gabisiek 22.04.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Z ananasami można jak najbardziej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.04.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Ja robie tak, ze jabłka kroje na bardzo cieniutkie plasterki, ciasto wylewam na patelnie i szybko ukladam na nich plasterki jablek. jak sie nalesnik od spodu zrumieni, to przerzucam na strone z jablkami i smaze na rumiano... a potem na to cukier puder i mniam! No chyba ze magpie chodzi o bardziej racuszkowe, grubsze nalesniki, gdzie jablka dodaje sie do ciasta pokrojone...? Robie tak samo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 23.04.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 (edytowane) no to dzisiaj naleśniki będą na obiad:yes: Madziu nie umiem trafić do Twego dzienniczka...gdzie ty się podziewałaś kobito:( Edytowane 23 Kwietnia 2010 przez aka z Ina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 23.04.2010 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 dzisiaj kartoflanka z solą ....czyli ziemniaki w kostke + marchewka w kostke ......troszke masla ,zalac woda ,dodac wegetę -gotować . .....po 20 minutach dosypac 2 garsci zielonego mrożonego groszku , zagęscić mąką .......wlać slodka śmietankę ......dodać solę (lub inna rybkę ) w kawałkach ....zagotować .....dodac koperek .....podawać i wcinac ze świeżym pieczywem z masełkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 23.04.2010 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 aha ....a jak sie gotuje zupa to upiec w piekarniku saszetki z jabłkami ,rodzynkami i orzechami (gotowe ciasto francuskie pokroic w kwadraty , ukladac na nich kawalki jabłka z dodatkami -posypac cynamonem -skleic .....posmarowac roztrzepanym jajkiem ....piec 20 min w 200st ..... zapach boski w calym domu podawać z bitą śmietaną ..... albo bez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabisiek 23.04.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 U mnie dziś były ziemniaczki puree, mielone z sosem śmietanowym i do tego żurawina ze słoiczka... mmmm... obiadek jak z IKEA Natomiast, co zrobić jutro, to nie mam zielonego pojęcia... Może te naleśniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samuel-- 24.04.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Wczoraj zrobiliśmy sobie z przyjaciółmi wieczór kuchni indyjskiej. Była moja halawa i roti, czyli najprostsze na świecie rozwałkowane na cienko i smażone podpłomyki z samej mąki z wodą i z dodatkiem soli, oraz curry z risotto, robiony z mleka i jogurtu ser panir ze szpinakiem, a także przepyszne samosy, czyli pierożki z nadzieniem ziemniaczanym. Mniam mniam mniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 28.04.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 wczoraj naleśniki z jabłkami a dzisiaj? niewiem co:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 28.04.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 ja mam ogórkową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.04.2010 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 dzisiaj zrobiłam czystke w zamrażarce ....znalazłam żeberka wiec upiekłam w rekawie ...........pychota do tego zimne piwko -obowiązkowo !!! (wersja dla dorosłych ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 28.04.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Ew-ka czy przyprawiasz żeberka do rękawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 29.04.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Danie eksperyment. Wyszło znakomicie IMHO. Cebula na gorącej oliwie zrumieniona w garnku. Nie musi się całkiem jeszcze zeszklić, ma się tylko przysmażyć. Dorzucić pokrojone na plastry: marchewkę, małą cukinię, kawałek pietruszki, plus kawałek posiekanego imbiru. Mieszać drewnianą łyżką na dużym ogniu przez chwilę aż niektóre plasterki troszkę "złapią" i zbrązowieją". Jakąś rybę mrożoną (może być morska, ale lepiej żeby nie tłusta - filet bez ości) wcześniej posypać solą, dużą ilością tymianku i pieprzem. Teraz ułożyć w niedużych (ok 4x8 cm) na warzywach, posypać zrumienionymi na suchej patelni ziarnem słoniecznika i też zrumienionym siekanym ząbkiem czosnku. Polać jeszcze łyżką oliwy i dodać odrobinę masła (ćwierć małej łyżeczki) Przykryć. Dusić. Po paru minutach dodać kilka małych pomidorków. Jak tylko ryba się przeparuje, a cukinia się zeszkli - pomóc pomidorkom pęknąć. Dorzucić jeszcze jeden ząbek czosnku posiekany - posmakować sos - w razie konieczności doprawić do smaku. I najdalej po minucie serwować. Może być z ryżem lub z ziemniakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 09.05.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 U mnie dziś botwinka (uwielbiam i zawsze z ogromną niecierpliwością czekam na młodziutkie buraczki), a na drugie pałeczki z kurczaka pieczone z ziemniaczkami i surówka z młodej kapusty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 09.05.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Mizeria, groszek z marchewka, szynka pieczona, ciemny sos i ziemniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.05.2010 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Ew-ka czy przyprawiasz żeberka do rękawa? wszystkie mięsa ,ktore robie w rekawie staram sie ......nie przyprawiac wcale (ppodczas pieczenia w rekawie wydzielają sie naturalne smaki) albo bardzo niewiele -to dotyczy np. żeberek .Uwazam ,że karczek (w calosci) nie potrzebuje ani krzty soli i jest smaczny ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.05.2010 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 przypominam ,że pokazaly sie szparagi i krótki sezon czas zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 10.05.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 U mnie dziś botwinka (uwielbiam i zawsze z ogromną niecierpliwością czekam na młodziutkie buraczki), a na drugie pałeczki z kurczaka pieczone z ziemniaczkami i surówka z młodej kapusty. U mnie też była botwinka. Też uwielbiam. A co do pałeczek z kurczaka, to robię tak: ugotować pałki w wodzie z przyprawami typu wegeta, albo kostka rosołowa, ale nie przesolić. Zrobić gęste, naleśnikowe ciasto i doprawić je na ostro głównie pieprzem i ostrą papryką w proszku. Można próbowac różne wersje z ziołami i czym kto lubi. Osączone z wody pałki obtoczyć w cieście i smażyć na oliwie lub oleju na złoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 10.05.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 U mnie też była botwinka. Też uwielbiam. A co do pałeczek z kurczaka, to robię tak: ugotować pałki w wodzie z przyprawami typu wegeta, albo kostka rosołowa, ale nie przesolić. Zrobić gęste, naleśnikowe ciasto i doprawić je na ostro głównie pieprzem i ostrą papryką w proszku. Można próbowac różne wersje z ziołami i czym kto lubi. Osączone z wody pałki obtoczyć w cieście i smażyć na oliwie lub oleju na złoto. A widzisz, to muszę spróbować Twoim sposobem te pałeczki. Tylko ja nie używam żadnych kostek rosołowych i przypraw typu wegeta (alergie) więc sól z przyprawami musi wystarczyć. U mnie dziś jarzynowa i makaron z serem i cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.05.2010 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 U mnie też była botwinka. Też uwielbiam. A co do pałeczek z kurczaka, to robię tak: ugotować pałki w wodzie z przyprawami typu wegeta, albo kostka rosołowa, ale nie przesolić. Zrobić gęste, naleśnikowe ciasto i doprawić je na ostro głównie pieprzem i ostrą papryką w proszku. Można próbowac różne wersje z ziołami i czym kto lubi. Osączone z wody pałki obtoczyć w cieście i smażyć na oliwie lub oleju na złoto. super pomysł na wieczorne party .....i można by to ciasto nalesnikowe zrobić na piwie ....ma troszke inny smak i jest bardzo smaczne -polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 10.05.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 super pomysł na wieczorne party .....i można by to ciasto nalesnikowe zrobić na piwie ....ma troszke inny smak i jest bardzo smaczne -polecam W takim piwnym cieście robię kalafiora. Różyczki obgotowanego kalafiora w cieście i usmażyć. Też fajna przekąska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts