Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

........dzisiaj filet z kurczaka z pesto zapiekany z pomidorem i mozzarellą,( przepis chyba od Ew-ki . do tego ziemniaczki i sałatka z papryki, pomidora i ogóreczka ( to ci było pod ręką)...........

 

na kolację chlebek słowiański z suszonymi pomidorami , żółtą mozzarellą, bazylia , zapiekany w piekarniku..............niedzielna bomba kaloryczna............

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, że moje dziecię zostało bardzo poważnie zadrutowane i zagumkowane u ortodonty i nie może jeść niczego, co ma jakikolwiek element wymagający gryzienia, dziś była papa, czyli rizotto. Robimy tę potrawę od tak dawna, że nawet nie pamiętam jak się nazywa. Coś mi się kołacze po głowie, że to ryż po brazylijsku, czy rizotto brazylijskie, ale głowy nie dam. Mówimy na to "rizotto ostatnia deska ratunku", bo jak nie ma co jeść, to składniki potrzebne do sporządzenia mamy zawsze w kuchni. Do tego smaczne.

Należy przygotować:

1/2 małej cebuli

2 ząbki czosnku

trochę masła (wielkość pudełka zapałek)

ok. 5 łyżek oliwy

starty parmezan (ok10 dag)

3 szt kostek rosołowych lub resztaka rosołu

pół buteleczki białego wina (kupuję do celów kulinarnych małe winka)

Czyli:

Świeżo straty parmezan:

http://img576.imageshack.us/img576/982/risotto1.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Reszta (ryż do rizotto, polecam markę ze zdjęcia, do podanej porcji potrzeba jednej torebki z opakowania):

http://img713.imageshack.us/img713/9929/risotto2.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Wykonanie:

1/5 l wody z 3 kostkami bulionu warzywnego lub drobiowego lub rosołu, który został np z niedzieli zagotować i trzymać w stanie wrzącym na malutkim ogniu. W garnku rozpuścić masło w oliwie. Przesmażyć na nich przez chwilę drobno posiekaną cebuklę Drobno posiekaną; ja trę na tarce) i wyciśnięty czosnek. Wsypać suchy, nie płukany ryż i smażyć go ciągle mieszając przez 2-3 minuty.

http://img94.imageshack.us/img94/4605/risotto3.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Wlać wino (pół małej buteleczki, czyli ok 100 ml). Odparować. Następnie wlewać małymi porcjami bulion (tak, aby zakrywał ryż)

http://img826.imageshack.us/img826/8370/risotto4.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Należy prawie ciągle mieszać i trzymać potrawę na małym ogniu. Ryż ma wchłonąć bulion. Sprawdzać, czy ryż jest miękki. Gdyby po wyczerpaniu bulionu ryż był twardy, należy tak jak bulion wlewać przegotowaną, gorącą wodę. Jak ryż będzie miękki, wyłączyć, wsypać parmezan i wymieszać. Podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem. Może to osobnym daniem albo dodatkiem na przykład do smażonych owoców morza. Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jamles, a może cukinia faszerowana patisonem? Jadłam coś podobnego wczoraj w złotych tarasach. ;) Pewnie też im obrodziło :)

patisony

http://foto1.m.onet.pl/_m/0d78bbd138eae76a83a6ac2333a87a89,10,19,0.jpg

 

cukinia

http://foto1.m.onet.pl/_m/442f1f714c1b2e4cfbdf7dfdf6d3bf31,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/6a6c35dc9b72ae0c137d11e81775b200,10,19,1.jpg

 

i pomidory

http://foto3.m.onet.pl/_m/6c0cae2d6a5968709184f4012f731a3f,10,19,1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie dziś było prozaicznie: zupa jarzynowa i pieczone udko z sałatą.

Co do zaprawiania zup, wypróbowałam i polecam śmietankę łaciatą 18% do zup i sosów. Naprawdę zupa jest lepsza.

 

Spotkałam dziś na zakupach znajomą, która jest gospodynią na plebanii ;) A tak gotuje, że bajka. Sprzedała mi dwie rady, których jeszcze nie wypróbowałam, ale które też sprzedaję:

- aby rosół był klarowny, pod koniec gotowania trzeba wrzucić obranego, surowego buraka na kilka minut

- aby schabowe były soczyste, trzeba po rozbiciu tłuczkiem polać mięso z dwóch stron wrzątkiem

Ciekawe. Przy najbliższej okazji musze sie przekonać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...