Ulka 29.08.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Proszę bardzo: PASZTETÓWKA W internecie jest dużo przepisów, ale najlepsza wychodzi mi według przepisu ze starej książki mojej mamy: 1 kg wątróbki (wieprzowej) 1 kg podgardla (raczej chudego) 2 cebule 15 dag bułki czerstwej (jak do pasztetu) 1 jajko 5 dag bułki tartej sól, pieprz, ziele angielskie (rozgniecione) Podgardle pokrojone na kawałki dusimy aż będzie miękkie. Pod koniec dodajemy wątróbkę i dusimy aż przestanie wypływać krwisty sok. Mielimy wszystko (ja używam sitka z najmniejszymi otworkami) łącznie z cebulą i bułką namoczoną w sosie, w którym dusiło się mięso. Dodajemy jajko i tartą bułkę, sól, pieprz, ziele (ja dodaję przyprawy raczej pod koniec gotowania i mielę razem z mięsem) Wyrabiamy na gładką masę i możemy napychać flaki, ale ja wkładam do słoiczków, pasteryzuję 2 razy i przechowuję w lodówce. Super - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 29.08.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Ulka dzieki! U nas dzisiaj karkowka i zeberka pieczone w brytfannie w piekarniku, kurki w smietanie i duszone ziemniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 29.08.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Ja też dziś miałam kurki - zupę z kurek. Uwielbiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 30.08.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Polędwiczki wieprzowe czekają na obrót sprawy. Na razie wersja na ostrrrrro. Za to na deser maliny z miętą i lodami . Mrrrrrrrrrrr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.08.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Zupa śmietanowa, placki ziemniaczane na slodko i krokiety z pieczarkami i serem (krokiety juz sa zrobione). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 30.08.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 wczoraj roladki wieprzowe z nadzieniem serowo-szynkowym z sosem pomidorowo-serowym zapiekane w pieakrniku + ryż, dzisiaj pomidorowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 30.08.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Dziś pomidorowka na świeżym swojskim przecieże, a pomidory to rarytas.ah. http://img833.imageshack.us/img833/8202/zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzs.jpg.....i grill. ps. i piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.08.2010 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Ulka dzieki! U nas dzisiaj karkowka i zeberka pieczone w brytfannie w piekarniku, kurki w smietanie i duszone ziemniaki. magpie -jak robisz kurki ? mnie takie twardawe i gumowe wychodzą ......kupiłam dzisiaj i na jutro chciałam podac ....plissss;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.08.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 magpie -jak robisz kurki ? mnie takie twardawe i gumowe wychodzą ......kupiłam dzisiaj i na jutro chciałam podac ....plissss;) Najpierw trzeba gotowac 20 minut w dobrze osolonej wodzie, przeplukac. Na patelnie lyzke masla, duza cebulke pokrojona w kostke zeszklic i dodac kurki, Doprawiam tylko pieprzem i wegeta (nie za duzo, bo gotowaly sie w slonej wodzie), do porcji dla 3 osob daje mala garstke pokrojonej pietruszki zielonej i koniecznie duzy zabek czosnku (scieram na tarce, bo nie mam wyciskaczki) - wszystko przesmazam kilka minut i wlewam szklanke smietany 12% slodkiej, nie dodaje maki tylko mieszam, az odparuje woda i powstanie gesty sosik. U mnie kurki z czosnkiem w smietanie to jest hit dla moich gosci przyjezdzajacych w zimie . Ew-ka czekam na relacje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.08.2010 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Ew-ka czekam na relacje . dziekuję ......juz mi ślinka poleciała :wiggle:a nie lepsza byłaby śm 30% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.08.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 dziekuję ......juz mi ślinka poleciała :wiggle:a nie lepsza byłaby śm 30% ? Ja zawsze daje 12, bo jak odparuje to sos jest tak gesty jak z kremowki, a mniej tlusty. Z kremowka kurki robie ale tylko wtedy jak zapiekam pozniej w piekarniku, bo 12% w piekarniku wazy sie. Mi wlasnie przed chwila przyniesli miejscowi kolejne kurki i czeka mnie zaprawianie (wczoraj tez robilam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 31.08.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Dziś planuje polędwice wołową z grilla. Kupiłem 2 kg i czekam na chwile bez deszczu. Dodatkiem będzie zielenizna z kozim serem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 31.08.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Dziś planuje polędwice wołową z grilla. Kupiłem 2 kg i czekam na chwile bez deszczu...... to ja mam 2 dni postu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzankaT. 31.08.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Od tych pyszności o których tutaj czytam aż ślinka leci:)))) Ja odkryłam ostatnio Panią, która przywozi mi jajka od kur wieśniar. Czyli takich co zjedzą co złapią, wykopią i wydziobają. Szczęśliwe kury znoszą pyszne jajka. Więc ja mam teraz na topie wszystko co jajkowe. Jajowniczka na masełku ze szczypiorkiem na śniadanie, autorstwa mojego męża, niebo w gębie. Polecam a i namiarem na jaja dla tych z okolic Wrocławia się chętnie podzielę. )))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 31.08.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 U mnie dzisiaj schab nadziewany pieczarkami i surówka z sałaty pomidorów ogórków rzodkiewek i papryczki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 31.08.2010 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Ja zawsze daje 12, bo jak odparuje to sos jest tak gesty jak z kremowki, a mniej tlusty. Z kremowka kurki robie ale tylko wtedy jak zapiekam pozniej w piekarniku, bo 12% w piekarniku wazy sie. Mi wlasnie przed chwila przyniesli miejscowi kolejne kurki i czeka mnie zaprawianie (wczoraj tez robilam). zrobione i zjedzone :wiggle:pycha ...nigdy nie robiłam z czosnkiem a tu taka niespodzianka ...mniam mniam śmietane dałam 18 % bo nie miałam 12 ..... dzieki Magpie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.09.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Ew-ka ciesze sie, ze kurki smakowaly . U nas dzisiaj na obiad niespodzianka (maz gotuje), kazal kupic kapuste kiszona, 2 glowki czosnku i kosci wedzone, widzial jakis przepis i cos tworzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 02.09.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Dziś będzie wielkie NIC. Nic mi się nie chce i nic nie mam zamiaru robić w temacie garów. Niech robią wykopaliska archeologiczne po zamrażarce i kombinują. Jak wrócę, a nie będzie obiadu na stole....to zupa będzie za słona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 02.09.2010 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Dziś będzie wielkie NIC. Nic mi się nie chce Mąż pyta żony co będzie na obiad -Nic ...odpowiada ślubna -wczoraj nic nie było - nieśmiało zauważa mąż -bo ugotowałam na 2 dni -odpowiada żona U mnie dzisiaj pomidorówka na wczorajszym rosole ,a na drugie kaszanka przesmażona z cebulka , ziemniaki i ogórek kiszony ..ot takie nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.09.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 U mnie zupka od wczoraj, a na drugie to samo co u Ew-ki . Zupa wczoraj wyszla pycha, czeski przepis. Na smalcu najpierw maz przesmazyl cebule i glowke czosnku, potem dodal make i poczekal az zbrazowieje, podlal woda, dodal kapuste, grzyby, kosci wedzone. Potem ziemniaki pokrojone w kostke wczesniej ugotowane w lupinkach i duzo przesmazonej kielbaski. Zupka wygladala jak grochowa przez ta make przesmazona na poczatku, na wierzch na talerzu lyzka posiekanej pietruszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts