Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

... oliwy aby nie było zbyt suche

na szczęście jest zdrowa (umiarkowanie dozowana) :D

 

ja nawet robiąc mięso na parze, podsmażam je uprzednio na oliwie :wink:

myślicie, że jedno wyklucza drugie? :roll:

 

a kolorki to od sosu zależą, przecież :)

http://img31.imageshack.us/img31/2339/obraz003largen.jpg

 

Może trochę szczegółów na temat wykonania, bardzo proszę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

... Otóż, zaczęłam ostatnio bawić się w dżemy, przetwory i inne specjały zamknięte w słoikach. Po kilku miesiącach pozostawienia wyrobów w piwnicy okazało się, że słoiki są sakurzone, brudne i nieestetyczne. Zatsanawiałam się czy "ubranka" na słoiki byłyby tu dobrym rozwiązaniem - naciagasz materiał na słoik i stawiasz go na stół. Efekt chyba nieporównywalny. Co myślicie? Czy spotkałyście się z czymś takim wcześniej? Gdzie można takie cuda kupić?

...

"Zabawa w przetwory" zapewne "przednia" :) ale jeszcze lepiej później "efekt tej zabawy" podać na stół :)

 

Czasami lubię sobie po obiadku wypić "szarlotkę" :) Jeden z moich Kolegów (znając tą moją "słabość") zrobił mi miłą niespodziankę.

Dostałem bowiem w prezenicie "żubranko" wraz z zawartością naturalnie :)

http://www.chefpaul.net/images/zubranko.jpg

Wprawdzie u mnie flaszeczki kurzem "nie zachodzą" i "żubranko" to służy do "celów ozdobnych", ale ... gdy jednak w jakiejś piwniczce odkryć zdołam buteleczkę bardzo zakurzoną, czy wręcz "omszałą", ani przez myśl mnie by nie przeszło by tak cenne znalezisko w tkaniny jakoweś ubierać :) ... chociaż, korniszony w słoiku :) ... sam nie wiem :)

 

z pozdrowieniami i życzeniami by "zabawa" przerodziła się w pasję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okonomiyaki - japońskie placki smażone z prawie wszystkim co zostało w lodówce :) Robi się ciasto ok. dwa razy gęstsze od naleśnikowego i dorzuca do niego kukurydzę, groszek, fasolę, trochę ugotowanego makaronu sojowego, starty żółty ser, paprykę, przyprawy, dla smaku trochę sosu sojowego, a żeby się lepiej smażyło - łyżkę oliwy. A później na patelni formujemy grube placki o średnicy 5-10cm, smażymy z obu stron dopóki nie nabiorą ładnego, jasnobrązowego koloru (najlepiej na małym ogniu, żeby ciasto wewnątrz też miało czas się przysmażyć) i gotowe :)

 

Jak ktoś nie potrafi żyć bez mięsa, to można też dorzucić boczek pocięty w drobną kostkę, lub siekaną w paski szynkę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okonomiyaki - japońskie placki smażone z prawie wszystkim co zostało w lodówce :) Robi się ciasto ok. dwa razy gęstsze od naleśnikowego i dorzuca do niego kukurydzę, groszek, fasolę, trochę ugotowanego makaronu sojowego, starty żółty ser, paprykę, przyprawy, dla smaku trochę sosu sojowego, a żeby się lepiej smażyło - łyżkę oliwy. A później na patelni formujemy grube placki o średnicy 5-10cm, smażymy z obu stron dopóki nie nabiorą ładnego, jasnobrązowego koloru (najlepiej na małym ogniu, żeby ciasto wewnątrz też miało czas się przysmażyć) i gotowe :)

 

Jak ktoś nie potrafi żyć bez mięsa, to można też dorzucić boczek pocięty w drobną kostkę, lub siekaną w paski szynkę :)

 

Dobry pomysł na szybki obiad! :D Muszę wypróbować w tym tygodniu. Tylko że można połamać język na tej japońskiej nazwie - chyba na swój domowy użytek zmienie ją na okomaniaki :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj zaserwuje Frosiowe danie :D

 

 

....a ja jakis czas temu znalazłam w necie ten oto przepis na piersi kurczaka w pesto z pomidorami i mozzarellą .......mówię Wam ...niebo w gebie :D

nie dość ,że smaczne to jeszcze świetnie wygląda

tu jest filmik instruktazowy :D

http://www.mniammniam.com/Pieczone_piersi_kurczaka_z_pesto__pomidorami_i_mozarella-774a.html

 

smacznego :D

 

 

 

Ewa ten ser mozzarella to kulka biała np. z Zotta? czy ser mozzarella ale taki np. z żółtych................bo to dwa rożne smaki............

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie chyba wszystkim potasu po zimie brakuje, bo przedwczoraj było spaghetti (nie zwracać uwagi na natkę, bo kiepsko posiekana, mąż nie ma do tego serca):

http://i40.tinypic.com/9uudso.jpg

 

A dziś pulpety w sosie pomidorowym. :-?

http://i44.tinypic.com/2055rpy.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A dziś pulpety w sosie pomidorowym. :-?

http://i44.tinypic.com/2055rpy.jpg

 

Odgapiłam dzisiaj na obiad te pulpety w sosie pomidorowym, a że zostało mi trochę ryżu od wczoraj, wmieszałam go w mięso mielone. Wyszło super, wszystkim przypominało to gołąbki :lol: Acha, jak dodaję jajko do pulpetów, to wrzucam samo żółtko, a białko ubijam na pianę, a potem delikatnie wszystko mieszam. Pulpety są wtedy miękkie i puszyste :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...