iza mama gabora 05.08.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Przyznam szczerze,że wersją drugą u mnie również nie gardzą.Conchiglioni pycha sprawa,jednak ja z tych leniwych Grzyby będą u nas jutro bom przynieśli z lasu przed chwilą.Podsmażę boczek z cebulą,dodam obgotowane grzyby i zabielę śmietaną.Do tego ziemniaki albo makaron farfalle do wyboru i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 05.08.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Przyznam szczerze,że wersją drugą u mnie również nie gardzą.Conchiglioni pycha sprawa,jednak ja z tych leniwych Grzyby będą u nas jutro bom przynieśli z lasu przed chwilą.Podsmażę boczek z cebulą,dodam obgotowane grzyby i zabielę śmietaną.Do tego ziemniaki albo makaron farfalle do wyboru i już. Są już grzyby? Oj, to muszę szybciutko do lasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 05.08.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Tylko ganiaj na prawo bo ja ganiam z lewej Dziś już ,oprócz nieśmiertelnych kurek,pokazały się koźlaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.08.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 a ja mam maślaki pod świerkami na działce ale wszystkie były robaczywe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 06.08.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Dajcie jakiś fajny przepis na pierogi ruskie i z jagodami. W życiu nie robiłam, a w ciąży takie mnie nachodzą różne gupie pomysły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 06.08.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki + 1/2 łyżeczki soli + łyżeczka masła- zalewam 1 szklanką wrzątku i mieszam szybko drewnianą łyżką. Po ostygnięciu wyrabiam ręką. Rozwałkowuję i wykrawam szklanką krążki. Nadzienie z jagód: Jagody mieszam z cukrem i odrobiną kaszy manny (żeby wchłonęła sok, by pierogi się nie rozklejały). Nadziewam krążki, zlepiam i gotuję w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Do wody dodaje jeszcze odrobinę oleju, by pierogi sie nie zlepiały. Podaję ze śmietana i cukrem lub roztopionym masełkiem i cukrem. Nadzienie do ruskich:Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję zmielony lub pokruszony biały ser (mniej więcej pół na pół) i boczek z cebulką przysmażone na patelni. Doprawiam dość mocno pieprzem i solą. Nadziewam i gotuje podobnie jak z jagodami. Na talerzach polewam jeszcze raz cebulką przysmażoną z boczkiem lub samą cebulką. Jak uda mi się ulepić więcej pierogów- zamrażam zawsze surowe. Potem tylko na wrzątek i smakują jak świeżo zrobione.Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.08.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Dzięki za przepis. Będę próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 07.08.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 witam dziewczyny ..wpadłam poszukać inspiracji na obiadek do ruskich dodaje różne sery ...im ostrzejsze tym ciekawszy smak pierogów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 07.08.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 witam dziewczyny ..wpadłam poszukać inspiracji na obiadek do ruskich dodaje różne sery ...im ostrzejsze tym ciekawszy smak pierogów Skąd wziąć różne rodzaje białego sera? Pierogi ruskie robi się z białym serem czyli twarogiem a ja znam tylko chudy,tłusty i półtłusty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.08.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 A wędzony twarożek w ruskich.....mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 07.08.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 (edytowane) A ten wędzony nadaje się do pierogów ruskich?Nie jest zbyt, no nie wiem-piaszczysty,suchy? Zmienia w jakiś konkretny sposób smak tych pierogów? I czy one są nadal ruskie? P.S. W tradycyjnych pierogach ruskich nie ma żadnego boczku! Jest to mieszanka twarogu z ziemniakami i zrumienioną cebulą Edytowane 7 Sierpnia 2010 przez iza mama gabora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.08.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 A ten wędzony nadaje się do pierogów ruskich?Nie jest zbyt, no nie wiem-piaszczysty,suchy? Zmienia w jakiś konkretny sposób smak tych pierogów? I czy one są nadal ruskie? P.S. W tradycyjnych pierogach ruskich nie ma żadnego boczku! Jest to mieszanka twarogu z ziemniakami i zrumienioną cebulą Wiem, wiem- moje są takie a'la ruskie i takie wolimy. A z tymi różnymi rodzajami serów muszę poeksperymentować. Nastka, jak tam pierogi? U mnie dziś zupka ziemniaczana (taka trochę według Ewy Wachowicz) a na drugie naleśniki. Jeszcze nie wiem z czym- co wpadnie pod rękę. Ja uwielbiam ze szpinakiem:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 07.08.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 A ja dzisiaj zebrałam pierwszy koszyk grzybów - kozaki, podgrzybki i prawdziwki. Część suszę, z prawdziwków zrobiłam w occie, a z reszty - potrawkę z grzybów (jak nazywają to moje dzieci) - czyli grzybki duszone na masełku z cebulkę, podlane mlekiem, dodatkiem kiełbasy i zagęszczone śmietaną z mąką - pycha! A jak pachnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 07.08.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 My dzisiaj również po grzybobraniu.Trafiły się kurki (do jajecznicy),maślaki (siedzą już w occie) i podgrzybki i kozaki (z tych jutro zupka na skrzydełkach kurzęcych i z ziemniakami chyba bo z makaronem to wolimy zupę z suszonych grzybów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 07.08.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Skąd wziąć różne rodzaje białego sera? Pierogi ruskie robi się z białym serem czyli twarogiem a ja znam tylko chudy,tłusty i półtłusty w mojej wersji (zgapionej od Kuronia:) ) dodaje troche ostrego sera żółtego ...jak mam oscypka ...nie gardze ewentualnymi plesniowymi ...może to juz nie ruskie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 08.08.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 W sprawie farszu do ruskich : do białego sera ( bożebądź jakiego - wtyknąć ser feta, lubo ser wędzony żółty starty na tarce, ale najlepsza jest nasza krajowa bryndza. Dzisiaj grochówa wędzonych żebrach , pieczona ryba , mix surówek , miast ziemniaków bagietki z czosnkowym masłem. Jak ma walić odorem, niech wali wespół zespół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 09.08.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 U mnie dziś był barszczyk czerwony z ziemniakami, a na drugie pałeczki z kurczaka według Ewy Wachowicz z ryżem i sałatą. (pałeczki trochę za słodkie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.08.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 u mnie był rosół, został z wczoraj też pałeczki z tym,ze po malkowemu. A teraz zebrało mnie na wspominki smaków dzieciństwa i pieczemy z Młodym "momenty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 09.08.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) dziecko wyjechało na dwa tygodnie i .........................dieta..............nie ma gotowania .............gaz zakręcony................klucz wywalony.................chłop na urlopie........ w drzwi lodówy kopie ...........w agonii już jest ..............ale nie dostanie jeść.........ja stać w garach nie będę.............. bo mi od nich ..przybędzie............tłuszczyku znienawidzonego.........i cellulitu okrutnego............suchy chleb i woda to nasza osłoda................proponuje żyć miłością a nie zupą z kością...............mąż protestuje ale dzielnie wytrzymuje.............w nagrodę potem dostanie z kompotem pięknego schabowego na pól patelni smażonego...............zielone do tego i koniec już dobrego.......... Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez Paty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 10.08.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Patysia, znakiem Ty chłopa karmisz ino deserkiem ?? Coś nie jeden by przeszedł na taką dietę U nas włoska pomidorowa z wczoraj ( z prawdziwnych pomidorów przecieranych z ziołami i serem ), dokopałam się do gulaszu w zamrażarce, to placnie się placki po węgiersku. Czyli obiad w 10 minut. Deser też przewidziany:wiggle: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts