frosch 09.03.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 dziś przygotowałam schab z rusztu w jogurtowej marynacie , ziemniaki gotowane na parze i fasolke szparagową z sezamem i wędzonym boczkiem (od czasu kiedy ją pierwszy raz zrobiłam tradycyjna z bułka tartą juz mi nie smakuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.03.2010 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 dziś przygotowałam schab z rusztu w jogurtowej marynacie , ziemniaki gotowane na parze i fasolke szparagową z sezamem i wędzonym boczkiem (od czasu kiedy ją pierwszy raz zrobiłam tradycyjna z bułka tartą juz mi nie smakuje) Ty sie tu nie chwal tylko zapodawaj przepisy ,migusiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 09.03.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 ew-cia kotlety schabowe (najlepiej z kostką - mięso jest wg mnie soczystsze) mieszamy z marynata mojego pomysłu : jogurt naturalny , musztarda , pieprz , sól , sos sojowy i przetrzymujemy w lodówce min 2h zawijamy w folie aluminową i pieczemy w piekarniku ok 30-40 min potem albo odkrywamy folie i dopiekamy na górnej grzałce , albo wyjmujemy , kładziemy na ruszt i dopiekamy na termoobiegu ( uznaję , że jest gotowe kiedy wygląda pięknie przypieczone jak z grilla ) ziemniaki to wiadomo - gotujemy na parze ( ja zawsze kładę na ziemniaki jakies ziołko - dzis były to gałązki bazylii) fasolke - gotuję na parze ( ale w wodzie tez może być) , na patelni prażę ziarna sezamu , odkładam na bok i smaże boczek wedzony pokrojony drobniutko w kostke oba składniki mieszam z fasolką ( mozna tez polać i posypac fasolke już na talerzu) dla mnie pycha zdjęcie zrobie jak wróci Froschek z pracy i zasiądziemy do obiado-kolacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.03.2010 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 dla mnie pycha brzmi pysznie ...dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 09.03.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 oczywiście mięso może być inne : filet z kuczaka, indyka, szynkówka , karczek ja akurat miałam schab z brzegu zamrażalnika obiecane zdjęcie http://img53.imageshack.us/img53/2870/p3090380.jpg i wczorajsza rybka http://img94.imageshack.us/img94/2172/p3080370.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.03.2010 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 (edytowane) dzisiaj zaserwuje Frosiowe danie ....a ja jakis czas temu znalazłam w necie ten oto przepis na piersi kurczaka w pesto z pomidorami i mozzarellą .......mówię Wam ...niebo w gebie nie dość ,że smaczne to jeszcze świetnie wygląda tu jest filmik instruktazowy http://www.mniammniam.com/Pieczone_piersi_kurczaka_z_pesto__pomidorami_i_mozarella-774a.html smacznego Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez Ew-ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 10.03.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 ew-cia super wyglądaja te piersi !!! muszę koniecznie jeszcze w tym tygodniu je wypróbować (bo potem o nich zapomnę) dziekuje za linka dzis miałam w planach kotlety mielone drobiowe ,ale rano wstałam i ....zachciało mi się ..chińszczyzny wiec zrobie sajgonki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.03.2010 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 ja uwielbiam improwizacje w kuchni ...prawie każdy przepis muszę zmienić ...coś dodać od siebie ....ups jakis cyt z filmu mi sie przyplątał ...fujjj wczoraj miałam schabowe ,jajko sadzone (lubię na miękko aby żółtko sie rozpłynęło nieprzyzwoicie po pozostałych składnikach ) ,smażoną cukinię z cebuklką ,pomidory ...wszystko ułożone jedno na drugim to przykryte żółtym serem do rozpuszczenia ....na to keczup .....pycha i szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samuel-- 10.03.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ja dzisiaj robię sushi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.03.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ew-ka-link zapisany... w sobote imieniny teściowej przygotuje je Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.03.2010 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ew-ka-link zapisany... w sobote imieniny teściowej ooo jak imieniny tesciowej to podam Ci sałatke ,którą jadłam w sobote u kolezanki a sama robiłam juz w poniedziałek ...pyszna i prosta Brokuły (zielone koszyszki zblanszowac lub krótko obgotowac w słonej wodzie) Feta w kostkę , płatki migdałów sprażyć na suchej patelni , 2 jajka na twardo w cząstki....wszystko połączyć -delikatnie wymieszać ...polać majonezem ze śmietana i 1-2 ząbkami czosnku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 10.03.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Sałatka wygląda na bardzo smaczną. Wypróbuję. Byłam blisko dziś tematu brokułowego bo u mnie makaron z sosem serowym z brokułami Przepis jest na Kulinariach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.03.2010 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 ew-cia kotlety schabowe (najlepiej z kostką - mięso jest wg mnie soczystsze) mieszamy z marynata mojego pomysłu : jogurt naturalny , musztarda , pieprz , sól , sos sojowy i przetrzymujemy w lodówce min 2h zawijamy w folie aluminową i pieczemy w piekarniku ok 30-40 min potem albo odkrywamy folie i dopiekamy na górnej grzałce , albo wyjmujemy , kładziemy na ruszt i dopiekamy na termoobiegu ( uznaję , że jest gotowe kiedy wygląda pięknie przypieczone jak z grilla ) ziemniaki to wiadomo - gotujemy na parze ( ja zawsze kładę na ziemniaki jakies ziołko - dzis były to gałązki bazylii) fasolke - gotuję na parze ( ale w wodzie tez może być) , na patelni prażę ziarna sezamu , odkładam na bok i smaże boczek wedzony pokrojony drobniutko w kostke oba składniki mieszam z fasolką ( mozna tez polać i posypac fasolke już na talerzu) dla mnie pycha zrobiłam ....ale zmieniłam ( bez boczku) otóż schab i ziemniaki i fasolke zrobiłam na parze ......na talerzu posypałam uprażonym sezamowym ziarnem .....wszystko lekkie i mało kaloryczne ...bez grama tłuszczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 10.03.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 też można ja jednak lubię smak wędzonki w fasolce a schab ? gotowałaś na parze z marynatą nigdy tak nie próbowałam robic jak optycznie wyglądało mięso ? masz jakieś foto ? smakowo przypadło ci do gustu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.03.2010 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 też można ja jednak lubię smak wędzonki w fasolce a schab ? gotowałaś na parze z marynatą nigdy tak nie próbowałam robic jak optycznie wyglądało mięso ? masz jakieś foto ? smakowo przypadło ci do gustu? bez marynaty z marynata na parze to tak jakoś nie halo foto nie mam .....wszystko blade na talerzu .....tylko fasolka była zielona ale smaczne i lekkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 10.03.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 tak właśnie myslałam , że z marynata na parze byłoby niezbyt apetycznie tzn. w marynacie takiej oliwa+zioła +cytryna +przyprawy robiłam (nawet niedawno , bo w zeszłym tygodniu filet z ryby) chcąc uniknąć tłuszczu (jak wiesz też czasem musimy pościć ) a jednocześnie nie jadać tylko z pary , zwłaszcza mięs robie je na ruszcie w piekarniku (wytapia sie podobnie jak na grillu ) , no ale wtedy trzeba trochę oliwy aby nie było zbyt suche na szczęście jest zdrowa (umiarkowanie dozowana) na parze nie musi być zawsze blado jeśli posypiesz ziółkami (najlepiej świeżymi albo mrożonymi , nie smakuja jak siano) potrawy są ładniejsze i smaczniejsze kawałek papryki włożony na górę też dodaje kolorku ale pewnie o tym wszystkim wiesz ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 10.03.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 ... oliwy aby nie było zbyt suche na szczęście jest zdrowa (umiarkowanie dozowana) ja nawet robiąc mięso na parze, podsmażam je uprzednio na oliwie myślicie, że jedno wyklucza drugie? a kolorki to od sosu zależą, przecież http://img31.imageshack.us/img31/2339/obraz003largen.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 10.03.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Kochani, jestem na forum po raz pierwszy i od razu skierowałam wzrok na wątek kulinarny. O przepisach jeszcze pomyślę, a tymczasem czekam na Wasze spostrzeżenia. Otóż, zaczęłam ostatnio bawić się w dżemy, przetwory i inne specjały zamknięte w słoikach. Po kilku miesiącach pozostawienia wyrobów w piwnicy okazało się, że słoiki są sakurzone, brudne i nieestetyczne. Zatsanawiałam się czy "ubranka" na słoiki byłyby tu dobrym rozwiązaniem - naciagasz materiał na słoik i stawiasz go na stół. Efekt chyba nieporównywalny. Co myślicie? Czy spotkałyście się z czymś takim wcześniej? Gdzie można takie cuda kupić? pozdrawiam Nie widzialam takich do kupienia, a na pewno zwrocilo by takie coś babska uwage. W takim ubranku to mozna by prosto na stole postawic i tak podawac. Mi by sie podobaly ubranka - stroje narodowe. Na przyklad papryka - stroj Wegierski. Ogorki malosolne - Polski. Oliwki - Grecja. Szparagi - Niemcy...itd... Można by uzbierać ludzikow ze calego swiata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 10.03.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Zatsanawiałam się czy "ubranka" na słoiki byłyby tu dobrym rozwiązaniem - naciagasz materiał na słoik i stawiasz go na stół. Efekt chyba nieporównywalny. Co myślicie? Czy spotkałyście się z czymś takim wcześniej? Nie wiem jakie "ubranka" masz na myśli, ale takie serwetki na nakrętce maskujące współczesne twisty wyglądają bardzo ładnie. Są prawdziwą ozdobą kuchni. Takie słoiczki wyglądają bardzo estetycznie i kojarzą się z babcinymi naturalnymi przetworami. Ew-ka tego kurczaka z pesto, z pomidorami i mozarellą zrobię z pewnością. Dziewczyny, te Wasze fotografie jedzenia wywołują u mnie odruch Pawłowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.03.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Kochani, jestem na forum po raz pierwszy i od razu skierowałam wzrok na wątek kulinarny. O przepisach jeszcze pomyślę, a tymczasem czekam na Wasze spostrzeżenia. Otóż, zaczęłam ostatnio bawić się w dżemy, przetwory i inne specjały zamknięte w słoikach. Po kilku miesiącach pozostawienia wyrobów w piwnicy okazało się, że słoiki są sakurzone, brudne i nieestetyczne. Zatsanawiałam się czy "ubranka" na słoiki byłyby tu dobrym rozwiązaniem - naciagasz materiał na słoik i stawiasz go na stół. Efekt chyba nieporównywalny. Co myślicie? Czy spotkałyście się z czymś takim wcześniej? Gdzie można takie cuda kupić? pozdrawiam Gdy przynosze sloiki ze spizarki do kuchni to zawsze przetre z kurzu, a do gosci na stol nie stawiam w sloikach tylko przekladam w miseczki dlatego mysle, ze takie "ubranka" to dobry pomysl . Zalozylabym takie ubranko na sloik i na stol bez zbednego przekladania w miseczki - tylko musialyby byc ladnie wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts