rrmi 21.11.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Elutku Robie dokladnie to samo co Ty ,nie daje cebuli , ale do gara wrzucam por i papryke , pokrojona byle jak , jak szybciej. Jak wstawiam kapuste i wode na ryz , mieso kupuje mielone gotowe ,bo mam tu w miasteczku dobry sklep gdzie miela co sie chce . W miedzyczasie jak gotuje sie co masie gotowac robie sobie inne rzeczy , np. bawie sie z psami lub zagrabiam w domu . Pozniej przez nie dluzej niz 30 minut wstawiam juz gotowe golabki na gaz .Robie ich tak z 15-20 sztuk . Moze robisz po prostu tego wiecej. W kazdym razie ja nie oddaje sie tym golabkom cala soba tylko tak na raty .W kazdym razie dla mnie to jeden wygodniejszych obiadow . Sprobuje z ta pizza ,dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 21.11.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 rrmisia zostawiasz te gotujaca sie kapuste i nie pilnujesz zeby sie nie rozgotowala? fakt, robie ich wiecej i jeszcze .....pieke golabki w piekarniku !!!! kiedys kupilam kapuste , ktora nie nadawala sie na golabki , poniewaz miala uszkodzona wiekszosc lisci jako , ze farsz byl juz przygotowany, poszatkowalam bidule i zrobilam zapiekanke (do zaroodpornego naczynia nakladalam naprzemian kapuste i farsz , zalalam rosolem wymieszanym z koncentratem pomidorowym ) .wyszlo pycha. i bardzo szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.11.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 rrmisia zostawiasz te gotujaca sie kapuste i nie pilnujesz zeby sie nie rozgotowala? Zawsze mozna wyrzucic i zrobic mielone . No ale mi sie ze 2 razy w zyciu tak zdarzylo , na oko trzyam ta kapuste w garze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 21.11.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 a wracając do gołąbków - może ja robię coś nie tak, że tyle czasu mi to zajmuje ale tak to mniej więcej u mnie wygląda: 1. wstawiam kapustę do gara, żeby się sparzyła /oczywiście wcześniej wycinam głąba / zanim woda się zagotuje, liście sparzą i pościągam wszystkie, mija godzina w czasie tej godziny: 2. wstawiam wodę na ryż, jak się zagotuje, wrzucam ryż i gotuję /ok. 30 min./ 3. mielę mięso 4. obieram, kroję i podsmażam cebulę 5. dodaję do mięsa ryż, cebulę, jajo, przyprawy kolejną godzinę zajmuje mi ścinanie nerwów z liści, przycinanie ich odpowiednio, wypełnianie farszem, układanie w garze gotowanie 1,5 - 2 godz. /w zależności od ilości/ no i co Wy na to? można gdzieś przyśpieszyć? robię tak samo ja Ty. Z tym ,że ja hurtowo.. 50-60 sztuk na raz. Niestety nie zawsze udaje mi się zamrozić bo domownicy tez hurtowo jedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 21.11.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 U mnie tak 4 dość duże płaty pangi. odkąd przeczytałam kiedyś rewelacje na temat Pangi ...jakoś omijam ją w zakupach -wolę dorsza http://www.radio.lublin.pl/artykuly.php?id=11807 Ostatnią Pangę kupiłam trzy lata temu. "Za dużo" przeczytałam na temat tej rybki i niestety strasznie się zraziłam, więcej nie kupię. Kiedyś Pangę często kupowałam ze względu na małe dzieci (ryba bez ości) A propo obiadku... U nas dziś kopytka z podsmażoną cebulką i boczkiem. Szukam sprawdzonego przepisu na domową pizze, może ktoś podpowie jak można "takową" zrobić? Z góry dziękuję podaje przepis na moją pizzę, wychodzi taka na grubym cieście proporcje trzeba dopasować do siebie, to są wielkości na szklaną blaszkę na szerokość i głębokość piekarnika 1/2 kg mąki poznańskiej 2-3 dkg drożdży rozrabiamy w szklance ciepłej wody łyżeczka soli , 2 łyżki oliwy z oliwek , wszytko razem do miksera i wyrabiamy , ja nie czekam aż ciasto urośnie tylko od razu na blaszkę wysmarowaną oliwa, rozciągamy ciasto smarujemy sosem ( dł. keczupu+przyprawa do pizzy ) na wierzch, składniki wg uznania, wstawiamy wszytko do ROZGRZANEGO piekarnika do 225 stopni i pieczemy max 17 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.11.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Ja w okresie zimowym i wiosennym golabki robie z wloskiej kapusty, kapuste gotuje doslownie 15 minut, w tym czasie gotuje ryz z kostkami rosolowymi rowniez 15 minut zeby nie byl rozgotowany, bo jeszcze sie dogotuje razem z farszem. Mieso miele lub miela przy mnie w sklepie, mieszam z ryzem i przesmazona cebulka, do tego przyprawy i przecisniety czosnek 2-3 zabki oraz jajako. Zawijanie idzie szybko (zawijam w rulon, a boki troche przycinam i wciskam do srodka). Dusze z wywarem i koncentratem gora 40 minut ale tego czasu juz nie licze, bo podczas gotowania juz moge zrobic cos innego. U mnie jest to tez szybkie danie, a robie zawsze 12-14 sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 21.11.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Witam! Tyle o gołąbkach, a ja tydzień temu właśnie robiłem (szkoda, że nie mam fotki) takie inne, nie wiem jak one sie nazywają, ale robi się je niezwykle szybko, gdyż posiekaną kapustę dodaje się do zmielonego farszu. Takie gołąbki wewnętrzne... Właśnie dobry pomysł z fotkami, daje wyobrażenie, bo przecież najpierw je się oczami no to wstawię ze środy... pieczone udka http://img230.imageshack.us/img230/7060/obraz025largeyt8.jpg i glazurowane warzywa http://img515.imageshack.us/img515/4831/obraz030largeor7.jpg smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.11.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Dzisiaj u mnie byla ogorkowa i placki ziemniaczane, wczoraj gulasz z lopatki i kasza plus ogorek w occie. Teraz mezus smazy karpika z cebulka tylko jest maly problem, bo rybke wyjmowal jak bylam w pracy i wyjal 3 paczki po 14 dzwonkow pojedynczych coprawda ale to razem daje 42 kawalki . Kazalam mu 2 paczki ale stwierdzil, ze paczki wydaly mu sie male i dolozyl trzecia no i teraz bedziemy chyba przez tydzien jesc karpia. Na jutro planuje kurczaka z piekarnika ale cos mi sie zdaje, ze przeloze to na niedziele, a jutro karpik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.11.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 dlaczego to jedzonko /na zdjęciach/ zawsze u innych wygląda lepiej i smakowiciej niż we własnym domu? a u mnie dziś... nie zgadniecie... gołąbki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 22.11.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 u mnie prawie gołąbkowo---------krokiety główka białej kapusty, do tego ok. 1 kg uduszonych pieczarek, usmażone naleśniki, , farsz zawinięty w nie tak jak w gołąbkach, krokiecik obtoczony w jajku i bułce i podsmażony na rozgrzanej oliwie , jak skórka zrobi się chrupka to można wcinać.........można zrobić wersję z mięsem mielonym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 22.11.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 i oczywiście obowiązkowo sobotnia pizza....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 22.11.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 a my dziś jedziemy na obiad do znajomych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.11.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 no, kurcze...ście mi ochoty mi na pizzę narobiły ... też dzis zrobię, ja robie tak (na dużą blachę): ciacho: 2 szkl. mąki, 2-3dkg drozdży, 3/4 szkl. wody, 1 jajko , sól , pieprz ....zarobić, poczekac aż urośnie jak urośnie to rozwlekam to ciacho na wysmarowanej olejem dużej blasze, zmaruję koncentratem pomidorowym i układam na wierzch: pokrojoną w cienkie plastry cebulę (3 duże sztuki wchodzą na blache), pieczarki (60dkg) pokrojone w kostkę i wcześniej podsmażone, kiełbasa w kostkę (czasem zostaje więc zawsze kroje i zamrażam i do pizzy jak znalazł), papryke konserwową pokrojona w kostkę (1 słoiczek wystarczy), groszek konserwowy (1 puszka) posypuje papryką , pieprzem starty ser żółty do piekarnika 180st na 40 minut ...pyyyycha miałam się cholerka odchudzać, se nawet rowerek kupiłam stacjonarny .....ale na razie zbieram siły psychicznie ...w każdym razie dzisiejszej pizzy nie odpuszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 22.11.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 ....hej kochani ja wiem ze tu tematy obiadkowe raczej ...ale dzisiaj przy sobocie trza by było coś upiec jakieś fajne ciasto ...takie poprostu na niedziele...macie jakies pomysły......przeps na murzynka z jabłkami oczywiscie czytałam...moze go upieke ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.11.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 U mnie wlasnie jest w piecu szarlotka z budyniem, pieke pierwszy raz, wiec nie wiem co wyjdzie. Oto przepishttp://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?495434 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 22.11.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 ......kurcze mam tylko jeden budyń .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.11.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Ja robilam z 2 i ledwie starczylo na rozsmarowanie, bo daje sie mniej mleka. Blaszke mam kwadratowa mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 24.11.2008 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 ....hej kochani ja wiem ze tu tematy obiadkowe raczej ...ale dzisiaj przy sobocie trza by było coś upiec jakieś fajne ciasto ...takie poprostu na niedziele...macie jakies pomysły... ...przeps na murzynka z jabłkami oczywiscie czytałam...moze go upieke ... tu jest stronka ze słodkosciami ,ktore założyła illa http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia27 24.11.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam! Tyle o gołąbkach, a ja tydzień temu właśnie robiłem (szkoda, że nie mam fotki) takie inne, nie wiem jak one sie nazywają, ale robi się je niezwykle szybko, gdyż posiekaną kapustę dodaje się do zmielonego farszu. Takie gołąbki wewnętrzne... Właśnie dobry pomysł z fotkami, daje wyobrażenie, bo przecież najpierw je się oczami no to wstawię ze środy... pieczone udka http://img230.imageshack.us/img230/7060/obraz025largeyt8.jpg i glazurowane warzywa http://img515.imageshack.us/img515/4831/obraz030largeor7.jpg smacznego! O rany jak to smacznie wygląda mmm musi być pychaaa!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.11.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 narobiliście mi smaka .... ja dziś ( w zasdzie wczoraj zrobiłam, dziś do odgrzania) udka pieczone na brytfance obsypane warzywami (ziemnaki, marchew, seler, pietruszka, brukselka)...pyyyycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts