Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli było w niej trochę kapusty kiszonej to zapewne Korhelyleves

podobno słynie z tego, że znakomicie nadaje się na ten "dzień po" :-)

 

Nie było kapusty. To była zupa o barwie i konsystencji naszego żurku z dużą ilością majeranku, ale w zupie pływały pieczarki i jakieś warzywa z przewagą tartej marchewki. Nie było tam papryki (to mnie bardzo zaskoczyło).

 

Na poniższej stronie jeden z użytkowników wkleił sporo przepisów na węgierskie zupy, ale niestety bez zdjęć, więc trudno będzie odszukać.

http://www.gotujmy.pl/przepisy,kuchnia-wegierska,i570h0/

Edytowane przez amalfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale do octu to podobno dobre te w rozmiarze długich ogórków, a ja mam takie wielkie co to się do octu podobno nie nadają....

 

 

Moja mama takie duze kroila w centymetrowe plastry, a te plastry na cwiartki. Wazne zeby cukinia nie byla przerosnieta (tak jak czesto jest z kalarepa).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj robiłam pyszną karkówkę :D

Karkówkę kroję na plastry i zalewam marynatą (jak kto lubi - ja dodaję tymianek, paprykę słodką, czosnek, pieprz, przprawy gotowe z Kamisa: kebab-gyros, do wieprowiny - wszystko to w oleju) dzień wczesniej.

Na drugi dzień obtaczam plastry w mące i obsmażam na złoto.

Do naczynia żaroodpornego wlewam na spód trochę oleju (może być ta marynata z karkówki jeśli została) i na to wsypuję pokrojone w ćwiartki ziemniaki, solę je i przyprawiam przyprawą do ziemniaków Kamis :D (dla mnie to najlepsze przyprawy bo najpiękniej pachną).

Na ziemniaki układam obsmażone plastry karkówki a na nie krążki cebuli - rozkruszam na cebulę jedną kosteczkę cebulki smażonej Knora i do nagrzanego piekarnika.

Po ok 40 min rozpuszczam w rondelku łyżkę masła (lub dwie) i przesmażam go chwilę z wyciśniętym czosnkiem - tym sosikiem polewam mięso i na kolejne 40 min do piekarnika :D

Jest pychota :D

Przepis znalazłam gdzieś w necie , wypróbowałam i korzystam :D

 

Ale sie naszukalam tego przepisu :bash:, juz kiedy robilam tak karkowke i wyszla pyszna, a przepis gdzies zaginal.

W sobote mam gosci i planuje zrobic to danie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam sos pomidorowy. Co do niego dorobić w pół godziny? Macie jakiś pomysł czy pozostanie mi dokupić gołąbki - gotowce?

 

Zrob klopsiki, wrzuc do wywaru (kostka drobiowa+garsc warzyw wloszczyzna mrozona), odcedz klopsiki i wloszczyzne po 20 minutach i wrzuc do sosu.

Wyjda klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam 8 kabaczków (vel. cukinii)... Nie wiem co z nimi zrobić.

 

Jak mam dużo cukinii, zwłaszcza przerośniętych, robię z nich sos do słoików na zimę.

Cukinie obieram i wydrążam pestki, kroję na kawałki. Dorzucam pokrojone czerwone papryki, pomidory bez skórki (najlepiej wcześniej zrobić z nich przecier, sos będzie gęściejszy), cebulę, świeżą bazylię i dla zagęszczenia dodaję 1 - 2 duże ziemniaki. Do tego sól, pieprz, magi. Wszystko razem gotuję do miękkości i na końcu miksuję blenderem. Ilości warzyw dowolne, w zależności, jakie smaki preferujemy i czym akurat dysponujemy w większej ilości :). Wlewam do słoików i krótko zagotowuję, do zamknięcia pokrywek. W zimie wykorzystuję do mięs, zapiekanek. Można łączyć z ryżem, makaronem. Można dodać pokrojone parówki - pełna dowolność. Przede wszystkim można potem wykombinować błyskawiczny obiad - i o to głównie chodzi! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ratujcie, gdzies tu był przepis na ziemniaczki z piekarnika, pamietam ze w soli toczone byly, na cito potrzebuje a dokopać sie nie mogę RAtUNKU

 

 

 

upiekłam .....i zjedliśmy wszystkie z wielkim smakiem

 

ziemniaki robiłam tak :

-ziemniaki umyłam i wyszorowałam ...włożyłam do zimnej wody

-3 łyzki mąki wymieszałam z 3 łyzeczkami soli

-mokre ziemniaki obtoczyłam w mące z solą i ułozyłam na blaszce -piekłam w temp 200 st ok 45 min

 

w tym czasie z jogurtu greckiego +czosnek+koperek+sól zrobiłam sos do ziemniaków (ziemniaki przekroić na pół)

 

smacznego :)

 

Prącie bardzo ;)

 

O te chodziło?

Edytowane przez amalfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

byliśmy dzisiaj na grzybach ...oj duży wysyp nam sie trafił :wiggle: miejscami nie mogłam sie podnieść bo wkoło grzybek za grzybem ......

 

wczoraj zrobiłam zapiekankę z mięsem mielonym i makaronem a że połowa została wiec dzisiaj do odgrzanej zapiekanki dołożyłam grzyby

 

makaron (rurki)ugotowany 30-40 dkg

masło 1 łyżka

pieczarki 30-35 dkg

śmietana 12 % 1/2 szklanki

keczup 2 łyżki

mięso mielone 40 dkg

pomidory bez skórki 4 sztuk

cebula 1 sztuka

sól do smaku

pieprz do smaku

czosnek 1 ząbek

papryka czerwona 1/2 strąka

ser zółty starty 20 dkg

oregano

 

pieczarki obrać, pokroić i usmażyć na maśle, dodać sól,pieprz,zdjąć z ognia wymieszać ze śmietaną i keczupem . Mięso mielone połączyć z posiekaną cebulą i czosnkiem, dodać sól, pieprz, przesmażyć 4-5 minut, Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć połowę makaronu wymieszanego z pieczarkami i sosem śmietanowo-keczupowym, rozłożyć mięso mielone , na mięsie pokrojone w plasterki pomidory i na nie reszta makaronu z pieczarkami. Posypać startym serem, ( ja ułożyłam plastry sera ) na ser posypać pokrojoną w kostkę paprykę , posypać oregano. Piec 25-30 minut w temp. około 200 stopni C

 

świeże grzybki pokroiłam -obgotowałam i usmażyłam z cebulką na maśle posoliłam i dodałam pieprzu

 

Zapiekankę nałożyłam na talerze a na to wszystko dałam usmażone grzybki ......mówię Wam niebo w gębie :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie na wczoraj i dziś dziecko sobie zażyczyło obiad, który babcia robi zawsze w niedzielę, czyli pomidorowa, kotlet z piersi i zasmażana marchewka. :)

 

Na jutro planuję polędwiczki w sosie jeszcze nie wiem jakim i kluski slaskie, bo dawno nie robiłam i już "chodzą" za mną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...