupę dyniową dodając startego żółtego sera (dziś nie miałam i jako zagęstnik poszła mąka) i słodkiej śmietany (30%).

Wydaje mi się, że ta ze śmietaną i żółtym serem była smaczniejsza, choć tej dzisiejszej nic nie brakowało :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/143/#findComment-4972694
Udostępnij na innych stronach

wow. Taka skromna nazwa dla takiej pięknej i opatentowanej zupy :)

A żur sama robisz ?

 

Nie robię sama. Jakoś sie nigdy nie zebrałam. Kupuję żurek kielecki w butelkach. Czasem odstępując od opatentowanego wzorca robię jak moja babcia i podsypuję zalewajkę odrobiną kaszy jęczmiennej. Może sie to wydawać zupełnie "od czapy", ale naprawdę pasuje. :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/143/#findComment-4973073
Udostępnij na innych stronach

Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego.

Kupuję żurek kielecki w butelkach.

Szacun po raz drugi.......... chylę czoła.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/143/#findComment-4974211
Udostępnij na innych stronach

w internecie znalazłam też przepis na polewkę z kwaśnego mleka/maślanki :)to nasza ulubiona zupa ale bardzo specyficzna i jeśli ktoś nie potrafi jej dobrze ugotować ....nie polubi

 

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Polewka-na-maslance-z-ziemniakami

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/143/#findComment-4974334
Udostępnij na innych stronach

Podoba mi się ta literówka :)

A u mnie dzisiaj były mielone tylko takie bez dodatków, żywe mięso.

pozdrawiam

 

:eek:

Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam :bash:

Chyba mi się palec omsknął :lol2:

Sama jestem jak ta zupa :yes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/143/#findComment-4974421
Udostępnij na innych stronach

Ja też robie często tortille, mój nastolatek uwielbia, ale trochę inaczej. Nie lubimy gotowych bo takie "papierowe". Smaże cieniutkie naleśniki, robie sos czosnkowy (jogurt i czosnek przeciśnięty), smaże pierś pokrojoną na paseczki z przyprawą gyrosa , dusze i robie sosik, robie surówkę z pekinki, kukurydzy i marchewki. Każdy kładzie sobie naleśnik na talerz, smaruje go sosem , na to pierś w sosiku, surówkę, plasterek pomidora, ogórka surowego, kiszonego lub konserwowego, zawija naleśnik i PYCHA
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/143/#findComment-4974907
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...