cieszynianka 19.11.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Z tych samych powodów omijam pangę Ale wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy niedawno w Tesco kupiłam mintaja, smakował wybornie, a po zjedzeniu wyjęłam z kosza opakowanie, zeby sprawdzić skąd pochodzi i ....................................... było napisane "kraj pochodzenia Chiny" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 19.11.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Dzień dobry (wieczór). Przeczytałem sobie Wasze pomysły i podzielę się moimi: Najpierw polędwiczki (pytała chyba agnieszka). Ja robię tak: - całą polędwiczkę marynuję w takiej oto miksturze: musztarda sok z cytryny oliwa rozgnieciony czosnek trochę ziół pieprzu i soli i najważniejsze miód. (część zostawiam jako sos do polania gotowej polędwiczki). Dokładnie wszystko mieszam i nacieram tym polędwiczkę. Do lodówki na noc. Przesmażam króciutko na oliwie, zdejmuję zawijam w folię i do piekarnika na 20-25 min.Na patelni zostaje sama dobroć, więc rozgrzewam, wrzucam posiekaną w talarki marchewkę i odrobina białego wina, 10-12 minut i gotowe. Szkoda, że nie robię fotek, wygląda ślicznie. Polędwiczki nr 2 wg. węgierskiego przepisu (najlepsza kuchnia dla mnie) - siekamy mięsko w drobne długie paski i marynujemy w musztardzie i oliwie (długo, nawet dwa dni), przygotowujemy sobie pora (biała część), wątróbkę ind. (zeskrobaną, wiecie), paprykę, pieczarki i pomidora. Wszystko posiekane. Na patelni smażymy najpierw mięsko, króciutko i po kolei dodajemy resztę. Przed wrzuceniem pomidora wlewamy odrobinę mocnego bulionu i ciut czerw. wina. Zeskrobana watróbka zagęści nam sos. Na koniec pomi. I to danie dopiero ładnie wygląda! A na rybę robię tak: ten przepis jest naprawdę wyjatkowo szybki (pod warunkiem, że nie zapomnimy wyjąć ryby z zamrażalnika, chyba, że świeże) - musi być filet, aby był komforcik jedzenia.fileciki sól, pieprz, delikatnie prószymy mąką i na oliwę na dwie min. teraz wrzucamy pokrojony w paski por, parę minut dusimy i zalewamy słodką śmietanką (taką... wiecie ... 30%...). Po paru minutach sosik robi się gęsty, sól, pieprz + co kto woli i gotowe. Mniam. Smacznego. P.S. przepisy sprawdzone! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.11.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 no i znowu chyba kupię polędwiczki Andzik, współczucia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 20.11.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Wczoraj robiłam pyszną karkówkę Karkówkę kroję na plastry i zalewam marynatą (jak kto lubi - ja dodaję tymianek, paprykę słodką, czosnek, pieprz, przprawy gotowe z Kamisa: kebab-gyros, do wieprowiny - wszystko to w oleju) dzień wczesniej. Na drugi dzień obtaczam plastry w mące i obsmażam na złoto. Do naczynia żaroodpornego wlewam na spód trochę oleju (może być ta marynata z karkówki jeśli została) i na to wsypuję pokrojone w ćwiartki ziemniaki, solę je i przyprawiam przyprawą do ziemniaków Kamis (dla mnie to najlepsze przyprawy bo najpiękniej pachną). Na ziemniaki układam obsmażone plastry karkówki a na nie krążki cebuli - rozkruszam na cebulę jedną kosteczkę cebulki smażonej Knora i do nagrzanego piekarnika. Po ok 40 min rozpuszczam w rondelku łyżkę masła (lub dwie) i przesmażam go chwilę z wyciśniętym czosnkiem - tym sosikiem polewam mięso i na kolejne 40 min do piekarnika Jest pychota Przepis znalazłam gdzieś w necie , wypróbowałam i korzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 20.11.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 A u mnie w zamrażarce jest chyba z dziesięć polędwiczek..Nigdy nie wiedziałam co z nimi robić i je po prostu zamrażałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 20.11.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 A u mnie w zamrażarce jest chyba z dziesięć polędwiczek..Nigdy nie wiedziałam co z nimi robić i je po prostu zamrażałam To jak znalazł na te 15 osób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 20.11.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ja od wieki wiekow robie ciasto na pizze drozdzowe na duzej blaszce. Do miski wrzucam: -1 jajko -1/2 lyzeczki cukru -102 lyzeczki soli -2 dkg drozdzy swiezych pokruszyc -2 lyzki masla -150 ml mleka cieplego -i maki tyle aby wyrobic recznie cisto, ktore sie nie klei do rak Ciasto po wymieszaniu w misce wyrabiam kilka minut na duzej drewnianej desce, potem cale smaruje olejem i do miski, nakrywam i czekam az wyrosnie. Blaszke smaruje olejem cienko, na tym rozkladam ciasto (jest elastyczne ale nie klucha) i srey orzas rozne dodatki i przyprawy (zawsze musza byc przesmazone pieczarki u mnie). Ciasto robi sie szybko, bo wszystko wrzuca sie do miski razem. Dzięki za przepis. Proszę jeszcze o informację ile soli trzeba dodać, bo 102 łyżeczki to chyba trochę za dużo. Domyślam się, że chodziło o 1/2 łyżeczki, a może o 1-2 łyżeczki? A jeszcze jedno...ile tak mniej-więcej tej mąki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 20.11.