Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad

Recommended Posts

dzisiaj .....koperty z ciasta francuskiego :)

pieczarki (0,5kg) pokroiłam i przesmażyłam z cebulką (sól i pieprz) ....jak przestygły -wbiłam jajko i wymieszałam ( dodałam jeszcze liście bazyli ) .Ciasto francuskie pokroiłam na kwadraty ...na srodek każdego połozyłam pieczarki i dwa plastry mozzareli ( tej do smażenia) -złozyłam w kopertę .....a wierzch posmarowałam rozmąconym jajkiem ......wstawiłam do nagrzanego do 200 st piekarnika i piekłam 25 minut .........niebo w gębie ;)

Ewa no brzmi pysznie - a jaka to jest mozarella do samzenia???? bo niemam pojecia - jutro robie twoj obiad tylko powiedz mi co z tym serem ??:bash:

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa no brzmi pysznie - a jaka to jest mozarella do samzenia???? bo niemam pojecia - jutro robie twoj obiad tylko powiedz mi co z tym serem ??:bash:

sorry ...dopiero dzisiaj siadlam do Forum ...poradzilas sobie ? ta mozzarela do zapiekania nie jest w zalewie .....

U mnie dziś była ogórkowa, a na drugie danie wypróbowałam przepis Ewki z tego wątku na "leniwy obiad" (kawałki kurczaka, papryka, cebula, marchewka i ziemniaczki z przyprawami, zapieczone w jednym naczyniu w piekarniku). Zajadali, aż im się uszy trzęsły! :D Ewka, masz super przepisy! Nie pierwszy raz z nich korzystam, naprawdę smaczne!

A ja robię zasmażkę z mąki i dość mocno przysmażonej cebuli.

Na obiad duszona szynka w sosie musztardowym, ziemniaki,sałata ze śmietaną na słodko :)

Przesmazona cebulke na lyzeczce smalcu tez daje tak kilka minut przed koncem duszenia, a potem tylko troche maki :).

upiekłam .....i zjedliśmy wszystkie z wielkim smakiem

ziemniaki robiłam tak :

-ziemniaki umyłam i wyszorowałam ...włożyłam do zimnej wody

-3 łyzki mąki wymieszałam z 3 łyzeczkami soli

-mokre ziemniaki obtoczyłam w mące z solą i ułozyłam na blaszce -piekłam w temp 200 st ok 45 min

w tym czasie z jogurtu greckiego +czosnek+koperek+sól zrobiłam sos do ziemniaków (ziemniaki przekroić na pół)

smacznego :)

Czekam na ziemniaczaną relację. ;)

Co do kapuchy, to mam jeszcze jeden sosób na zagęszczanie. Mąką kartoflaną. Tak jak pekińską do chińszczyzny.

Dziś u mnie danie, które nazywam "chude leczo" i własciwie powinnam je zamieścić w wątku o niskokalorycznym jedzeniu, ale jak już tu jestem....

Pierś z indyka pokroić w plastry i zgillować. Jak ktoś sie nie przejmuje kaloriami, to pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie oliwy. O tak:

http://i49.tinypic.com/17tr1f.jpg

Zgrillowaną pierś pokroić w kostkę 1,5 na 1,5 cm. W metalowym garze przesmażyć pokrojoną w paski paprykę. Na jedną pierś z indyka około 4 szt. (najlepiej róznokolorowej, bo ładnie wygląda) i dwa pęczki młodej cebulki pokrojonej w piórka, czyli około 6 szt. oraz posiekany szczypior z jednego pęczka.

http://i47.tinypic.com/260zdp3.jpg

Jak warzywka zmiękną, wrzucić pierś i doprawić solą albo wegetą, pieprzem, ostrą i słodką papryką w proszku oraz majerankiem. (tu pozwolę sobie na dygresję: zakochałam się całkiem niedawno w majeranku i dodaję prawie do wszystkiego). Przemieszać smażąc przez minute, a następnie podlac wodą i podusić z 10 minut, aby papryka była całkiem miękka. Następnie wlać puszkę pokrojonych pomidorów i jeszcze chwilę podusić. Gotowe. (polecam pomidory z puszki jako zagęszczacz sosów, nawet mięsnych)

http://i46.tinypic.com/2nquqdw.jpg

Można podawać z ryżem, pieczywem, może ziemniakami, a ja jem samo jak gęstą zupę. Szczególnie osobom wyposzczonym dietą gwarantuję trzy czwarte orgazmu w czasie jedzenia. :D

Edytowane przez amalfi

upiekłam .....i zjedliśmy wszystkie z wielkim smakiem

ziemniaki robiłam tak :

-ziemniaki umyłam i wyszorowałam ...włożyłam do zimnej wody

-3 łyzki mąki wymieszałam z 3 łyzeczkami soli

-mokre ziemniaki obtoczyłam w mące z solą i ułozyłam na blaszce -piekłam w temp 200 st ok 45 min

w tym czasie z jogurtu greckiego +czosnek+koperek+sól zrobiłam sos do ziemniaków (ziemniaki przekroić na pół)

smacznego :)

W czwartek robię skoro mówisz, że smaczne.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...