Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

 

aka nie mam foteczek bogracza , ale następnym razem cyknę specjalnie dla ciebie :*

http://www.cosgan.de/images/midi/liebe/a010.gif

 

żur wyszedł wyśmienity..cała rodzina wraz z teściowa zachwyceni a nastepna porcja zakwasu juz zakiszona czeka w lodówce :wink:

dziekuję

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

aka nie mam foteczek bogracza , ale następnym razem cyknę specjalnie dla ciebie :*

http://www.cosgan.de/images/midi/liebe/a010.gif

 

żur wyszedł wyśmienity..cała rodzina wraz z teściowa zachwyceni a nastepna porcja zakwasu juz zakiszona czeka w lodówce :wink:

dziekuję

 

aka cieszę się ogromnie , że mogłam pomóc :D

 

 

 

 

nadia z kombiwarem nie miałam niestety nigdy do czynienia :(

 

 

 

dziewczyny

i chłopaku :D

boczek "się robi" - cykam zdjęcia - mam nadzieję,że jutro z rana wam je wstawię 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny a używacie kombiwaru ?? Kupiłam coś takiego w sobotę i nie wiem za bardzo co w tym i jak moge zrobić. (...).

 

Sprzedaj na allegro z zyskiem :lol:

 

 

Nie chcę sprzedawać - chcę z niego korzystać, bo ma duzo zalet :)

 

Mój piekarnik z termoobiegiem też ma i nie ma różnicy jeżeli postawisz naczynie z woda na dnie, a dodatkowo nie zagraca kuchni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepraszam , że dopiero teraz :oops:

 

BOCZEK SMAROWNY :

 

http://img297.imageshack.us/img297/7659/p2220305.th.jpg

 

świeży , surowy boczek pozbawiony skóry i kości - pokrojony w kostkę - wymieszany z przyprawami : sól , pieprz , cebula pokrojona w kosteczkę , czosnek zmiażdżony , majeranek , listek laurowy pokruszony , ziele angielskie (zgniecione) .....(czasem jak mam dobry humor dodaję chili , tymianek , vegette itd.)

 

http://img52.imageshack.us/img52/6614/p2220307.th.jpg

 

po minimum 3 dniach (próbowałam wcześniej , ale jednak nie było odpowiednio przegryzione) zalewamy wodą mniej więcej 1 cm nad poziomem mięsa , doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy temperaturę na minimum - do takiej, w której mięso dosłownie tylko pyka (mniej więcej jak rosół) .......zapominamy o garnku na ok.2-3 h (zależy od ilości wykorzystanego mięsa) ...

 

http://img121.imageshack.us/img121/9623/p2220312.th.jpg

 

....po tym czasie wygląda mniej więcej tak ....od tej chwili kontroluję poziom wody (co pół do godziny podchodzę do kuchenki i zanurzam drewnianą łyżka kawałki mięsa ....ale ja zboczona jestem :oops: ..muszę mieszać w garnku co chwila - ułatwia mi sprawę połączenie kuchni z salone :wink:m ) ......

 

http://img251.imageshack.us/img251/8389/p2220319.th.jpg

 

po jakimś czasie wygląda tak......to znak, ż wkrótce nastąpi końcowy etap .....

 

http://img683.imageshack.us/img683/5090/p2220333.th.jpg

 

gdy boczek wygląda tak ( ok. cm. pozornej wody od dna - właściwie jest to wytopiony z mięsa tłuszcz ) ...znak , że proces przygotowywania konserwy dobiegł końca ......

 

http://img52.imageshack.us/img52/636/p2220334.th.jpg

 

przekładamy mięsko do słoików , ubijamy łyżką.....i zakręcamy natychmiastowo (na gorąco) .....robiąc w ten sposób zaprawa (u mnie) wytrzymuje ok. 2 miesiące w spiżarce ( dłużej nie miała okazji się sprawdzać , bo zostaje spożyta)

 

http://img713.imageshack.us/img713/2586/p2230337.th.jpg

 

tak wygląda na kanapce ..smacznego ...

 

 

jeśli ktoś chce i lubi ( np. tak jak moja córka) , żeby mięso było lekko zaróżowione , do zaprawy przed gotowaniem może dodać odrobine peklosoli ( na ok. 2kg około 1/2 łyżeczki)

na zdjęciach wyżej dołączonych boczek jest bez tego dodatku

 

w razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości proszę pytać, chętnie odpowiem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na jutro mam w planie ...faszeraki :)

 

A co to jest? :o

 

Boczek zaje.... sty robie very soon jak pójde pod hale po mięso :wink:

 

PS z ilu kg wystartować jak uważasz. Największy garnek to mam 7l :roll:

 

Czy tego bardzo ubywa podczas obróbki termicznej ile tak mniej wiecej %

 

 

Przepis zapisany w ulubionych :wink: Dzieki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...