Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja robię tak (gościom smakuje):

Dobrą wołowinę kroję w kostkę 1cm. W metalowym garnku na niewielkiej ilości oleju albo oliwy smażę na sporym ogniu tę wołowinę rzez około 10 minut. W czasie smażenia dodaję do mięsa sporo słodkiej papryki, ostrej w zależności od upodobań, wegety i trochę wyciśniętego czosnku.

Zalewam wodą i gotuję jakiś czas, aż mięso trochę zmięknie.

Na osobnej patelni przesmażam przez parę minut pociętą w cienkie paseczki paprykę (kupuję z każdego koloru po jednej, to ładnie wyląda) z pokrojoną w piórka cebulką. Następnie wrzucam to do gara z mięsem. na patelni po papryce przesmażam pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki i wrzucam do gara. otuję, aż zrobi się wszystko miękkie. Dolewam tyle wody, aby zupa była nie za gęsta (to znaczy, aby ilość składników w stosunku do płynu była odpowiednia). Doprawiam jeszcze do smaku. Jak ktoś lubi ostry smak, to można też dodać do papryki jedną ostrą papryczkę.

Zagęszczam zupę mąką, ale niezbyt dużo, aby to była zupa, a nie sos. Kiedyś dodawałam jeszcze kawałki opiekanych ziemniaków, ale uważam, ze to za dużo. ja nie przepadam.

Potem siekam bardzo drobno natkę pieruszki i podaję tak: wlewam zupę na talerz, posypuję natką i robię kleksa z gęstej śmietany. Jak nie wiem, czy wszyscy lubią natkę albo śmietanę, to podaję osobno w naczynkach, aby goście mogli sobie sami doprawić. W zupie zanurzam koniec czosnkowej grzanki z bułki wrocławskiej i zostawiam w talerzu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam taki ( w sumie bardzo podobny) : 4 czerwone papryki, 1 kg wołowiny,3-4 duże cebule, 2 łyżki mielonej papryki, 2 łyżki mąki,4 łyżki oleju,3 litry bulionu wołowego, 2 puszki pomidorów, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki octu, 2 ząbki czosnku,kilka listków laurowych, sól, pieprz, tabasco (jak ktoś lubi), gęsta kwaśna śmietana, szczypiorek i ewentualnie ok. 1 kg ziemniaków. Papryki upiec w piekarniku,obrać,pokroić w paski. Wołowinę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka,dalej podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki, dodać mieloną paprykę i mąkę,wymieszać i przełożyć do wołowiny, zalać wszystko bulionem i dodać resztę składników tj. przecier, ocet ,liście,czosnek i pomidory(ja miksuję je blenderem, można też pokroić).Przykryć,gotować na małym ogniu ok.1-1,5 godz. po tym czasie dodać pokrojoną paprykę i gotować jeszcze ok. pół godziny. Następnie doprawić do smaku (sól,pieprz,tabasco) i dodać ugotowane,pokrojone w kostkę ziemniaki. Podawać ze śmietaną i pokrojonym szczypiorkiem(lub bez, kwestia smaku). Można nie dodawać ziemniaków jak ktoś nie lubi, zupa i tak jest gęsta.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jedną puszkę anchois i nie mam pojęcia z czym, w czym je zużyć. Macie sprawdzone i smaczne przepisy z tymi rybkami ?

 

Te rybki trzeba traktować raczej jak przyprawę, a nie składnik.

Używam ich do spaghetti alla putanesca (przepis chyba na poprzedniej stronie), albo do najprostszych klusek: oliwa, świeża bazylia, czosnek i ze dwie rybki na około 4 porcje makaronu. Na oliwie przesmażyć czosnek, posiekaną bazylię i rybki, które trzeba łopatką rozciapciać na patelni (aby powstał sos). Ugotowane kluchy wrzucić na patelnię z sosem i wymieszać. Na talerzu posypać świeżo startym parmezanem. Gotowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja potrzebuję sprawdzony przepis na sos z rucoli, do d....mi wychodzi jakiś z netu wzięty :sick:

 

Wxzoraj krokiety i barszcz czerwony, a dziś to bardziej wczesna kolacja będzie niz obiad, bo zrobiony sos jest niezjadliwy, zastapi go niezawodny napoli :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pesto z rucoli:

 

Porcja na około 500 g makaronu. Bardzo efektownie wyglądają wytarzane w pesto świderki :)

3 łyżki orzeszków piniowych (zamiennie mogą być pestki z dyni)

2 szklanki (to około 100 g) listków rucoli

obrane 2 ząbki czosnku

troche soli

świeżo utarty parmezan

świeżo utarty pecorino (po około 3 łyżki jednego i drugiego)

oliwa (tak mniej więcej pół szklanki)

 

Prażyć orzeszki piniowe na suchej patelni, na małym ogniu przez 2 do 3 minut. Wrzucić do blendera razem z listkami rucoli, czosnkiem, solą i serami. Miksując, dolewać do składników powoli oliwę, aż sie zrobi dość gęsty sos. Dosmaczyć świeżo zmielonym pieprzem. Gorący makaron wytarzać w sosie.

Pesto można przechowywać koło tygodnia, ale trzeba zalać w słoiku czy innym pojemniku cienką warstwą oliwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No bardzo podobny mam przepis (tylko parmezan) i dlaczego sos wychodzi gorzki ?

 

Bo rucola jest gorzka sama w sobie. Jeśli ten smak Ci nie odowiada, możesz do pesto dac rucolę pół na pół z bazylią i/albo zwyczajnie dosłodzić na przykład miodem. Można też do blendera dorzucić kilka suszonych pomidorów, które złagodzą smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam wreszcie wolną sobotę, to gotuję na cały tydzień. Zrobiłam gar bigosu, pierogi i na życzenie diecka schab "po prowansalsku".

 

Przepis na schab:

 

ok. 80 dag schabu bez kości

jedna duża cebula

około 15 średnich pieczarek

łyżka koncentratu pomidorowego

100 ml wina białego wytrawnego

przyprawa pod tytułem "zioła prowansalskie"

 

Schab pokroić na plastry i lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem, ale mało. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto na głębokiej patelni albo w rondlu. Można smażyć partiami, a potem włożyć kawałki do jednego garnka i zalać wodą i dusić na małym ogniu. Na patelni na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone w plasterki albo kostkę pieczarki i 10 minut smazyć. Wrzucić do garnka ze schabem. Dolać tyle wody, aby przykryła mięso, dolać wino, łyżeczkę przyprawy "zioła prowansalskie", kopiastą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Dusić na wolnym ogniu, aż schab będzie miękki. Dosmaczyć, podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami albo bagietką. Sos jest pyszny. Wygląda mniej więcej tak:

http://img706.imageshack.us/img706/7245/dsc04357z.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...