Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

Elutku

Robie dokladnie to samo co Ty ,nie daje cebuli , ale do gara wrzucam por i papryke , pokrojona byle jak , jak szybciej.

Jak wstawiam kapuste i wode na ryz , mieso kupuje mielone gotowe ,bo mam tu w miasteczku dobry sklep gdzie miela co sie chce .

W miedzyczasie jak gotuje sie co masie gotowac robie sobie inne rzeczy , np. bawie sie z psami lub zagrabiam w domu .

Pozniej przez nie dluzej niz 30 minut wstawiam juz gotowe golabki na gaz .Robie ich tak z 15-20 sztuk .

Moze robisz po prostu tego wiecej.

W kazdym razie ja nie oddaje sie tym golabkom cala soba :D tylko tak na raty .W kazdym razie dla mnie to jeden wygodniejszych obiadow .

 

Sprobuje z ta pizza ,dziekuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rrmisia zostawiasz te gotujaca sie kapuste i nie pilnujesz zeby sie nie rozgotowala? :o

fakt, robie ich wiecej :roll:

i jeszcze .....pieke golabki w piekarniku !!!!

 

kiedys kupilam kapuste , ktora nie nadawala sie na golabki , poniewaz miala uszkodzona wiekszosc lisci :-?

jako , ze farsz byl juz przygotowany, poszatkowalam bidule i zrobilam zapiekanke (do zaroodpornego naczynia nakladalam naprzemian kapuste i farsz , zalalam rosolem wymieszanym z koncentratem pomidorowym ) .wyszlo pycha. :D

i bardzo szybko :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a wracając do gołąbków -

może ja robię coś nie tak, że tyle czasu mi to zajmuje :roll:

 

ale tak to mniej więcej u mnie wygląda:

1. wstawiam kapustę do gara, żeby się sparzyła

/oczywiście wcześniej wycinam głąba :wink: /

zanim woda się zagotuje, liście sparzą i pościągam wszystkie, mija godzina

 

w czasie tej godziny:

2. wstawiam wodę na ryż, jak się zagotuje, wrzucam ryż i gotuję /ok. 30 min./

3. mielę mięso

4. obieram, kroję i podsmażam cebulę

5. dodaję do mięsa ryż, cebulę, jajo, przyprawy

 

kolejną godzinę zajmuje mi ścinanie nerwów z liści, przycinanie ich odpowiednio,

wypełnianie farszem, układanie w garze

gotowanie 1,5 - 2 godz. /w zależności od ilości/

 

no i co Wy na to? można gdzieś przyśpieszyć? :roll: :)

robię tak samo ja Ty. Z tym ,że ja hurtowo.. 50-60 sztuk na raz. Niestety nie zawsze udaje mi się zamrozić bo domownicy tez hurtowo jedzą :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie tak 4 dość duże płaty pangi.

 

odkąd przeczytałam kiedyś rewelacje na temat Pangi ...jakoś omijam ją w zakupach -wolę dorsza

 

http://www.radio.lublin.pl/artykuly.php?id=11807

Ostatnią Pangę kupiłam trzy lata temu. "Za dużo" przeczytałam na temat tej rybki i niestety strasznie się zraziłam, więcej nie kupię. Kiedyś Pangę często kupowałam ze względu na małe dzieci (ryba bez ości) :roll:

A propo obiadku...

U nas dziś kopytka z podsmażoną cebulką i boczkiem.

 

Szukam sprawdzonego przepisu na domową pizze, może ktoś podpowie jak można "takową" zrobić?

Z góry dziękuję :D

 

 

 

 

 

 

 

 

podaje przepis na moją pizzę, wychodzi taka na grubym cieście

proporcje trzeba dopasować do siebie, to są wielkości na szklaną blaszkę na szerokość i głębokość piekarnika

 

1/2 kg mąki poznańskiej

2-3 dkg drożdży rozrabiamy w szklance ciepłej wody

łyżeczka soli , 2 łyżki oliwy z oliwek , wszytko razem do miksera i wyrabiamy , ja nie czekam aż ciasto urośnie tylko od razu na blaszkę wysmarowaną oliwa, rozciągamy ciasto smarujemy sosem ( dł. keczupu+przyprawa do pizzy )

na wierzch, składniki wg uznania, wstawiamy wszytko do ROZGRZANEGO piekarnika do 225 stopni i pieczemy max 17 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w okresie zimowym i wiosennym golabki robie z wloskiej kapusty, kapuste gotuje doslownie 15 minut, w tym czasie gotuje ryz z kostkami rosolowymi rowniez 15 minut zeby nie byl rozgotowany, bo jeszcze sie dogotuje razem z farszem. Mieso miele lub miela przy mnie w sklepie, mieszam z ryzem i przesmazona cebulka, do tego przyprawy i przecisniety czosnek 2-3 zabki oraz jajako. Zawijanie idzie szybko (zawijam w rulon, a boki troche przycinam i wciskam do srodka). Dusze z wywarem i koncentratem gora 40 minut ale tego czasu juz nie licze, bo podczas gotowania juz moge zrobic cos innego. U mnie jest to tez szybkie danie, a robie zawsze 12-14 sztuk.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

 

Tyle o gołąbkach, a ja tydzień temu właśnie robiłem (szkoda, że nie mam fotki) takie inne, nie wiem jak one sie nazywają, ale robi się je niezwykle szybko, gdyż posiekaną kapustę dodaje się do zmielonego farszu. Takie gołąbki wewnętrzne...

 

Właśnie dobry pomysł z fotkami, daje wyobrażenie, bo przecież najpierw je się oczami :roll:

 

no to wstawię ze środy...

 

pieczone udka

 

http://img230.imageshack.us/img230/7060/obraz025largeyt8.jpg

 

 

i glazurowane warzywa

 

http://img515.imageshack.us/img515/4831/obraz030largeor7.jpg

 

 

smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj u mnie byla ogorkowa i placki ziemniaczane, wczoraj gulasz z lopatki i kasza plus ogorek w occie.

Teraz mezus smazy karpika z cebulka tylko jest maly problem, bo rybke wyjmowal jak bylam w pracy i wyjal 3 paczki po 14 dzwonkow pojedynczych coprawda ale to razem daje 42 kawalki :roll: . Kazalam mu 2 paczki ale stwierdzil, ze paczki wydaly mu sie male i dolozyl trzecia no i teraz bedziemy chyba przez tydzien jesc karpia.

Na jutro planuje kurczaka z piekarnika ale cos mi sie zdaje, ze przeloze to na niedziele, a jutro karpik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie prawie gołąbkowo---------krokiety

 

główka białej kapusty, do tego ok. 1 kg uduszonych pieczarek, usmażone naleśniki, , farsz zawinięty w nie tak jak w gołąbkach, krokiecik obtoczony w jajku i bułce i podsmażony na rozgrzanej oliwie , jak skórka zrobi się chrupka to można wcinać.........można zrobić wersję z mięsem mielonym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no, kurcze...ście mi ochoty mi na pizzę narobiły :roll: ... też dzis zrobię, ja robie tak (na dużą blachę):

ciacho: 2 szkl. mąki, 2-3dkg drozdży, 3/4 szkl. wody, 1 jajko , sól , pieprz ....zarobić, poczekac aż urośnie :wink:

jak urośnie to rozwlekam to ciacho na wysmarowanej olejem dużej blasze, zmaruję koncentratem pomidorowym i układam na wierzch:

pokrojoną w cienkie plastry cebulę (3 duże sztuki wchodzą na blache), pieczarki (60dkg) pokrojone w kostkę i wcześniej podsmażone,

kiełbasa w kostkę (czasem zostaje więc zawsze kroje i zamrażam i do pizzy jak znalazł),

papryke konserwową pokrojona w kostkę (1 słoiczek wystarczy),

groszek konserwowy (1 puszka)

posypuje papryką , pieprzem

starty ser żółty

 

do piekarnika 180st na 40 minut ...pyyyycha :D

miałam się cholerka odchudzać, se nawet rowerek kupiłam stacjonarny .....ale na razie zbieram siły psychicznie :wink: :lol: ...w każdym razie dzisiejszej pizzy nie odpuszcze :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....hej kochani ja wiem ze tu tematy obiadkowe raczej ...ale dzisiaj przy sobocie trza by było coś upiec jakieś fajne ciasto ...takie poprostu na niedziele...macie jakies pomysły...

...przeps na murzynka z jabłkami oczywiscie czytałam...moze go upieke ...

tu jest stronka ze słodkosciami ,ktore założyła illa :D

http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423.htm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

 

Tyle o gołąbkach, a ja tydzień temu właśnie robiłem (szkoda, że nie mam fotki) takie inne, nie wiem jak one sie nazywają, ale robi się je niezwykle szybko, gdyż posiekaną kapustę dodaje się do zmielonego farszu. Takie gołąbki wewnętrzne...

 

Właśnie dobry pomysł z fotkami, daje wyobrażenie, bo przecież najpierw je się oczami :roll:

 

no to wstawię ze środy...

 

pieczone udka

 

http://img230.imageshack.us/img230/7060/obraz025largeyt8.jpg

 

 

i glazurowane warzywa

 

http://img515.imageshack.us/img515/4831/obraz030largeor7.jpg

 

 

smacznego!

 

O rany jak to smacznie wygląda mmm musi być pychaaa!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...