Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czwartek..Zupka jako krem z surowego ogórka.......ogórkowa inaczej z grillowaną kukurydza z puszki.Palce lizać.Na drugie naleśniki biszkoptowe z jagodami z bitą śmietana ręcami mymi zrobiona w obfitej obwolucie z musli.:yes::D:D
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5779075
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niktspecjalny - ja pierdziele.. takie naleśniki!! mniaaam

a tak w ogóle to Ty jakiś szef kuchni jesteś ;) - jeśli wolno zapytać :D

Nie nie jestem Trochę życie do tego zmusiło i wyszło jak wyszło.Nie wszystkim się to podoba ale ja lubię się z nimi podroczyć.:D

Moje mutacje czasami podpatrzone ulepszone wszystkim smakują i kuszą o więcej.Mam w sobotę dużo gości .Będą oglądać wesele córki a ja za cholerę nie wiem czym ich zaskoczyć.Także widzisz i mnie zdarza się gdzieś zastać :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5781168
Udostępnij na innych stronach

niktspecjalny - ja pierdziele.. takie naleśniki!! mniaaam

a tak w ogóle to Ty jakiś szef kuchni jesteś ;) - jeśli wolno zapytać :D

... ależ oczywiście, że TAK :) ... tylko wrodzona skromność nie pozwala Mu przyznać, że tak jest :lol: ... nawet największe kulinarne sławy nie odważyły by się na tak śmiałe fuzje typu : "kiszony ogórek faszerowany zasmażanymi buraczkami" :lol:

 

Dzięki za dobre słowo.Byle się nie obudził ten-to za wielkiej wody.:)

... no ... bo :)

... jak się zerwie to Was zje ... :lol: ;)

 

ps -

... czasami kuszą mnie propozycje "kolegi w fachu" ... ale nie sposób zdobyć w mych stronach, takich np składników jak "mozzarella w płynie" :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5784192
Udostępnij na innych stronach

... ależ oczywiście, że TAK :) ... tylko wrodzona skromność nie pozwala Mu przyznać, że tak jest :lol: ... nawet największe kulinarne sławy nie odważyły by się na tak śmiałe fuzje typu : "kiszony ogórek faszerowany zasmażanymi buraczkami" :lol:

 

 

 

... no ... bo :)

... jak się zerwie to Was zje ... :lol: ;)

 

ps -

... czasami kuszą mnie propozycje "kolegi w fachu" ... ale nie sposób zdobyć w mych stronach, takich np składników jak "mozzarella w płynie" :lol:

 

Szkoda uderzania w klawiaturę dla takiej persony. Aleeeeeeee. Akurat chodziło mi o houścika wielokrotnie banowanego a nie o ciebie szefie.Po drugie po raz kolejny przywołujesz coś czego nawet nie spróbowałeś i to jeszcze robiąc to w bardzo nie elegancki sposób.Po trzecie niżej pokazana torebka z mozzarellą w płynie -zalewie mi już wystarczająco tłumaczy czego-na co zdobyć się nie możesz,bo na odrobinę finezji to już chyba za późno :yes::cool:

 

ser-mozzarella-Product2.jpg

Po czwarte nie chciałbym być twym kolegą po fachu szefie a ty już wiesz dlaczego :yes::D:D:D.

Na koniec by zaspokoić twą niewiedzę faszeruje także buraczka(parzonego) tartym ogórkiem kiszonym.Jako dodatek do drugiego dania w skład którego wchodzą jeszcze moje sajgonki z moim nadzieniem bo te oryginały się już przejadły.:yes::D:D:D.No i na koniec obiad faszerowany :lol2:.

Misz Masz Kulinarny,także jako pomysł na obiad.:yes: Ziemniaki ugotować na lekko twardo w mundurkach. Po wydrążeniu ziemniaki faszerować w/w mozzarellą tą w płynie- zalewie.:yes:,a na nią układać dowolny rodzaj mięsa,ryby itp.Zapiec w piekarniku.Niczym nie przykrywać.Liście kapusty pekińskiej faszerować tartą marchewkę,siekana kapustę białą,czerwoną cebulę.Wszystko zaimpregnować :yes::D:lol2: dowolnym sosem np. Vinaigrette.Kuriozum tego dania niech będą faszerowane pieczarki z blanszowane we wodzie.Faszerować właśnie surową papryka i majonezem kieleckim i odkrywać wszystkie faszerunki :D:D:lol2:

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5788759
Udostępnij na innych stronach

no i się wydało :D

to opowiedz co to na sobotę wymysliłeś dla gości :)

 

Aby mogli i oglądać i podjadać na przemian z kielichem w dłoni zrobiłem tradycyjnie wieczór przekąskowo-przystawkowy.:yes:Fondue plus maczandy mięsne i pieczywne :D;);).Mam granitowa nadstawkę na mojego grzałkowego grilla do którego zrobiłem różnego rodzaju marynowane mięsa.Te w majonezie także były :D:yes:,Pieczarki,boczniaki,osscypek który z grilla jest zajefajny i cukinia ta młoda mała.jak sobie sama usmażysz a przy tym towarzyszy temu zjawisku podkradanie wyglądające komicznie uwierzysz ,że gospodyni wcale na imprezie nie musi się nalatać..Szaszłyki warzywne przekładane żółtym serem i zapomniane już owocowe jeże z arbuza.:D.To tak pokrótce bo były jeszcze sałatki ,których hitem była ta Cezara delikatni zmutowana przez mojego syna.:yes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5788786
Udostępnij na innych stronach

... aleś się NS rozpisał :)

najważniejsze, że starasz się coś do gara samodzielnie wrzucić

modyfikacje i fuzje nikomu nie powinny zaszkodzić ... ale Twoje łączenie niektórych smaków nie brzmi zawsze apetycznie (przynajmniej dla mnie) :)

 

ps - mozzarella w zwykłej serwatce jest

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5788962
Udostępnij na innych stronach

no to poszalałeś :) gratuluję - brzmi super!

jeże z arbuza muszę sobie zrobić ;)

 

Gdzieś wklejałem fotki jak wygląda mój jeż.Niezbyt dużego arbuza jak rozkroisz na pół i specjalną łyżką do robienia kulek go opróżnisz ;),będziesz już miała jeden składnik.Drugim który doskonale się komponuje jest świeży ananas także w kulkach.koloru dostarczy także kulkowe kiwi i brzoskwinia.Jeśli mają go jeść dzieci to polej dowolna polewa do lodów a jeżeli nie to adwokatem np.który polałem ja.Wkładasz w kulki te dłuższe patyki do szaszłyków i do lodówki aby się schłodziło.Jak wszystko z arbuza zeżrą :yes::D do powstałego soku -adwokatowego można wlać trochę czystej wódki i zwyczajnej oranżady.Fikołek jak tra la lala.:yes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5789051
Udostępnij na innych stronach

Już ci to kiedyś powiedziałem szefie.To ma nie brzmieć tylko ma smakować i ma mieć swój smak także w wyglądzie.U ciebie widać jest na odwrót.Po tym co mi zrobiłeś nie oczekuję od ciebie nic :cool: nawet tych opinii zawsze kąśliwych.Odstąp ode mnie.Ja sobie tu powypisuje beż zbędne twojejj fałszywej frustracji.

Serdecznie pozdrawiam

 

p.s taki cytacik

...........Mozzarella jest produkowana codziennie i to tak aby już z samego rana jako fresca znaleźć się w sklepach. Jej proces produkcyjny zaczyna się dzień wcześniej, gdyż już około godziny 23 mleko jest nalewane do kadzi i po dolaniu odrobiny podpuszczki (ok 90 ml na 1000 l mleka) oczekuje się, aż mleko sztucznie się skwasi. Po ok. dwóch godzinach zsiadłe mleko jest dokładnie mieszane i już jako ser opada na dno kadzi. Po następnych kilku godzinach odcedzana jest serwatka z której wyrabia się inny rodzaj sera tzw. riccotta. Pozostały ser w kadzi dojrzewa ok. godziny. Po odpowiednim czasie kiedy ser dojrzeje tzn. przyjmie większą odpowiednio kwasowość do wyrobu już gotowej mozzarelli, zostaje wyciągnięty na stół gdzie ocieka i w takim stanie jest szatkowany na drobne kawałki...........
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5789087
Udostępnij na innych stronach

...

...Odstąp ode mnie.Ja sobie tu powypisuje beż zbędne twojejj fałszywej frustracji.

...

 

p.s taki cytacik

... chcesz mnie "zbanować" za krytykę Twych kulinarnych "dokonań":jawdrop:

... i jakiej to frustracji dopatrzyłeś się u mnie :D :confused:

... no i na koniec ... czego ma dowieść "cytacik" :confused: :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5789167
Udostępnij na innych stronach

ad1 w ogóle mnie to nie interesuje tiko mi to kalafiorem z omastą:lol2:

ad2. morałów ci prawić nie będę bo nie jesteś rozmówca z którym chce mi się rozmawiać.Jako frustrat się jej poddałeś.To me oko wypatrzyło w tekście twym ot i wsio.

ad3. taki sobie cytacik na temat mozzarelli w cieczy przydatnej w moim kraju do różnego rodzaju pomysłów na obiad :yes:

 

Muszę dopisać coś jako pomysł na obiad bo wątek zbacza. :yes::D

 

Pierogi z mozzarellą i pieczarkami. zalane barszczem czerwonym z dodatkiem grillowanego czosnku.Zupka przepyszna .

 

smacznego:D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5789235
Udostępnij na innych stronach

Nic mnie nie wiadomo na temat "mazzarella w płynie" :lol:

... może być zanurzona w serwatce lub solance dla przedłużenia jej przydatności :)

 

Teksty NS-a to jak większość jego kulinarnych pomysłów :)

... słowa jak składniki w potrawach :lol:

 

... chyba należy wrócić do "stopki Ewki" niestety :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/172/#findComment-5791412
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...