magdazaba 10.05.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 A ja kupiłam dzisiaj młodą kapustkę - już udusiłam ze szczypiorkiem i koperkiem, doprawiłam zasmażką na masełku - na jutro do tego kotlety schobowe- brakuje tylko młodych ziemniaczków, ale na to jeszcze trzeba poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 10.05.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 u mnie też była botwinka. Też uwielbiam. A co do pałeczek z kurczaka, to robię tak: Ugotować pałki w wodzie z przyprawami typu wegeta, albo kostka rosołowa, ale nie przesolić. Zrobić gęste, naleśnikowe ciasto i doprawić je na ostro głównie pieprzem i ostrą papryką w proszku. Można próbowac różne wersje z ziołami i czym kto lubi. Osączone z wody pałki obtoczyć w cieście i smażyć na oliwie lub oleju na złoto. co to pałeczki z kurczaka ??????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 10.05.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 a może macie jakieś sprawdzone przepisy na grilla nie grilla..............czyli zestaw mięsiw upieczonych w piekarniku co by było prawie tak jak na grillu................szykuje mi się impreza ogrodowa a nie mam grilla ................... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.05.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Paleczki to czesc udka z dluzsza koscia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.05.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 a może macie jakieś sprawdzone przepisy na grilla nie grilla..............czyli zestaw mięsiw upieczonych w piekarniku co by było prawie tak jak na grillu................szykuje mi się impreza ogrodowa a nie mam grilla ................... 1. Warzywa: cukinię (najlepiej młodą), paprykę czerwoną i żółtą umyś, obrać i pokroić. Culinię (może też być kabaczek albo jedno i drugie) w plastry, ale takie bardziej wzdłuż niż w poprzek, czyli na skos, a paprykę w długie paski. Skropić sokiem z cytryny, posolić popieprzyć i skropić oliwą. jak ktos lubi, można dodać parę gałązek świeżych ziół (na przykład rozmarynu albo innych) i kilka rozgniecionych, ale nie obranych ząbków czosnku. Wymieszać ręką, aby oliwa się równomiernie rozprowadziła po warzywach. Rozłożyć na blasze. Dobrą, cienką kiełbaskę pokroić na porcje i ponacinać. Rozłożyć na warzywach i upiec w piekarniku. Można przed podaniem, w nacięcia wcisnąć na przemian musztardę i keczup z takich pojemników z końcówką, aby ładnie wyglądało. Podać z całą blachą, bo ładnie się prezentuje. 2. Ładne, mięsne żeberka podzielić na kawałki. Posolić, popieprzyć i ułożyć na blasze w rządku (tak prawie na stojąco, wtedy i więcej się zmieści i nie będą całe pływać w tłuszczu). Posmarować miodem. Udka z kurczaka przyprawić wedle uznania i ułożyć na blasze w drugim rządku tak samo jak żeberka. Przełożyć plastrami cebuli (jak cebula się przypali w trakcie pieczenia, to się nie przejmowac i zwyczajnie ją wyrzucić). Można posmarować majonezem, to wtedy będą miały ładnie upieczoną, chrupiącą skórkę. Dwie godziny przed pieczeniem karczek podzielić na porcje. Przygotowac marynatę: olej albo oliwę, paprykę w proszku, majeranek, wyciśnięty świeżo czosnek i co tam przyjdzie do głowy. Ja dodaję na przykład trochę ostrej musztardy. Włożyć do marynaty, wymiąchać ręką, aby mięso było oblepione marynatą ze wszystkich stron i włożyć do lodówki na 2 godziny. Potem ułożyć na blasze w trzecim rządku. Upiec. Tak za jednym zamachem masz 3 różne mięsa. 3. Ziemniaczki zapiekane. Obrać młode, średnie ziemniaki, umyć, podzielić na cwiartki. Do miski wsypać trochę mąki, a do mąki grubej soli i wymieszać tak mnie więcej 4 części mąki i jedna soli). Wyjęte z wody, mokre ziemniaki obtoczyć w tej mące z solą i układać obok siebie na posmarowanej odrobiną oleju blasze. Upiec. Joanna Brodzik w programie kulinarnym tak samo robiła ziemniaki w łupinach i twierdziła, że smakują jak z ogniska, ale nie próbowałam jeszcze tak robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 11.05.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 1. Warzywa: cukinię (najlepiej młodą), paprykę czerwoną i żółtą umyś, obrać i pokroić. Culinię (może też być kabaczek albo jedno i drugie) w plastry, ale takie bardziej wzdłuż niż w poprzek, czyli na skos, a paprykę w długie paski. Skropić sokiem z cytryny, posolić popieprzyć i skropić oliwą. jak ktos lubi, można dodać parę gałązek świeżych ziół (na przykład rozmarynu albo innych) i kilka rozgniecionych, ale nie obranych ząbków czosnku. Wymieszać ręką, aby oliwa się równomiernie rozprowadziła po warzywach. Rozłożyć na blasze. Dobrą, cienką kiełbaskę pokroić na porcje i ponacinać. Rozłożyć na warzywach i upiec w piekarniku. Można przed podaniem, w nacięcia wcisnąć na przemian musztardę i keczup z takich pojemników z końcówką, aby ładnie wyglądało. Podać z całą blachą, bo ładnie się prezentuje. 2. Ładne, mięsne żeberka podzielić na kawałki. Posolić, popieprzyć i ułożyć na blasze w rządku (tak prawie na stojąco, wtedy i więcej się zmieści i nie będą całe pływać w tłuszczu). Posmarować miodem. Udka z kurczaka przyprawić wedle uznania i ułożyć na blasze w drugim rządku tak samo jak żeberka. Przełożyć plastrami cebuli (jak cebula się przypali w trakcie pieczenia, to się nie przejmowac i zwyczajnie ją wyrzucić). Można posmarować majonezem, to wtedy będą miały ładnie upieczoną, chrupiącą skórkę. Dwie godziny przed pieczeniem karczek podzielić na porcje. Przygotowac marynatę: olej albo oliwę, paprykę w proszku, majeranek, wyciśnięty świeżo czosnek i co tam przyjdzie do głowy. Ja dodaję na przykład trochę ostrej musztardy. Włożyć do marynaty, wymiąchać ręką, aby mięso było oblepione marynatą ze wszystkich stron i włożyć do lodówki na 2 godziny. Potem ułożyć na blasze w trzecim rządku. Upiec. Tak za jednym zamachem masz 3 różne mięsa. 3. Ziemniaczki zapiekane. Obrać młode, średnie ziemniaki, umyć, podzielić na cwiartki. Do miski wsypać trochę mąki, a do mąki grubej soli i wymieszać tak mnie więcej 4 części mąki i jedna soli). Wyjęte z wody, mokre ziemniaki obtoczyć w tej mące z solą i układać obok siebie na posmarowanej odrobiną oleju blasze. Upiec. Joanna Brodzik w programie kulinarnym tak samo robiła ziemniaki w łupinach i twierdziła, że smakują jak z ogniska, ale nie próbowałam jeszcze tak robić. spróbuję połączyć 1 z 2 ................może być dobre .................do tych mięs mam zamiar podać na gorąco bagietkę z masłem czosnkowym ................... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 12.05.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Bagietka z masłem czosnkowym ....Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha. Jedno z naszych ulubionych dań (dodatków) do grila. U mnie na obiad dziś był krupniczek i szaszłyki drobiowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.05.2010 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 szparagi z sosem holenderskim , male marchewki duszone w masełku (na słodko) młode ziemniaki z koperkiem i jajko sadzone do picia ..... zimna- świeża mieta z cytryną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.05.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Dziś wczorajszy krupnik (zupę gotuję na dwa dni) i risotto.Jutro muszę kupić szparagi i spróbować z sosem holenderskim (wg Ew-ki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 13.05.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 a ten sos holenderski jak się robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 13.05.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 a ten sos holenderski jak się robi? Podpinam się pod pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 13.05.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10,92986,5587737,Jak_zrobic_sos_holenderski_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.05.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Dziś w dzień dobry tvn Polan robił szparagi, między innymi w sosie holenderskim:http://dziendobrytvn.plejada.pl/27,33284,news,,1,,szparagi_rzedem_stoja,aktualnosci_detal.html#autoplay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 14.05.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 (edytowane) Bagietka z masłem czosnkowym .... to masło kupujesz czy sama robisz? jeśli sama to jak? po prostu wymieszać pokrojony czosnek z ciepłym masłem??? Edytowane 14 Maja 2010 przez emild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 14.05.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10,92986,5587737,Jak_zrobic_sos_holenderski_.html dziękuję bardzo! super stronka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 14.05.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 to masło kupujesz czy sama robisz? jeśli sama to jak? po prostu wymieszać pokrojony czosnek z ciepłym masłem??? Masło robię sama. Miękkie masło mieszam blenderem z czosnkiem i odrobiną soli do smaku. (Albo po prostu wyciskam przez praskę czosnek i dokładnie mieszam łyżką). Czasami dodaję też zioła, świetna do tego jest natka pietruszki lub bazylia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 14.05.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Takie bagietki robię do zupy gulaszowej i podaję zamoczone jednym końcem w zupie. Dziś u mnie był kapuśniak z młodej kapusty i piers z indyka duszona z pieczarkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 16.05.2010 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 wczoraj szczawiowa z jajkiem a dzisiaj ......znowu ugotowałam szczawiową bo mąż rano po przebudzeniu mówił ,że była tak pyszna ,że mu sie w nocy śniła;) ja zrobiłąm tak : szczaw (tylko liście ) dokładnie umyłam, pokroiłam drobno i przesmażyłam na masełku do wywaru z rosołu wrzuciłam 1 serek topiony (czysty) ,po rozpuszczeniu serka wrzuciłam pokrojoną drobno kiełbaskę i szczaw .... w tzw międzyczasie ugotowałam na twardo jajka Na talerz zupa , pokrojone w ósemki jajko grzanki i kleks z kwaśnej śmietany smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 16.05.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 U mnie dziś znów botwinka, a na drugie duszony schab, kasza gryczana z sosem i młoda kapusta duszona. Wczoraj zrobiłam na kolację (za namową Ew-ki) szparagi w sosie holenderskim- niebo w gębie. Zapieczony oscypek nadał potrawie nieziemski aromat i smak. A teraz pytanie: czy ktoś kupował na allegro żywność? Właśnie kupiłam ser z Wiżajn- sprzedawca ma same pozytywne opinie. Mam nadzieję, że będą smaczne- moja rodzina uwielbia sery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 16.05.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 My tez uwielbiamy szczawiowa, robie na kostce bulionowej, zabielam smietana i podaje z jajkiem bez kielbaski, za to do tego duszone ziemniaczki polane przesmazona cebulka.Wczoraj byly golonki duszone w kapuscie (jadl tylko maz), my z synem leniwe z cynamonem.Dzisiaj surowka z mlodej kapusty, pieczine skrzydelka z piekarnika, kotlety schabowe i z piersi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts