magpie101 24.09.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Potrzebuje sprawdzonego przepisu na dobra zupe gulaszowa z wolowiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.09.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Ja robię tak (gościom smakuje):Dobrą wołowinę kroję w kostkę 1cm. W metalowym garnku na niewielkiej ilości oleju albo oliwy smażę na sporym ogniu tę wołowinę rzez około 10 minut. W czasie smażenia dodaję do mięsa sporo słodkiej papryki, ostrej w zależności od upodobań, wegety i trochę wyciśniętego czosnku. Zalewam wodą i gotuję jakiś czas, aż mięso trochę zmięknie. Na osobnej patelni przesmażam przez parę minut pociętą w cienkie paseczki paprykę (kupuję z każdego koloru po jednej, to ładnie wyląda) z pokrojoną w piórka cebulką. Następnie wrzucam to do gara z mięsem. na patelni po papryce przesmażam pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki i wrzucam do gara. otuję, aż zrobi się wszystko miękkie. Dolewam tyle wody, aby zupa była nie za gęsta (to znaczy, aby ilość składników w stosunku do płynu była odpowiednia). Doprawiam jeszcze do smaku. Jak ktoś lubi ostry smak, to można też dodać do papryki jedną ostrą papryczkę.Zagęszczam zupę mąką, ale niezbyt dużo, aby to była zupa, a nie sos. Kiedyś dodawałam jeszcze kawałki opiekanych ziemniaków, ale uważam, ze to za dużo. ja nie przepadam. Potem siekam bardzo drobno natkę pieruszki i podaję tak: wlewam zupę na talerz, posypuję natką i robię kleksa z gęstej śmietany. Jak nie wiem, czy wszyscy lubią natkę albo śmietanę, to podaję osobno w naczynkach, aby goście mogli sobie sami doprawić. W zupie zanurzam koniec czosnkowej grzanki z bułki wrocławskiej i zostawiam w talerzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 24.09.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 hmmm... brzmi naprawdę nieźle ja robię podobnie i szumnie nazywam to bograczem http://www.cpwservices.us/Bramer/?p=452 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kashia 27.09.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Ja mam taki ( w sumie bardzo podobny) : 4 czerwone papryki, 1 kg wołowiny,3-4 duże cebule, 2 łyżki mielonej papryki, 2 łyżki mąki,4 łyżki oleju,3 litry bulionu wołowego, 2 puszki pomidorów, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki octu, 2 ząbki czosnku,kilka listków laurowych, sól, pieprz, tabasco (jak ktoś lubi), gęsta kwaśna śmietana, szczypiorek i ewentualnie ok. 1 kg ziemniaków. Papryki upiec w piekarniku,obrać,pokroić w paski. Wołowinę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka,dalej podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki, dodać mieloną paprykę i mąkę,wymieszać i przełożyć do wołowiny, zalać wszystko bulionem i dodać resztę składników tj. przecier, ocet ,liście,czosnek i pomidory(ja miksuję je blenderem, można też pokroić).Przykryć,gotować na małym ogniu ok.1-1,5 godz. po tym czasie dodać pokrojoną paprykę i gotować jeszcze ok. pół godziny. Następnie doprawić do smaku (sól,pieprz,tabasco) i dodać ugotowane,pokrojone w kostkę ziemniaki. Podawać ze śmietaną i pokrojonym szczypiorkiem(lub bez, kwestia smaku). Można nie dodawać ziemniaków jak ktoś nie lubi, zupa i tak jest gęsta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 28.09.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Jak czytam co wy wyprawiacie w kuchni to aż jestem głodna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.09.2010 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 dzisiaj risotto z krewetkami ,kurkami i ...białe wino a co- pogoda pod zdechłym azorkiem wiec trzeba sie dopieszczać ( ale to wersja dla samotnych dziadków ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1975 28.09.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Mi smakują "Pomysł na ..." - szybko i smacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 29.09.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Mam jedną puszkę anchois i nie mam pojęcia z czym, w czym je zużyć. Macie sprawdzone i smaczne przepisy z tymi rybkami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 01.10.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 u mnie dzisiaj risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem:) a potem ciasteczka magdalenki:) zakupiłam nową blachę do tego wypieku i czas ją wypróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.10.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 U nas wczoraj pomidorowa i nalesniki, dzisiaj dorsz smazony, surowka z kapusty i marchewka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.10.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Mam jedną puszkę anchois i nie mam pojęcia z czym, w czym je zużyć. Macie sprawdzone i smaczne przepisy z tymi rybkami ? Te rybki trzeba traktować raczej jak przyprawę, a nie składnik. Używam ich do spaghetti alla putanesca (przepis chyba na poprzedniej stronie), albo do najprostszych klusek: oliwa, świeża bazylia, czosnek i ze dwie rybki na około 4 porcje makaronu. Na oliwie przesmażyć czosnek, posiekaną bazylię i rybki, które trzeba łopatką rozciapciać na patelni (aby powstał sos). Ugotowane kluchy wrzucić na patelnię z sosem i wymieszać. Na talerzu posypać świeżo startym parmezanem. Gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 01.10.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Szybkie i proste danie. Dzięki Dzisiaj na obiad pomidorowa i kluski z achois Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.10.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Tego sosu ma być tyle, aby tylko oblepił makaron. U mnie dziś zawijane kotlety z piersi kurzych z mozzarellą i gorgonzolą. Danie tylko dla miłośników serów pleśniowych, bo gorgonzola zdecydowanie dominuje w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.10.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 A ja potrzebuję sprawdzony przepis na sos z rucoli, do d....mi wychodzi jakiś z netu wzięty Wxzoraj krokiety i barszcz czerwony, a dziś to bardziej wczesna kolacja będzie niz obiad, bo zrobiony sos jest niezjadliwy, zastapi go niezawodny napoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.10.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Pesto z rucoli: Porcja na około 500 g makaronu. Bardzo efektownie wyglądają wytarzane w pesto świderki 3 łyżki orzeszków piniowych (zamiennie mogą być pestki z dyni) 2 szklanki (to około 100 g) listków rucoli obrane 2 ząbki czosnku troche soli świeżo utarty parmezan świeżo utarty pecorino (po około 3 łyżki jednego i drugiego) oliwa (tak mniej więcej pół szklanki) Prażyć orzeszki piniowe na suchej patelni, na małym ogniu przez 2 do 3 minut. Wrzucić do blendera razem z listkami rucoli, czosnkiem, solą i serami. Miksując, dolewać do składników powoli oliwę, aż sie zrobi dość gęsty sos. Dosmaczyć świeżo zmielonym pieprzem. Gorący makaron wytarzać w sosie. Pesto można przechowywać koło tygodnia, ale trzeba zalać w słoiku czy innym pojemniku cienką warstwą oliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.10.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 No bardzo podobny mam przepis (tylko parmezan) i dlaczego sos wychodzi gorzki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.10.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 No bardzo podobny mam przepis (tylko parmezan) i dlaczego sos wychodzi gorzki ? Bo rucola jest gorzka sama w sobie. Jeśli ten smak Ci nie odowiada, możesz do pesto dac rucolę pół na pół z bazylią i/albo zwyczajnie dosłodzić na przykład miodem. Można też do blendera dorzucić kilka suszonych pomidorów, które złagodzą smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.10.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Ja wiem,że jest gorzkawa, ale nie gorzka. Wielokrotnie jadłam w knajpach sos rucolowy i nigdy nie był aż tak gorzki jak mój, Coś robię nie tak, tylko co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.10.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 (edytowane) A ile razy próbowałas? Może ta rucola jakaś kiepska? Jeszcze mi przyszło do glowy, że może masz w przepisie smażenie czosnku z orzeszkami. Edytowane 1 Października 2010 przez amalfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 02.10.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Mam wreszcie wolną sobotę, to gotuję na cały tydzień. Zrobiłam gar bigosu, pierogi i na życzenie diecka schab "po prowansalsku". Przepis na schab: ok. 80 dag schabu bez kościjedna duża cebulaokoło 15 średnich pieczarekłyżka koncentratu pomidorowego100 ml wina białego wytrawnegoprzyprawa pod tytułem "zioła prowansalskie" Schab pokroić na plastry i lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem, ale mało. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto na głębokiej patelni albo w rondlu. Można smażyć partiami, a potem włożyć kawałki do jednego garnka i zalać wodą i dusić na małym ogniu. Na patelni na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone w plasterki albo kostkę pieczarki i 10 minut smazyć. Wrzucić do garnka ze schabem. Dolać tyle wody, aby przykryła mięso, dolać wino, łyżeczkę przyprawy "zioła prowansalskie", kopiastą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Dusić na wolnym ogniu, aż schab będzie miękki. Dosmaczyć, podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami albo bagietką. Sos jest pyszny. Wygląda mniej więcej tak: http://img706.imageshack.us/img706/7245/dsc04357z.jpg Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts