nastka79 14.09.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 W occie tak jak korniszony - dobre do wodeczki Ale do octu to podobno dobre te w rozmiarze długich ogórków, a ja mam takie wielkie co to się do octu podobno nie nadają.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 14.09.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 (edytowane) jeśli było w niej trochę kapusty kiszonej to zapewne Korhelyleves podobno słynie z tego, że znakomicie nadaje się na ten "dzień po" Nie było kapusty. To była zupa o barwie i konsystencji naszego żurku z dużą ilością majeranku, ale w zupie pływały pieczarki i jakieś warzywa z przewagą tartej marchewki. Nie było tam papryki (to mnie bardzo zaskoczyło). Na poniższej stronie jeden z użytkowników wkleił sporo przepisów na węgierskie zupy, ale niestety bez zdjęć, więc trudno będzie odszukać. http://www.gotujmy.pl/przepisy,kuchnia-wegierska,i570h0/ Edytowane 14 Września 2010 przez amalfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.09.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Ale do octu to podobno dobre te w rozmiarze długich ogórków, a ja mam takie wielkie co to się do octu podobno nie nadają.... Moja mama takie duze kroila w centymetrowe plastry, a te plastry na cwiartki. Wazne zeby cukinia nie byla przerosnieta (tak jak czesto jest z kalarepa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 15.09.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 czerwony barszcz z uszkami świeżo ulepionymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.09.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Wczoraj robiłam pyszną karkówkę Karkówkę kroję na plastry i zalewam marynatą (jak kto lubi - ja dodaję tymianek, paprykę słodką, czosnek, pieprz, przprawy gotowe z Kamisa: kebab-gyros, do wieprowiny - wszystko to w oleju) dzień wczesniej. Na drugi dzień obtaczam plastry w mące i obsmażam na złoto. Do naczynia żaroodpornego wlewam na spód trochę oleju (może być ta marynata z karkówki jeśli została) i na to wsypuję pokrojone w ćwiartki ziemniaki, solę je i przyprawiam przyprawą do ziemniaków Kamis (dla mnie to najlepsze przyprawy bo najpiękniej pachną). Na ziemniaki układam obsmażone plastry karkówki a na nie krążki cebuli - rozkruszam na cebulę jedną kosteczkę cebulki smażonej Knora i do nagrzanego piekarnika. Po ok 40 min rozpuszczam w rondelku łyżkę masła (lub dwie) i przesmażam go chwilę z wyciśniętym czosnkiem - tym sosikiem polewam mięso i na kolejne 40 min do piekarnika Jest pychota Przepis znalazłam gdzieś w necie , wypróbowałam i korzystam Ale sie naszukalam tego przepisu , juz kiedy robilam tak karkowke i wyszla pyszna, a przepis gdzies zaginal. W sobote mam gosci i planuje zrobic to danie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 15.09.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 odgapiłam;) dzięki Madziu!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 16.09.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Zeberka pieczone, kluski slaskie, ciemny sos i kapusta czerwona gotowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 16.09.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 dzisiaj pomysła szybkiego nie mam http://www.cosgan.de/images/midi/traurig/a045.gif wczoraj zupa grzybowa z makaronem i masa iloscia grzybków;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 16.09.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Mam sos pomidorowy. Co do niego dorobić w pół godziny? Macie jakiś pomysł czy pozostanie mi dokupić gołąbki - gotowce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 16.09.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Mam sos pomidorowy. Co do niego dorobić w pół godziny? Macie jakiś pomysł czy pozostanie mi dokupić gołąbki - gotowce? Zrob klopsiki, wrzuc do wywaru (kostka drobiowa+garsc warzyw wloszczyzna mrozona), odcedz klopsiki i wloszczyzne po 20 minutach i wrzuc do sosu. Wyjda klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 16.09.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Ło widzisz magpie, dobry pomysł. Zaraz zaesemesuje do starego żeby zakupił mielonego mięsa. I ryż. Myśłałam jeszcze o kotletach ziemniaczanych, ale nie mam czasu czekać aż ziemniaki przestygną. dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 16.09.