Bramer 09.02.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 to ja najpierw do froszki, a potem do elutka załapiesz się jeszcze na świeżą konserwę wczoraj robiłam u mnie dzisiaj jeszcze bogracz .... jutro planuję polędwiczkę z chrupiącą cebulkową skorupką z sosem cytrynowym , ziemniaki i surówkę z białej kapusty albo kapustę zasmażaną ...zapytam Froscha co woli ... Ty wiesz, że tylko jednej z wymienionych powyżej pyszności nie kosztowałem w dodatku z mojej ulubionej kuchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 10.02.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Kapuśniak na żeberkach( vel kwaśnica vel zarzutka ) , gulasz z kuskusem, mix surówek. Na deser sałatka z kiwi bananów i mandarynek. Potrzebna wit C w duużych ilościach ,po domu grasuje przeziębienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.02.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 ziaba-zdróweczka dla domowników!!!! u mnie dziś rybka smażona na makaronie i zapiekana z sosem kremowo-serowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 10.02.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Ja mam na dzisiaj żurek na własnym zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem pokrojonej szynki, ziemniaczków i jajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 10.02.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 alibabka jak się robi ten zakwas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.02.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 zupa pieczarkowa,a na drugie koncepcji brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 10.02.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 to może naleśniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 10.02.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 małeczko boczek świeży (pozbawiony skóry i kości) kroje w kostkę (ok.2x2cm) , solę, pieprzę , dodaję cebulę pokrojoną w kostkę , roztarty czosnek , listek, ziele , troszkę vegety , majeranek - mieszam, ubijam ręką i wkładam pod przykryciem do lodówki na minimum 3 dni . wstawiam na kuchenkę , zalewam wodą (tak na oko 1-2cm nad warstwą mięsa) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu (dosłownie ma tylko pykać jak rosół) parę godzin aż woda wyparuje całkowicie przekładam do słoiczków jeszcze gorące i szybko zakręcam po ostygnięciu jeden słoiczek ląduje w lodówce , reszta w spiżarce nie zagotowuje ich , bo u mnie idzie na bieżąco zapomniałam dodać , że nie za często ale od czasu do czasu można zamieszać zawartość garnka bramuś chesz to ci powiem jak robię bogracz ..łatwizna emild tutaj podałam jak ja robię zakwas ....aka właśnie wg tego przepisu zrobiła własny zakwas i jej się udał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 10.02.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 to może naleśniki? dokładnie o tym samym pomyślałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 10.02.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 no powiedz Frosiu, powiedz... obaczym, czy mój będzie godny Twego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 10.02.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 yyyyyy ...jak potrafisz to ja mistrza szkolić nie będę myslałam, że nigdy nie robiłeś wtedy mogłabym ci jakieś kity wciskać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 10.02.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Twoje "kity" bardzo mi smakują, wiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.02.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 co prawda miałam iść do sklepu po twaróg na oponki,ale skoczę przy okazji po boczek .....trzy dni mam czekać schowam głęboko do lodówki i postaram się zapomnieć,że tam jest Dzięki Froshka a z naleśników Młode będzie bardzo zadowolone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 10.02.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 ja kupuję 2-3kg tego boczku, robię na jednym gazie więcej słoiczków na raz ale spróbuj może na próbę z kg jeśli chcesz żeby mięsko miało różowy kolor dodaj trochę peklosoli ja nie lubię dodawać chemii (poza vegeta i maggi ) nam nie przeszkadza szara barwa konserwy .... bramer dawaj swój przepis , może coś zmodyfikuję w swoim ja robię tak : na tłuszcz wrzucam pokrojoną w kostkę wołowine , opiekam ją , dodaję pokrojona w ksotkę cebulę , czosnek , kminek , 2-3 suszone papryczki chili , pomidory pokrojone w kostkę (albo z puszki ) , podlewam lekko wodą i duszę po jakimś czasie dorzucam paprykę pokrojoną w kostkę albo w paski (zależy od mojego nastroju ) jak mam humor dodaję jeszcze ogórek kiszony pokrojony w kostke znowu troche duszę dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę duszę w międzyczasie często mieszam i próbuję , bo to największa frajda w gotowaniu jak trzeba podlewam wodą z jajka , mąki, wody i soli robie ciasto , urywam malutkie kawałeczki, robie kulki , lekko je spłaszczam i takie kluseczki wrzucam albo od razu do mięcha albo gotuje osobno i dopiero wrzucam zależy od nastroju i znowu troche duszę , w miedzyczasie próbując sobie co nieco ... jak uznam ,że jest ok , ściągam z ognia a teraz ty .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.02.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 na co to przepis??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 10.02.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 cóż ja mogę? no cóż ja mogę? chylić czoła jedynie jedyna różnica, to taka, że kiedy wołowina już się podsmaży, to zasypuję resztę tłuszczu (aha! wędzona paprykowana słonina u mnie koniecznie do tego dania) papryką w proszku; robi się taka paprykowa zasmażka i jest gęściej, poza tym pięknie wygląda; pomidory z puszki wraz z całym sosem, a jak będzie za rzadko to przecier pomidorowy (podravka robi fajny) lub (i) odrobina koncentratu; ziemniaki w drobną kostkę wrzucam na pięć minut przed końcem - lubimy al dente i podstawa to kminek! i moje kluski to takie farfocle, nie kuleczki lecę robić rybę na parze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 10.02.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 aka to bogracz bramerek , no fakt zapomniałam napisać jeszcze , że dodaję paprykę w proszku kupuje pomysł z podsmażeniem jej na ciemny kolor robie tak z paroma przyprawami , żeby wydobyć z nich lepszy aromat (ale zazwyczaj prażę na sucho) papryke się zawsze bałam , żeby nie była gorzka ... a te słoninę to co? kupujesz taką czy sam paprykujesz i trzymasz taką w lodówce aż sie przegryzie? a potem w kostkę pewnie ją kroisz i przesmażasz ,tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 10.02.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Mój dzisiejszy obiad to rolady z szynki z pieczarkami, serem i wędliną. Najpierw rozbijamy mięso, przyprawiamy i smarujemy keczupem.http://images46.fotosik.pl/258/3e7c6c6173f82d15med.jpg Pózniej nakladamy na każdy kaweł kięsa szynkę.http://images44.fotosik.pl/259/1faaae2c648eed64med.jpg Na to dajemy pieczarki przesamżone z serem.http://images39.fotosik.pl/255/de56045ee74d766emed.jpg Zwijamy w roladę, podpiekamy i dusimy. Sos zagęszczamy.http://images50.fotosik.pl/259/0d5e257002f605f2med.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 10.02.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 nadia - PIĘKNIE /wkrótce odgapię / Bramer, ja wciąż czekam i czekam...odgrzewam i czekam, czekam i odgrzewam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 10.02.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 małeczko boczek świeży (pozbawiony skóry i kości) kroje w kostkę (ok.2x2cm) , solę, pieprzę , dodaję cebulę pokrojoną w kostkę , roztarty czosnek , listek, ziele , troszkę vegety , majeranek - mieszam, ubijam ręką i wkładam pod przykryciem do lodówki na minimum 3 dni . wstawiam na kuchenkę , zalewam wodą (tak na oko 1-2cm nad warstwą mięsa) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu (dosłownie ma tylko pykać jak rosół) parę godzin aż woda wyparuje całkowicie przekładam do słoiczków jeszcze gorące i szybko zakręcam po ostygnięciu jeden słoiczek ląduje w lodówce , reszta w spiżarce nie zagotowuje ich , bo u mnie idzie na bieżąco Frosia, a można by to zmielić np. na grubym sitku, czy za bardzo ciapowate będzie? bo mam ochotę spróbować, ale nie chce mi się tyle kroić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts