Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

Z tych samych powodów omijam pangę :evil:

 

Ale wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy niedawno w Tesco kupiłam mintaja, smakował wybornie, a po zjedzeniu wyjęłam z kosza opakowanie, zeby sprawdzić skąd pochodzi i ....................................... było napisane "kraj pochodzenia Chiny" :o :o :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry (wieczór).

 

Przeczytałem sobie Wasze pomysły i podzielę się moimi:

 

Najpierw polędwiczki (pytała chyba agnieszka).

 

Ja robię tak:

 

- całą polędwiczkę marynuję w takiej oto miksturze: musztarda sok z cytryny oliwa rozgnieciony czosnek trochę ziół pieprzu i soli i najważniejsze miód. (część zostawiam jako sos do polania gotowej polędwiczki).

Dokładnie wszystko mieszam i nacieram tym polędwiczkę. Do lodówki na noc.

 

 

Przesmażam króciutko na oliwie, zdejmuję zawijam w folię i do piekarnika na 20-25 min.

Na patelni zostaje sama dobroć, więc rozgrzewam, wrzucam posiekaną w talarki marchewkę i odrobina białego wina, 10-12 minut i gotowe.

 

Szkoda, że nie robię fotek, wygląda ślicznie.

 

Polędwiczki nr 2

 

wg. węgierskiego przepisu (najlepsza kuchnia dla mnie)

 

- siekamy mięsko w drobne długie paski i marynujemy w musztardzie i oliwie (długo, nawet dwa dni), przygotowujemy sobie pora (biała część), wątróbkę ind. (zeskrobaną, wiecie), paprykę, pieczarki i pomidora. Wszystko posiekane.

 

Na patelni smażymy najpierw mięsko, króciutko i po kolei dodajemy resztę. Przed wrzuceniem pomidora wlewamy odrobinę mocnego bulionu i ciut czerw. wina. Zeskrobana watróbka zagęści nam sos. Na koniec pomi.

 

I to danie dopiero ładnie wygląda!

 

 

A na rybę robię tak: ten przepis jest naprawdę wyjatkowo szybki (pod warunkiem, że nie zapomnimy wyjąć ryby z zamrażalnika, chyba, że świeże)

 

- musi być filet, aby był komforcik jedzenia.

fileciki sól, pieprz, delikatnie prószymy mąką i na oliwę na dwie min. teraz wrzucamy pokrojony w paski por, parę minut dusimy i zalewamy słodką śmietanką (taką... wiecie ... 30%...). Po paru minutach sosik robi się gęsty, sól, pieprz + co kto woli i gotowe. Mniam.

 

 

Smacznego.

 

P.S.

 

przepisy sprawdzone!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj robiłam pyszną karkówkę :D

Karkówkę kroję na plastry i zalewam marynatą (jak kto lubi - ja dodaję tymianek, paprykę słodką, czosnek, pieprz, przprawy gotowe z Kamisa: kebab-gyros, do wieprowiny - wszystko to w oleju) dzień wczesniej.

Na drugi dzień obtaczam plastry w mące i obsmażam na złoto.

Do naczynia żaroodpornego wlewam na spód trochę oleju (może być ta marynata z karkówki jeśli została) i na to wsypuję pokrojone w ćwiartki ziemniaki, solę je i przyprawiam przyprawą do ziemniaków Kamis :D (dla mnie to najlepsze przyprawy bo najpiękniej pachną).

Na ziemniaki układam obsmażone plastry karkówki a na nie krążki cebuli - rozkruszam na cebulę jedną kosteczkę cebulki smażonej Knora i do nagrzanego piekarnika.

Po ok 40 min rozpuszczam w rondelku łyżkę masła (lub dwie) i przesmażam go chwilę z wyciśniętym czosnkiem - tym sosikiem polewam mięso i na kolejne 40 min do piekarnika :D

Jest pychota :D

Przepis znalazłam gdzieś w necie , wypróbowałam i korzystam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja od wieki wiekow robie ciasto na pizze drozdzowe na duzej blaszce. Do miski wrzucam:

-1 jajko

-1/2 lyzeczki cukru

-102 lyzeczki soli

-2 dkg drozdzy swiezych pokruszyc

-2 lyzki masla

-150 ml mleka cieplego

-i maki tyle aby wyrobic recznie cisto, ktore sie nie klei do rak

Ciasto po wymieszaniu w misce wyrabiam kilka minut na duzej drewnianej desce, potem cale smaruje olejem i do miski, nakrywam i czekam az wyrosnie. Blaszke smaruje olejem cienko, na tym rozkladam ciasto (jest elastyczne ale nie klucha) i srey orzas rozne dodatki i przyprawy (zawsze musza byc przesmazone pieczarki u mnie). Ciasto robi sie szybko, bo wszystko wrzuca sie do miski razem.

Dzięki za przepis. Proszę jeszcze o informację ile soli trzeba dodać, bo 102 łyżeczki to chyba trochę za dużo. Domyślam się, że chodziło o 1/2 łyżeczki, a może o 1-2 łyżeczki?

A jeszcze jedno...ile tak mniej-więcej tej mąki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam bardzo prosty przepis na ciasto pizzowe: 3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 2,5 dkg drożdży rozpuszczam w 2/3 szklanki ciepłej wody, wlewam do mąki z olejem, dosypuję szczyptę soli i wyrabiam. Ewentualnie podsypuję trochę mąką lub dolewam ciut wody (zależnie od konsystencji). Rozkładam na blasze i zostawiam do podrośnięcia (w tym czasie robię sos pomidorowy i kroję to co ma być na pizzy). Jak już jest obłożona to na 15-20 min do gorącego piekarnika i już...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam bardzo fajny przepis na spód od pizzy , podzielę sie nim z Wami tylko później.

Czekamy...czekamy...

 

spód do pizzy

drożdże 5 dkg, mąka 2 szkl albo więcej (zależy od konsystencji ciasta), pół szkl wody letniej, 1 jajo, 1 łyżka oleju, 1łyzka cukru, większa szczypta soli

wszystkie skł razem wyrobić w misce, odstawić na pół godz do wyrośnięcia, ( w tym czasie zrobić farsz do pizzy), z ta ilość skł starcza na ''standardową'' blachę. Aha drożdże kruszymy, nie robimy rozczynu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Często robię parówki w sosie pomidorowym z pieczarkami.

 

Andzik - a jak robisz ten sos pomidorowy z pieczarkami?

 

 

parówki z pieczarkami

 

nie podaje ilości skł ponieważ zależy to od ilości domowników

parówki grube,pieczarki ,cebula, koncentrat pomidorowy, bulion albo kostki rosołowe, kwaśna śmietana , olej do smażenia

 

parówki obrać z osłonek pokroić w pół księżyce, pieczarki umyć pokroić w wąskie paseczki. Cebulę obrać i w drobną kostkę pokroić. Na rozgrzanym oleju zarumienić cebulę, na to wrzucić pieczarki, smażyć do miękkości, doprawić sola i pieprzem, mozna tez słodkiej papryki dodac.Na koniec dodać parówki.Zalać woda albo bulionem dodać koncentrat dusić ok 15 min. Na koniec zaklepać śmietaną.

Ja wszystko robię w jednym garnku, ale można też wszystkie produkty oddzielnie przygotować i na koniec połączyć. Tylko po co tyle garów myc:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co tam do wieczora będę czekać...

 

Murzynek z jabłkami

5 jajek

1 szkl cukru

1 op cukru waniliowego

2 szkl mąki

2 łyzki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyzeczka sody ( nie musi)

1 szkl oleju

1/2 łyżeczki cynamonu

ok 1 kg jabłek

 

jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Dodac mąkę ,proszek, kakao, sodę, cynamon.Wymieszać, dodac jabłka pokrojone w kostkę(bez skórki). Wszystko razem wymieszać.Wlać do wysmarowanej tortownicy, piec ok 45 min, zależy od piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową.

Ciasto na prawdę pyszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...