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Mam 8 kabaczków (vel. cukinii)... Nie wiem co z nimi zrobić. Jak mam dużo cukinii, zwłaszcza przerośniętych, robię z nich sos do słoików na zimę. Cukinie obieram i wydrążam pestki, kroję na kawałki. Dorzucam pokrojone czerwone papryki, pomidory bez skórki (najlepiej wcześniej zrobić z nich przecier, sos będzie gęściejszy), cebulę, świeżą bazylię i dla zagęszczenia dodaję 1 - 2 duże ziemniaki. Do tego sól, pieprz, magi. Wszystko razem gotuję do miękkości i na końcu miksuję blenderem. Ilości warzyw dowolne, w zależności, jakie smaki preferujemy i czym akurat dysponujemy w większej ilości . Wlewam do słoików i krótko zagotowuję, do zamknięcia pokrywek. W zimie wykorzystuję do mięs, zapiekanek. Można łączyć z ryżem, makaronem. Można dodać pokrojone parówki - pełna dowolność. Przede wszystkim można potem wykombinować błyskawiczny obiad - i o to głównie chodzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 17.09.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Jak mam dużo cukinii, zwłaszcza przerośniętych, robię z nich sos do słoików na zimę. Hehe - mam już 12 słoików i chyba tyle wystarczy nam. Kabaczki leżą teraz w skrzyneczce na balkonie. Na razie do mrozów nic im nie powinno być... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 17.09.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Ratujcie, gdzies tu był przepis na ziemniaczki z piekarnika, pamietam ze w soli toczone byly, na cito potrzebuje a dokopać sie nie mogę RAtUNKU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 17.09.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 (edytowane) Ratujcie, gdzies tu był przepis na ziemniaczki z piekarnika, pamietam ze w soli toczone byly, na cito potrzebuje a dokopać sie nie mogę RAtUNKU upiekłam .....i zjedliśmy wszystkie z wielkim smakiem ziemniaki robiłam tak : -ziemniaki umyłam i wyszorowałam ...włożyłam do zimnej wody -3 łyzki mąki wymieszałam z 3 łyzeczkami soli -mokre ziemniaki obtoczyłam w mące z solą i ułozyłam na blaszce -piekłam w temp 200 st ok 45 min w tym czasie z jogurtu greckiego +czosnek+koperek+sól zrobiłam sos do ziemniaków (ziemniaki przekroić na pół) smacznego Prącie bardzo O te chodziło? Edytowane 17 Września 2010 przez amalfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 17.09.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 o to to , serdeczne dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.09.2010 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 byliśmy dzisiaj na grzybach ...oj duży wysyp nam sie trafił miejscami nie mogłam sie podnieść bo wkoło grzybek za grzybem ...... wczoraj zrobiłam zapiekankę z mięsem mielonym i makaronem a że połowa została wiec dzisiaj do odgrzanej zapiekanki dołożyłam grzyby makaron (rurki)ugotowany 30-40 dkg masło 1 łyżka pieczarki 30-35 dkg śmietana 12 % 1/2 szklanki keczup 2 łyżki mięso mielone 40 dkg pomidory bez skórki 4 sztuk cebula 1 sztuka sól do smaku pieprz do smaku czosnek 1 ząbek papryka czerwona 1/2 strąka ser zółty starty 20 dkg oregano pieczarki obrać, pokroić i usmażyć na maśle, dodać sól,pieprz,zdjąć z ognia wymieszać ze śmietaną i keczupem . Mięso mielone połączyć z posiekaną cebulą i czosnkiem, dodać sól, pieprz, przesmażyć 4-5 minut, Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć połowę makaronu wymieszanego z pieczarkami i sosem śmietanowo-keczupowym, rozłożyć mięso mielone , na mięsie pokrojone w plasterki pomidory i na nie reszta makaronu z pieczarkami. Posypać startym serem, ( ja ułożyłam plastry sera ) na ser posypać pokrojoną w kostkę paprykę , posypać oregano. Piec 25-30 minut w temp. około 200 stopni C świeże grzybki pokroiłam -obgotowałam i usmażyłam z cebulką na maśle posoliłam i dodałam pieprzu Zapiekankę nałożyłam na talerze a na to wszystko dałam usmażone grzybki ......mówię Wam niebo w gębie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 22.09.2010 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 U mnie na wczoraj i dziś dziecko sobie zażyczyło obiad, który babcia robi zawsze w niedzielę, czyli pomidorowa, kotlet z piersi i zasmażana marchewka. Na jutro planuję polędwiczki w sosie jeszcze nie wiem jakim i kluski slaskie, bo dawno nie robiłam i już "chodzą" za mną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 23.09.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 U nas wczoraj golonka gotowana z frytkami i kluski na parze z jagodami (kluski dla mnie i syna, golonka dla meza i mamy).Dzisiaj gulasz w sosie grzybowym, kasza, buraczki i ogoras konserwowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstancja30 23.09.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 u mnie wczoraj pierogi ...dziś pierogi ...na jutro nie starczy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts