iza mama gabora 02.06.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Wczoraj zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (szczaw własnej produkcji ) i łazanki z kapustą, dzisiaj to samo.... He he,wczoraj własnoręcznie zbierałam szczaw.Wyszło coś z 14 słoiczków.Dziś szczawiowa zaklepywana ryżem na słodko-kwaśno i jajo (tak robiła moja babcia)+ziemniaki ze słoninką i cebulką (koniecznie na osobnym talerzu).Taki wiejski obiadek,że mniam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 06.06.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Kalafiorowa i naleśniki po meksykańsku.A na deser koktajl truskawkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 09.06.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Kurczę,dawno nie robiłam kalafiorowej...U nas dziś krupnioki z cebulą,ziemniaki z koperkiem i sałata ze śmietaną (wydłużą nam się siekacze od tej własnej sałaty-tak obrodziła;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 11.06.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Rano przed pójściem do pracy zdążyłam usmażyć trochę naleśników. Po powrocie trzeba tylko zerwać trochę truskawek w ogródku i ..................... niebo w gębie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 11.06.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Już masz truskawki/Zazdraszczam.Ja z kaszub i muszę jeszcze trochę poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 11.06.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 U mnie dziś polędwiczki na słodko- kwaśno (w sosie pomidorowym z żurawiną) z makaronem penne. Jejku, daj proszę przepis . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 15.06.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Proszę o radę co zrobić żeby mięso z indyka nie było takie suche. I gotowane i smażone. Takie mdłe mi wychodzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 15.06.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Już masz truskawki/Zazdraszczam.Ja z kaszub i muszę jeszcze trochę poczekać Za to będziesz miała dłużej, jak się już u innych skończą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.06.2010 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 młode ziemniaki + szpinak +jajko sadzone( na miękko) +kefir szpinak robie tak -liscie szpinaku dobrze umyć pod bieżąca wodą -pokroic -smazyc ok 5 minut na rozgrzanym oleju z masłem -wcisnąć zabek czosnku , dodac sól i pieprz -dla łagodności dodaje troszke śmietany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 18.06.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Kluski na parze z sosem truskawkowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.06.2010 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Kluski na parze z sosem truskawkowym robiłaś czy kupiłaś gotowe ? pytam, bo mnie nie wychodzą ....za to moja teściowa robi rewelacyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 18.06.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Krokiety z pieczarkami i serem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 19.06.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 robiłaś czy kupiłaś gotowe ? pytam, bo mnie nie wychodzą ....za to moja teściowa robi rewelacyjne Zawsze robiłam na tzw. "oko" i wychodziły różnie, ale raczej kiepsko, od jakiegoś czasu trzymam się jednego przepisu i są naprawdę kapitalne i takie mięciutkie. Robię je tak - 0,5 kg mąki ( używam tortowej) - 2 jajka - 1 szklanka mleka - ok. 3 dkg drożdży - 3-4 łyżki stopionego masła - cukier i sól Do miski wrzucam drożdże, łyżkę cukru, letnie mleko, trochę mąki, mieszam i czekam aż rozczyn urośnie. Do tego dodaję wszystkie pozostałe składniki i wyrabiam zawsze mikserem (tzw.ubijaki hakowe) ok. 5 min. i gotowe. A dalej to wiadomo,postępujemy prawie tak samo jak z pączkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 20.06.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Proszę o radę co zrobić żeby mięso z indyka nie było takie suche. I gotowane i smażone. Takie mdłe mi wychodzi . Czy ktoś mi pomoże??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 21.06.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Czy ktoś mi pomoże??? Żeby mięso nie było suche trzeba je zamarynować, w internecie znajdziesz mnóstwo pomysłów, wybierzesz coś dla siebie i oczywiście możesz zmodyfikować wg swojego gustu i potrzeb. Ja osobiście bardzo często korzystam z rękawa do pieczenia i wtedy nawet bez marynowania mięso jest soczyste, a w ogóle to uwielbiam ten sposób, bo oprócz mięsa wrzucam jeszcze wszystkie warzywa jakie mam pod ręką, ziemniaki, zioła, siup do piekarnika i za "chwilę" obiad gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 21.06.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Mój przepis(a właściwie mojej cioci) na pampuchy/parowce (30 szt): 1 kg mąki,10dkg drożdży,6 jajek,łyżeczka cukru,woda.Drozdże+trochę wody+trochę mąki+łyżeczka cukru (konsystencja gęstej śmietany-ma urosnąć). Dodać potem jajka,mąkę i ciepłą wodę.Zagnieść i uformować kulki.Wody nie podaję ile,bo to zależy od nasiąkliwości mąki.Mają się nie kleić zbytnio do łap. Potem na sito albo gazę i odparować.Niewykorzystane-zamrozić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.06.2010 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 uwaga ...podaję rewelacyjny (sprawdzony !!) przepis na karkówkę ...może być podana na przyjęciu grillowym jak tez na obiad karczek pokroić w niezbyt grube plastry lekko rozbic opruszyc sola i ulubiona przyprawą (np Gyros) polać olejem odstawić na kilka godzin do lodowki (mozna przygotowac dzien przed imprezą) ułożyć na blasze plastry karczku każdy posmarowac majonezem posypac cebulą pokrojoną w krążki obficie posypac utartym żółtym serem i wstawić do piekarnika (180st) na godzinę smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.06.2010 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 do dania powyżej i innych mięs pieczonych czy to na grilu czy w piekarniku często podaję ziemniaki wg Joanny Brodzik czyli pieczone w piekarniku w soli i mące a podawane z gęstym jogurtem z czosnkiem ....mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 30.06.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 U mnie dziś były pierogi z jagodami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 01.07.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 U mnie pierogi ruskie. Jutro też, bo trochę ich nalepiłam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts