Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie też było dziś wegetariańsko. Nawet mąż nie marudził, bo właściwie tylko z jego powodu codziennie musi być mięcho.

 

Były boczniaki, szparagi, smażone młode pory i po ziemniaku z wody. Czyli obiadek, jaki tygrysy lubią najbardziej. :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5374513
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sobota.Do wyboru panierowane młode ziemniaki albo zielone kopytka szpinakowe.Te pierwsze oczywiście z zsiadłym mlekiem takim domowym z mleka od krowy babci Józi :D. i jajkiem sadzonym na mozzarelli .oczywiście jajkiem od kurki dziadzia Stasia.Te drugie czyli zielone kopytka szpinakowe z sosem oczywiście na bazie mojego ukochanego sera pleśniowego gorgonzola i białego wina "Halkidiki".Przepyszne zestawy,proste i mało pracochłonne-szybkie :D

Panierka do ziemniaczków koniecznie z kruszonych słonych paluszków :D:D:D a ziemniaczki koniecznie panierowane w rozgrzanym topionym serze pleśniowym nie w jaju :D .Natomiast przy zagniataniu kopytek ze szpinakiem należy pamiętać ,aby czosnek był nie przesmażony ze względu na goryczkę.:D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5381698
Udostępnij na innych stronach

i białego wina "Halkidiki". :D

 

 

kilka razy juz wspominasz o tym winie.

Jeżeli masz na mysli greckie, to prawidłowa nazwa połwyspu wygląda tak : Chalkidiki.

To jest rejon uprawy , a nie nazwa własna wina.

 

 

Na obiad papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5393481
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj zupa -krem z pomidorów i bazylią z pieczoną bagietką

 

bardzo podobna jak w tym przepisie http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2011/08/pyszna-w-swojej-prostocie-zupa-krem-z.html

 

polecam bo jest niezwykła w smaku :yes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5393495
Udostępnij na innych stronach

...

Na obiad papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem :)

... "zes" sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonego czosnku :)

 

ps - wa

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5393885
Udostępnij na innych stronach

będąc dzisiaj w sklepie zobaczyłam pięknej urody antrykot....kupiłam i .......zrobiłam gulasz wołowy z kaszą gryczaną ( podsmażone kawałki wołowiny przełożyłam do szybkowaru i w nim dusiłam ok 15 minut .....w tym czasie doszła kasza ,ogórek kiszony i na stół ........jak ja kocham szybkowar :yes:)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5393938
Udostępnij na innych stronach

kilka razy juz wspominasz o tym winie.

Jeżeli masz na mysli greckie, to prawidłowa nazwa połwyspu wygląda tak : Chalkidiki.

To jest rejon uprawy , a nie nazwa własna wina.

 

 

Na obiad papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem :)

 

Pokonałaś mnie swoim greckim doświadczeniem ale chce abyś coś zobaczyła :(:(:(:no:

 

DSC_0175.jpgDSC_0176.jpgDSC_0177.jpg

 

 

są to ulubione wina mojej żony i moje a i znajomi bardzo je lubią.Z racji zawodu mojej Gosi kiedyś dostawała mnóstwo telefonów by je spróbować.Tak też zrobiła i są "numero łan " :D:D:yes: na naszym stojaku.Czy jeszcze mi coś przypniesz???:no::no:

 

http://sklep-wina.pl/category/80,grecja

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5398149
Udostępnij na innych stronach

..............Na obiad papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem :)

Skoro mnie delikatnie zaczepiłaś to pozwolisz ,że i ja o coś spytam oczywiście zgodnie z tematem.

-jaka papryka ,jak przygotowana do faszerowania,jakie mięso,surowe czy smażone,jaki ryż surowy czy duszony,gotowany itp.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5398162
Udostępnij na innych stronach

Czwartek.Zebrałem trochę kurek więc zrobię kurki z cukiniami (kolorowymi znaczy się) :D .Dodam parmezan i w odpowiedniej kolejności zapieką w naczyniu żaroodpornym delikatnie podlewając winem w/w.Na koniec przed podaniem posypię twarogiem na zielono.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5398178
Udostępnij na innych stronach

sobota to czas na kombinacje :D .Dzisiaj na obiadek gołąbki z młodej kapusty z farszem z tartych młodych ,rodzimych ziemniaków(farsz podobny do tego co na placki ziemniaczane)..Koniecznie zapieczone w "gęsiarce".Cielęcina we własnym sosie i ogórek małosolny..:yes::yes:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5401043
Udostępnij na innych stronach

będąc dzisiaj w sklepie zobaczyłam pięknej urody antrykot....kupiłam i .......zrobiłam gulasz wołowy z kaszą gryczaną ( podsmażone kawałki wołowiny przełożyłam do szybkowaru i w nim dusiłam ok 15 minut .....w tym czasie doszła kasza ,ogórek kiszony i na stół ........jak ja kocham szybkowar :yes:)

 

Gulasz wołowy jest jednym z ulubionych dań na moim stole z kasza gryczaną.Jest to danie ,które pieczołowicie :D udoskonalam.Pomysłem na obiad jest wspaniały ale z całym szacunkiem powiedz jak zrobiłaś gulasz wołowy w "wolnowarze-szybkowarze":D ???.Przeca w jego zawartości jest wiele składników nie tylko mięso???.

Mój gulasz robię z wołowiny z deczka

:D

poprzerastanej tłuszczem z błonkami i żyłami. Taka jaśniutka wołowina jest smaczniejsza-aromatyczniejsza od tej chudej.

Pomysłem na obiad jest antrykot z którego szkoda robić gulasz on znakomicie nadaje się np.na takie danko: pokrojony na porcje z lekka rozbity,posypany przyprawami i mąką,zrumieniony na mocnym tłuszczu,z roztartym czosnkiem i przetartymi pomidorami ,podlany czerwonym winem np.Halkidiki :D i uduszonym.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5401105
Udostępnij na innych stronach

brokułowa z maleńkim kleksem śmietany

i polędwica wieprzowa w folii na parze w otoczeniu ziół z ogródka lekko obsypana solą morską ,ziemniaki na parze i sałata lodowa z kukurydzą i papryką

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5401630
Udostępnij na innych stronach

brokułowa z maleńkim kleksem śmietany

i polędwica wieprzowa w folii na parze w otoczeniu ziół z ogródka lekko obsypana solą morską ,ziemniaki na parze i sałata lodowa z kukurydzą i papryką

 

Zapytam i tu bo mnie to zastanawia.

polędwica wieprzowa w folii na parze

Jak rozumiem zawijasz polędwicę w folię aluminiową ,wkładasz do urządzenia z parą i parujesz .Tak???To takie jakby dublowane parowanie.A po co???

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/161/#findComment-5402644
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...