Zochna 05.03.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 nie robiłam jeszcze ...dasz mi przepis czy mam gdzieś szukać w necie??? e, jak tak bez przepisu - bardziej na oko kruche ciasto - jak tam kto lubi , ja robię mniej wiecej w takich proporcjach : na 20 dkg maki 10 dkg masla ( miękkie); 1 male jajo lub 2 surowe zoltka; 1 lyzka smietany, sól - zagniatam i do lodówki. Podpiekam około 10-15 min samo ciasto. Farsz : 3-4 pory (ta biała część i trochę zielonej) krojone w plastry - przelewam wrzątkiem, i podsmażam, duszę na patelni (niestety, najlepsze na maśle - może być klarowane), do tego trochę jabłka winnego. Doprawiam : sól, cukier, odrobina papryki ostrej. Nie lubię tej zaprawy tartowej - czyli jajka z mlekiem czy tam smietaną, zamiast jajka dodaję ser kozi twardy pokruszony, albo jakiś pleśniowy (albo obydwa ) wymieszny z odrobiną śmietany. I to fru wrzucam do porów i mieszam. Spod tary wykładam cienkimi plastrami sera, może być parmezan - i na to mieszankę wykładam farsz - i do piekarnika . Termoobieg, około 200C na 20 min. Z białym winem wchodzi najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 07.03.2013 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 ....... Z białym winem wchodzi najlepiej dziekuję ....na pewno wypróbuję i zamelduję dzisiaj krupnik na skrzydełkach i racuchy dla wnuków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 08.03.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Dzisiaj na obiad ryba po grecku (dorsz) na ciepło, a na kolację będzie to samo w zimnej wersji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.03.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Sobota to na obiad pączki bo dzieciaki przyjeżdżają z Wa-wy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.03.2013 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 dziewczyny ,a znacie ciapkapustę czyli po śląsku panczkraut ? zrobię dzisiaj z żeberkami pięknej urody upieczonych w piekarniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 11.03.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Znamy:) Popisowy numer mojej tesciowej, tak bardzo popisowy,że przez 5 pierwszych proszonych obiadków u niej serwowała właśnie ciapkapustę Przez dłuższą chwilę myślałam,że nic innego nie umie gotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 11.03.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Co do obiadów bezmięsnych- nie wiem, dlaczego nie miałyby być sycące? Ja też popełniam czasami takie na słodko- właśnie racuchy z jabłkiem, albo z białym serem (nawet bardziej smakują moim 5 facetom), naleśniki, albo ryż z jabłkami. Już kiedyś pisałam o kopytkach z masełkiem, cukrem i cynamonem, o które często prosi mój najstarszy syn (będą jutro), albo leniwych też na słodko. Nie wspomnę już o pierogach z jagodami, truskawkami, albo serem- pychota. Albo knedle ze śliwkami. Dlaczego niby tylko mięso miałoby nadawać się na obiad? A ryby? Jutro popełnię właśnie ryż z jabłkami, i duuużą ilością śmietany. Dzisiaj zupa krem brokułowa i spaghetti. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 11.03.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Nie znam ciapkapusty. A może znam, ale nie wiem że się tak nazywa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.03.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 W "ciamciównie"-bombie kalorycznej,nie można przesadzić z boczuniem ,który jest jej częścią składową.Lepiej mi smakuje boczek surowy poddany obróbce cieplnej w smakowej ilości niż ten wędzony.Mimo ,że danie jest mięsne to podaje się "ciamciównę" z innym mięsem.Ziemniaki powinny dostać trochę mąki ziemniaczanej.Będą lemieszkowate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.03.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Nie znam ciapkapusty. A może znam, ale nie wiem że się tak nazywa . Zapewne to pierwsze bo to bardzo skomplikowane danie i wykonanie jest bardzo pracochłonne bo ma smakować i być pomysłem na obiad Ma wiele nazw ,których przytaczać tu nie ma sensu.Jedno jest pewne..........smakuje wybornie jak się nie przesadzi.:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.03.2013 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Nie znam ciapkapusty. A może znam, ale nie wiem że się tak nazywa . Ciapkapusta to bardzo proste danie ....wystarczy ugotować kiszona kapustę i ziemniaki...... i w trakcie ubijania ugotowanych ziemniaków dodawać kiszoną kapustę ,podlewać tłuszczem z upieczonego mięsa ( najlepiej z żeberek lub golonki,ale nie przesadzić ,aby nie była z rzadka ) lub jak nie mamy tłuszczu -wystarczy przesmażyć trochę boczku ,dosmaczyć solą ,pieprzem i odrobiną magi ...... podawać na ciepło ,najlepiej z mięsem ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.03.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 .podlewać tłuszczem z upieczonego mięsa....... Jak na razie cymes z tym bezmięsnym,beztłuszczowym pomysłem na obiad. .wystarczy przesmażyć trochę boczku ,dosmaczyć solą ,pieprzem i odrobiną magi ........... Jakiego boczku??? ....podawać na ciepło ,najlepiej z mięsem... albo na zimno bez mięsa. i to magii w śląskiej potrawie;);), bardzo pomysłowe nie powiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.03.2013 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 dzisiaj ogórkowa i ryż z jabłkami i dużooooo śmietany (Matilde;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 12.03.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Zapewne to pierwsze bo to bardzo skomplikowane danie i wykonanie jest bardzo pracochłonne bo ma smakować i być pomysłem na obiad Zabawne są te twoje złośliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 12.03.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 dzisiaj ogórkowa i ryż z jabłkami i dużooooo śmietany (Matilde;)) smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 12.03.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Ciapkapusta to bardzo proste danie ....wystarczy ugotować kiszona kapustę i ziemniaki...... i w trakcie ubijania ugotowanych ziemniaków dodawać kiszoną kapustę ,podlewać tłuszczem z upieczonego mięsa ( najlepiej z żeberek lub golonki,ale nie przesadzić ,aby nie była z rzadka ) lub jak nie mamy tłuszczu -wystarczy przesmażyć trochę boczku ,dosmaczyć solą ,pieprzem i odrobiną magi ...... podawać na ciepło ,najlepiej z mięsem ....... A jak mają wyglądać proporcje ziemniaki/kapusta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.03.2013 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A jak mają wyglądać proporcje ziemniaki/kapusta? zawsze robię na oko ok 1kg ziemniaków i 0,5 kg kiszonej kapusty.......w czasie ubijania ziemniaków dodajesz kiszoną -ugotowaną (pokrojoną) kapustę i kosztujesz ....w smaku ma być wyczuwalna kiszona kapusta ...jeśli masz kapusty mało to zrób w osobnym naczyniu próbę .....dodaj soli ,pieprzu i kilka kropel magii ( to zdradzona mi tajemnica jednej kuchary u której ciapkapusta smakowała mi zawsze najlepiej - i jak sie okazało to przez tę odrobinę magi),przesmaż pokrojony w kostke boczek z cebulką -wymieszaj i smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.03.2013 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 dzisiaj kupiłamprzednie golonki więc jutro wylądują w piekarniku z kapustą kiszoną .......przepis podawałam gdzieś na 38 str Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 19.03.2013 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 dzisiaj zupa gulaszowa ......nasyci i rozgrzeje ,bo za oknem prawie Syberia ( takie skojarzenie, bo jestem w czasie pochłaniania książek Romualda Koperskiego o jego wyprawach na Syberię .....polecam gorąco ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 22.03.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Pierogi ruskie tymi ręcami lepione... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts