Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

nie robiłam jeszcze ...dasz mi przepis czy mam gdzieś szukać w necie???:)

 

e, jak tak bez przepisu - bardziej na oko ;)

kruche ciasto - jak tam kto lubi , ja robię mniej wiecej w takich proporcjach : na 20 dkg maki

10 dkg masla ( miękkie); 1 male jajo lub 2 surowe zoltka; 1 lyzka smietany, sól - zagniatam i do lodówki.

Podpiekam około 10-15 min samo ciasto. Farsz : 3-4 pory (ta biała część i trochę zielonej) krojone w plastry - przelewam wrzątkiem,

i podsmażam, duszę na patelni (niestety, najlepsze na maśle ;) - może być klarowane), do tego trochę jabłka winnego.

Doprawiam : sól, cukier, odrobina papryki ostrej. Nie lubię tej zaprawy tartowej - czyli jajka z mlekiem czy tam smietaną, zamiast jajka dodaję

ser kozi twardy pokruszony, albo jakiś pleśniowy (albo obydwa ) wymieszny z odrobiną śmietany. I to fru wrzucam do porów i mieszam.

Spod tary wykładam cienkimi plastrami sera, może być parmezan - i na to mieszankę wykładam farsz - i do piekarnika .

Termoobieg, około 200C na 20 min. Z białym winem wchodzi najlepiej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znamy:)

Popisowy numer mojej tesciowej, tak bardzo popisowy,że przez 5 pierwszych proszonych obiadków u niej serwowała właśnie ciapkapustę :lol2:

Przez dłuższą chwilę myślałam,że nic innego nie umie gotować :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do obiadów bezmięsnych- nie wiem, dlaczego nie miałyby być sycące? Ja też popełniam czasami takie na słodko- właśnie racuchy z jabłkiem, albo z białym serem (nawet bardziej smakują moim 5 facetom), naleśniki, albo ryż z jabłkami. Już kiedyś pisałam o kopytkach z masełkiem, cukrem i cynamonem, o które często prosi mój najstarszy syn (będą jutro), albo leniwych też na słodko. Nie wspomnę już o pierogach z jagodami, truskawkami, albo serem- pychota. Albo knedle ze śliwkami. Dlaczego niby tylko mięso miałoby nadawać się na obiad? A ryby?

 

Jutro popełnię właśnie ryż z jabłkami, i duuużą ilością śmietany.

 

Dzisiaj zupa krem brokułowa i spaghetti.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W "ciamciównie"-bombie kalorycznej,nie można przesadzić z boczuniem ,który jest jej częścią składową.Lepiej mi smakuje boczek surowy poddany obróbce cieplnej w smakowej ilości niż ten wędzony.Mimo ,że danie jest mięsne to podaje się "ciamciównę" z innym mięsem.Ziemniaki powinny dostać trochę mąki ziemniaczanej.Będą lemieszkowate.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie znam ciapkapusty. A może znam, ale nie wiem że się tak nazywa ;).

 

Zapewne to pierwsze bo to bardzo skomplikowane danie i wykonanie jest bardzo pracochłonne bo ma smakować i być pomysłem na obiad ;):) Ma wiele nazw ,których przytaczać tu nie ma sensu.Jedno jest pewne..........smakuje wybornie jak się nie przesadzi.:rolleyes::rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie znam ciapkapusty. A może znam, ale nie wiem że się tak nazywa ;).

 

Ciapkapusta to bardzo proste danie ....wystarczy ugotować kiszona kapustę i ziemniaki...... i w trakcie ubijania ugotowanych ziemniaków dodawać kiszoną kapustę ,podlewać tłuszczem z upieczonego mięsa ( najlepiej z żeberek lub golonki,ale nie przesadzić ,aby nie była z rzadka ) lub jak nie mamy tłuszczu -wystarczy przesmażyć trochę boczku ,dosmaczyć solą ,pieprzem i odrobiną magi ...... podawać na ciepło ,najlepiej z mięsem ....... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.podlewać tłuszczem z upieczonego mięsa.......

Jak na razie cymes z tym bezmięsnym,beztłuszczowym pomysłem na obiad.

 

.wystarczy przesmażyć trochę boczku ,dosmaczyć solą ,pieprzem i odrobiną magi ...........

Jakiego boczku???

 

....podawać na ciepło ,najlepiej z mięsem...

albo na zimno bez mięsa.;) i to magii w śląskiej potrawie;););), bardzo pomysłowe nie powiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciapkapusta to bardzo proste danie ....wystarczy ugotować kiszona kapustę i ziemniaki...... i w trakcie ubijania ugotowanych ziemniaków dodawać kiszoną kapustę ,podlewać tłuszczem z upieczonego mięsa ( najlepiej z żeberek lub golonki,ale nie przesadzić ,aby nie była z rzadka ) lub jak nie mamy tłuszczu -wystarczy przesmażyć trochę boczku ,dosmaczyć solą ,pieprzem i odrobiną magi ...... podawać na ciepło ,najlepiej z mięsem ....... ;)

 

A jak mają wyglądać proporcje ziemniaki/kapusta?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak mają wyglądać proporcje ziemniaki/kapusta?

zawsze robię na oko ;) ok 1kg ziemniaków i 0,5 kg kiszonej kapusty.......w czasie ubijania ziemniaków dodajesz kiszoną -ugotowaną (pokrojoną) kapustę i kosztujesz ....w smaku ma być wyczuwalna kiszona kapusta ...jeśli masz kapusty mało to zrób w osobnym naczyniu próbę .....dodaj soli ,pieprzu i kilka kropel magii ( to zdradzona mi tajemnica jednej kuchary u której ciapkapusta smakowała mi zawsze najlepiej - i jak sie okazało to przez tę odrobinę magi),przesmaż pokrojony w kostke boczek z cebulką -wymieszaj i smacznego :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...