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Mam bardzo fajny przepis na spód od pizzy , podzielę sie nim z Wami tylko później. Czekamy...czekamy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 20.11.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ja mam bardzo prosty przepis na ciasto pizzowe: 3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 2,5 dkg drożdży rozpuszczam w 2/3 szklanki ciepłej wody, wlewam do mąki z olejem, dosypuję szczyptę soli i wyrabiam. Ewentualnie podsypuję trochę mąką lub dolewam ciut wody (zależnie od konsystencji). Rozkładam na blasze i zostawiam do podrośnięcia (w tym czasie robię sos pomidorowy i kroję to co ma być na pizzy). Jak już jest obłożona to na 15-20 min do gorącego piekarnika i już... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.11.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 u mnie dziś pierogi ruskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.11.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 A u mnie z kapustą i grzybami, a na nich zesmażony boczuś z cebulką Mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.11.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 oj, z kapustą i z grzybami to niedługo będę robić, setkę na pewno zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.11.2008 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 u mnie był dzisiaj kapuśniak a na drugie piersi z kurczaka i szynkówka w porach ...kasza i rydze na masełku po obiedzie herbatka z rumem i pierniczki domowej roboty ...hej...zapachniało świętami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 20.11.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Często robię parówki w sosie pomidorowym z pieczarkami. Andzik - a jak robisz ten sos pomidorowy z pieczarkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 21.11.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Mam bardzo fajny przepis na spód od pizzy , podzielę sie nim z Wami tylko później. Czekamy...czekamy... spód do pizzy drożdże 5 dkg, mąka 2 szkl albo więcej (zależy od konsystencji ciasta), pół szkl wody letniej, 1 jajo, 1 łyżka oleju, 1łyzka cukru, większa szczypta soli wszystkie skł razem wyrobić w misce, odstawić na pół godz do wyrośnięcia, ( w tym czasie zrobić farsz do pizzy), z ta ilość skł starcza na ''standardową'' blachę. Aha drożdże kruszymy, nie robimy rozczynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 21.11.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Często robię parówki w sosie pomidorowym z pieczarkami. Andzik - a jak robisz ten sos pomidorowy z pieczarkami? parówki z pieczarkami nie podaje ilości skł ponieważ zależy to od ilości domowników parówki grube,pieczarki ,cebula, koncentrat pomidorowy, bulion albo kostki rosołowe, kwaśna śmietana , olej do smażenia parówki obrać z osłonek pokroić w pół księżyce, pieczarki umyć pokroić w wąskie paseczki. Cebulę obrać i w drobną kostkę pokroić. Na rozgrzanym oleju zarumienić cebulę, na to wrzucić pieczarki, smażyć do miękkości, doprawić sola i pieprzem, mozna tez słodkiej papryki dodac.Na koniec dodać parówki.Zalać woda albo bulionem dodać koncentrat dusić ok 15 min. Na koniec zaklepać śmietaną. Ja wszystko robię w jednym garnku, ale można też wszystkie produkty oddzielnie przygotować i na koniec połączyć. Tylko po co tyle garów myc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 21.11.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Wieczorem podam przepis na szybki i pyszny murzynek z jabłkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 21.11.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 A co tam do wieczora będę czekać... Murzynek z jabłkami 5 jajek1 szkl cukru1 op cukru waniliowego2 szkl mąki2 łyzki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody ( nie musi) 1 szkl oleju 1/2 łyżeczki cynamonu ok 1 kg jabłek jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Dodac mąkę ,proszek, kakao, sodę, cynamon.Wymieszać, dodac jabłka pokrojone w kostkę(bez skórki). Wszystko razem wymieszać.Wlać do wysmarowanej tortownicy, piec ok 45 min, zależy od piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową. Ciasto na prawdę pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 21.11.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 a miały być pomysły na obiad... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.11.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 a miały być pomysły na obiad... Murzynek moze byc dodatkiem do obiadu jako deserek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts