nastka79 27.07.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 kabaczek po włosku to zucchina Hmm... - http://translate.google.pl/#pl|it|kabaczek%0A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 27.07.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.07.2010 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 ja też nigdy nie mogę ich rozróżnić (kabaczek /cukinia) więc może ten art troszkę pomoże -szczególnie jego ostatni fragment http://www.mojeprzepisy.pl/Artykul/cukinia_czy_kabaczek/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.07.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Cukinia jest koloru zielonego, jak ogórek, a kabaczek jest taki żółty albo beżowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 28.07.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 No dobra, wszystkie mamy rację Kabaczek, Patisson, Cukinia - co jest co? Na liście dyskusyjnej pl.rec.kulchnia rozgorzała dyskusja - jak odróżnić te trzy warzywa, a właściwie cztery, gdyż pojawił się również bakłażan? Po dłuższej wymianie zdań padła wyczerpująca odpowiedź, którą za zgodą autora prezentujemy poniżej. A może ktoś dysponuje zdjęciami opisanych tu warzyw i mógłby je udostępnić? Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i kucharzem, rzecz całą postaram się wyjaśnić dokładnie. Otóż zarówno kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek cukinia (zuccini) to wyhodowana we Włoszech odmiana kabaczka . Kabaczek nie ma nic wspólnego z oberżyną (bakłażanem), który należy do tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, czy papryka. Kabaczek od cukini najłatwiej odróżnić na grządce, na straganie już trudniej, ponieważ wyhodowano wiele ich odmian. Barwa nie jest tu decydująca; kabaczek może mieć barwę od kremowej poprzez żółtą do ciemno-zielonej, cukinia przeważnie jest zielona, czasem w jasne cętki. Kabaczki zbieram wyrośnięte do ok 40 cm i przeważnie przyrządzam faszerowane, cukinie zaś powinny być nie dłuższe niż 20 cm, wówczas są najsmaczniejsze (na surowo). Patisson rzeczywiście przypomina UFO ). Małe patissony do 6 cm średnicy traktuje jak ogórki: kwaszę, marynuję, lub spożywam na surowo. Większe dodaję do potraw typu leczo, lub przyrządzam jak placki ziemniaczane. Sławomir J. Marusiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.07.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 O matko. Nigdy sie nie zastanawiałam, która to cukinia, a który kabaczek (jakoś tak intuicyjnie wiedziałam), ale teraz pewnie będę miała zagadkę w czasie każdej wizyty w warzywniaku. Patison i bakłażan są charakterystyczne, więc trudno je pomylić z czymś innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 28.07.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 amalfi-podobnie mam z korzeniem pietruszki a pasternakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.07.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Ja też Bardzo prawdopodobne, że nie raz kupiłam pasternak jako pietruszke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 28.07.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Dobrze,że i jedno i drugie podobnie się przyrządza i ma podobny skład witaminowy.Ale swoją drogą- wolałabym wiedzieć jednak co jem Dziś u nas chłodnik litewski z własnego ogródka.Z jajkiem na twardo oczywiście i standard czyli kurczę pieczone z ziemniakami i salatą.Trzeba ja zjadać Wczoraj ziemniaki z jajkiem sadzonym i kuuupą zielonej fasolki szparagowej (własnej) z bułką tartą. Jutro: nie wiem.Może piwo i paluszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.07.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 U mnie dziś to co wczoraj, czyli zupka pomidorowa ze świeżą bazylią i potrawka z indyka z warzywami i ryżem. Do tego sałata. Jutro mam w planach zapiekanki z pieczarkami i serem do czerwonego barszczyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 28.07.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 amalfi-próbowałaś zupy pomidorowej z czosnkiem,bazylią i parmezanem?Koniecznie z ryżem? Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.07.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 amalfi-próbowałaś zupy pomidorowej z czosnkiem,bazylią i parmezanem?Koniecznie z ryżem? Polecam Próbowałam z czosnkiem i bazylią (daję jeszcze szczyptę tymianku), ale z parmigiano reggiano . Posypujesz gorącą zupę na talerzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.07.2010 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 amalfi-podobnie mam z korzeniem pietruszki a pasternakiem a propos korzenia pietruszki ......ma w srodku jądro (po przekrojeniu jest wyraźnie ciemniejsze) .....łatwo sie oddziela wiec wyciągnijcie je i skosztujcie .....ciekawe jak Wam bedzie smakowało i jaki smak odkryjecie .....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 28.07.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Próbowałam z czosnkiem i bazylią (daję jeszcze szczyptę tymianku), ale z parmigiano reggiano . Posypujesz gorącą zupę na talerzu? Tak,tak jak najbardziej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 28.07.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 a propos korzenia pietruszki ......ma w srodku jądro (po przekrojeniu jest wyraźnie ciemniejsze) .....łatwo sie oddziela wiec wyciągnijcie je i skosztujcie .....ciekawe jak Wam bedzie smakowało i jaki smak odkryjecie .....? He he jeśli to będzie jednak pietruszka... Ew-ka uchyl tajemnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 29.07.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Tak,tak jak najbardziej! Niestety nie wypróbowałam zupki z parmezanem, bo mi zeżarto całą zupę zanim wróciłam do domu. Wyjaśnienie brzmiało: podobno miałaś sie znowu odchudzać Dziś będzie obiad z jadłodajni. Nie żebym mściwa była, ale jakoś mi sie nie chce tych zapiekanek robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 29.07.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Dzisiaj zupa grochowa na zeberkach wedzonych.Wczoraj kluski slaskie, kapusta czerwona gotowana, lopatka pieczona, ciemny sos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 29.07.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 amalfi- dobrze im tak,niech teraz podziwiają kunszt innych magpie-ale mi smaka zrobiłaś U nas dziś zamiast paluszków i piwa (jak się odgrażałam)-pizza bo kupiłam w Lidlu taki fajny stojak z czterema blachami do pizzy i musiałam go wypróbować A teraz gotuję kapustę na krótko (taką z octem,cukrem i mnóstwem kopru) i szynkę duszę we własnym sosie i smażę kotlety z wołowego mielonego (będą zamrożone a potem podane w jakimś sosie).Jak wpadam do Lidla to potem gotuję cały dzień,upycham w zamrażarce i w tygodniu wyciągam po cichu,udając strrrraaaasznie zapracowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 29.07.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 a propos korzenia pietruszki ......ma w srodku jądro (po przekrojeniu jest wyraźnie ciemniejsze) .....łatwo sie oddziela wiec wyciągnijcie je i skosztujcie .....ciekawe jak Wam bedzie smakowało i jaki smak odkryjecie .....? orzechy laskowe:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 31.07.2010 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 orzechy laskowe:) niesamowite ,prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts