Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobra, wszystkie mamy rację :rolleyes:

 

Kabaczek, Patisson, Cukinia - co jest co?

 

 

Na liście dyskusyjnej pl.rec.kulchnia rozgorzała dyskusja - jak odróżnić te trzy warzywa, a właściwie cztery, gdyż pojawił się również bakłażan? Po dłuższej wymianie zdań padła wyczerpująca odpowiedź, którą za zgodą autora prezentujemy poniżej. A może ktoś dysponuje zdjęciami opisanych tu warzyw i mógłby je udostępnić?

 

 

 

Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i kucharzem, rzecz całą postaram się wyjaśnić dokładnie. Otóż zarówno kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek cukinia (zuccini) to wyhodowana we Włoszech odmiana kabaczka .

Kabaczek nie ma nic wspólnego z oberżyną (bakłażanem), który należy do tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, czy papryka. Kabaczek od cukini najłatwiej odróżnić na grządce, na straganie już trudniej, ponieważ wyhodowano wiele ich odmian. Barwa nie jest tu decydująca; kabaczek może mieć barwę od kremowej poprzez żółtą do ciemno-zielonej, cukinia przeważnie jest zielona, czasem w jasne cętki. Kabaczki zbieram wyrośnięte do ok 40 cm i przeważnie przyrządzam faszerowane, cukinie zaś powinny być nie dłuższe niż 20 cm, wówczas są najsmaczniejsze (na surowo).

Patisson rzeczywiście przypomina UFO :-)). Małe patissony do 6 cm średnicy traktuje jak ogórki: kwaszę, marynuję, lub spożywam na surowo. Większe dodaję do potraw typu leczo, lub przyrządzam jak placki ziemniaczane.

 

Sławomir J. Marusiński

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O matko. Nigdy sie nie zastanawiałam, która to cukinia, a który kabaczek (jakoś tak intuicyjnie wiedziałam), ale teraz pewnie będę miała zagadkę w czasie każdej wizyty w warzywniaku. Patison i bakłażan są charakterystyczne, więc trudno je pomylić z czymś innym.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze,że i jedno i drugie podobnie się przyrządza i ma podobny skład witaminowy.Ale swoją drogą- wolałabym wiedzieć jednak co jem ;)

Dziś u nas chłodnik litewski z własnego ogródka.Z jajkiem na twardo oczywiście i standard czyli kurczę pieczone z ziemniakami i salatą.Trzeba ja zjadać :jawdrop:

Wczoraj ziemniaki z jajkiem sadzonym i kuuupą zielonej fasolki szparagowej (własnej) z bułką tartą.

Jutro: nie wiem.Może piwo i paluszki?;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

amalfi-podobnie mam z korzeniem pietruszki a pasternakiem :rolleyes:

 

a propos korzenia pietruszki ......ma w srodku jądro (po przekrojeniu jest wyraźnie ciemniejsze) .....łatwo sie oddziela wiec wyciągnijcie je i skosztujcie .....ciekawe jak Wam bedzie smakowało i jaki smak odkryjecie .....?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a propos korzenia pietruszki ......ma w srodku jądro (po przekrojeniu jest wyraźnie ciemniejsze) .....łatwo sie oddziela wiec wyciągnijcie je i skosztujcie .....ciekawe jak Wam bedzie smakowało i jaki smak odkryjecie .....?

 

He he jeśli to będzie jednak pietruszka...:rolleyes:

Ew-ka uchyl tajemnicy :welcome:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak,tak jak najbardziej!

 

Niestety nie wypróbowałam zupki z parmezanem, bo mi zeżarto całą zupę zanim wróciłam do domu. Wyjaśnienie brzmiało: podobno miałaś sie znowu odchudzać :evil:

 

Dziś będzie obiad z jadłodajni. Nie żebym mściwa była, ale jakoś mi sie nie chce tych zapiekanek robić. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

amalfi- dobrze im tak,niech teraz podziwiają kunszt innych ;)

magpie-ale mi smaka zrobiłaś :) U nas dziś zamiast paluszków i piwa (jak się odgrażałam)-pizza bo kupiłam w Lidlu taki fajny stojak z czterema blachami do pizzy i musiałam go wypróbować ;) A teraz gotuję kapustę na krótko (taką z octem,cukrem i mnóstwem kopru) i szynkę duszę we własnym sosie i smażę kotlety z wołowego mielonego (będą zamrożone a potem podane w jakimś sosie).Jak wpadam do Lidla to potem gotuję cały dzień,upycham w zamrażarce i w tygodniu wyciągam po cichu,udając strrrraaaasznie zapracowaną ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a propos korzenia pietruszki ......ma w srodku jądro (po przekrojeniu jest wyraźnie ciemniejsze) .....łatwo sie oddziela wiec wyciągnijcie je i skosztujcie .....ciekawe jak Wam bedzie smakowało i jaki smak odkryjecie .....?

 

 

orzechy laskowe:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...