Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzisiaj ......

polędwiczki z cebulką + sos porowy (por pokroić w plastry , poddusić na masełku , dodać sól i pieprz ......wlać śmietanę 30%

ziemniaki puree

sałata ze śmietaną ( kw.śmietana +cukier+sok z cytryny )

Czasami się zastanawiam czy obiad dla rodzinki-domowników jest tak samo wypieszczony jak ten dla znajomych-gości.Nie to żebym olewał rodzinę ale wydaje mi się ,że cuś w tym jest.

Dziś nuggetsy z filetów Dorady.Sos pomidorowy na słodko.(cebula,por, marchew, ugotowane i zmiksowane, koncentrat i cukier.).Ziemniaki gotowane w mundurkach podsmażone w plastrach na oleju i zapieczone delikatnie w piekarniku w kminku i solą czosnkową.Surówka z kiszonej kapusty i ogórkiem kiszonym(kapusta raz odciśnięta,posiekana,marchew tarta, ogórek tarty,jabłko tarte,cebula,sól,cukier,pieprz)

Edytowane przez niktspecjalny
cebula

Czasami się zastanawiam czy obiad dla rodzinki-domowników jest tak samo wypieszczony jak ten dla znajomych-gości.Nie to żebym olewał rodzinę ale wydaje mi się ,że cuś w tym jest.

ja gotuję dla siebie i męża ........zawsze obiad czy inne posiłki są dopieszczone i elegancko podane ......tak nauczyła mnie mama i takie zasady wyniosły z domu dzieci ....ważne jest nie tylko co ale i jak się je :)

dzisiaj ......ser camembert panierowany w jajku i bułce i usmażony na złoto , na to plaster ananasa z puszki (wcześniej podsmażony na patelni grilowej) .....ziemniaki pure i czerwona kapusta ( z wczoraj )

wczoraj .....karczek w plastrach (ułożyć na blaszce , posypać przyprawą Gyros,posmarować majonezem ,przykryć wiórkami cebuli .......zapiekać ok 1godz temp.180st ...na 10 min przed końcem posypać każdą karkówkę startym serem) ,ziemniaki , kapusta czerwona na ciepło i sałata zielona ze śmietana na słodko ( na obiedzie była mama i córcia) ;)

U mnie na prośbę męża były duszone kurze żołądki. Wyszły podobno rewelacyjne. Zjadł cały garnek tych żołądków i mówi, że chyba dziś zemrze :eek:

Co do jedzonka dla rodziny, to nie zawsze mam czas na dopieszczanie, a nawet czasem muszę się ratować jakimś gotowcem. Staram się jednak, aby jeden posiłek w ciągu dnia (u mnie to obiadokolacja) jeść razem i przy w miare ładnie nakrytym stole. Jak sie chce, to da rade.

ja gotuję dla siebie i męża ........zawsze obiad czy inne posiłki są dopieszczone i elegancko podane ......tak nauczyła mnie mama i takie zasady wyniosły z domu dzieci ....ważne jest nie tylko co ale i jak się je :)

dzisiaj ......ser camembert panierowany w jajku i bułce i usmażony na złoto , na to plaster ananasa z puszki (wcześniej podsmażony na patelni grilowej) .....ziemniaki pure i czerwona kapusta ( z wczoraj )

wczoraj .....karczek w plastrach (ułożyć na blaszce , posypać przyprawą Gyros,posmarować majonezem ,przykryć wiórkami cebuli .......zapiekać ok 1godz temp.180st ...na 10 min przed końcem posypać każdą karkówkę startym serem) ,ziemniaki , kapusta czerwona na ciepło i sałata zielona ze śmietana na słodko ( na obiedzie była mama i córcia) ;)

dziś pierogi z kapustą i mięsem a powstały wywar po ugotowaniu posłużył do zrobienia zupy pomidorowej,

Nie zrozumieliśmy się.Jestem w kuchni pod płaszczykiem babci,mamy,teściowej.Ich kuchnia jest bardzo powiedziałbym dopasowana pod każdym względem.Estetyka i co dalej się z tym wiąże smak....Śniadania ,obiady ,kolacje zawsze jadamy wspólnie chyba,że sytuacja zmusza inaczej.Jednak gdy przychodzą znajomi,,,, jakby to powiedzieć przyzwyczajeni oczekują ,że zjedzą coś innego właśnie wygłaskanego,

Edytowane przez niktspecjalny
obiad

U nas dziś tortille z nadzieniem mięsnym - drobno posiekany schab uduszony w białym winie i jogurcie z gałką muszkatołową, cynamonem i sosem worchester.

Sos już dymi - pychotka, :)

Odkąd sami mieszkamy mamy pole do popisu - tylko budżet nas trzyma, więc ogtujemy z tego, co akurat jest w domu, lub co się okazyjnie uda kupić, mimo to uważam, że nawet z najpospolitszych produktów można wyczarować cuda - liczą się dodatki, przyprawy i inwencja twórcza :)

Jeszcze jestem na etapie, gdy gotowanie cieszy. Może jak się nam rodzina powiększy i obowiązków przybędzie, to już nie będzie tak fajnie... ale póki jest jak jest, cieszę się tym :)

Czy obiad zawsze musi się składać z dwóch dań?

Nie :)

Ja bym postawiła raczej pytanie - czy jeszcze ktoś gotuje 2 dania na obiad?

U mnie zupa jest samoistnym obiadem, tak było też w rodzinnym domu, więc dla mnie to oczywista oczywistość. U męża bywały 2 dania ale zazwyczaj nikt nie jadł zupy bo miejsca na 2 by nie starczyło... :p

Nie :)

Ja bym postawiła raczej pytanie - czy jeszcze ktoś gotuje 2 dania na obiad?

U mnie zupa jest samoistnym obiadem, tak było też w rodzinnym domu, więc dla mnie to oczywista oczywistość. U męża bywały 2 dania ale zazwyczaj nikt nie jadł zupy bo miejsca na 2 by nie starczyło... :p

Słuszna uwaga ale czy każde z dań musi być obficie przesadzone na talerzu?Przecież barszcz czerwony jak zupa"popijawka" i jako drugie krokiety to obiad lichy w wielkości na talerzu.

Jeśli w domu jest zarzutka to powiem ,że w zupełności wystarcza jako jedno danie obiadowe.Jeśli natomiast zrobimy kapuśniak i obok na talerzu położymy ziemniaki okraszone cebulką i skwarkami i maczając w zupie robimy myk dla podniebienia to obiad jest z dwóch dań.Jeśli w tym kapuśniaku ugotujemy kawałki chudej kiełbasy,szynkowej krakowskiej itp i podamy z pieczywem obiad będzie równie smaczny ale już składający się z jednego dania.

U mnie sie gotuje dwa dania, z tym, że zupe na 2 dni i na niczym, czyli bez wkladki mięsnej.

Nie wierzę ,że nie jadacie krupniku na pęczaku i żeberkach później podsmażonych z cebulką do ziemniaków pure i także nie wierze ,że jak gotujesz rosół gdzie dodatkiem jest szponder to po ugotowaniu nie robisz z niego zapiekanki ziemniaczanej.....

Zasadniczo gotuję dwa dania, wyjątkiem są dni gdy są mega sycące zupy, albo dania "barowe" typu bogracz, bigos wtedy już bez zupy.

A dziś rosół z makaronem , a na drugie -bitki wieprzowe, ziemniaki pure i sałatka z pora z serem.

No właśnie woda z butelki ma parować, aby mięso suche nie było. Butelke sie wsadza do zimnego, bo jak nie wiadomo z jakiego szkła jest zrobiona, to istnieje ryzyko, że trzaśnie. Piwem najlepiej popić upieczonego kurczaka ;)

Ale w przepisie podanym przez Emilda stoi jak wół - składniki:

kurczak o wadze ok. 1,5 kg

mała butelka piwa (330 ml)

nie butelka po piwie wypełniona wodą :)

A jak się gotuje zupę na niczym ? Jedynie grzybowe gotuję bez mięsa, cała reszta na mięchu, lub kosciach

A normalnie. Na przykład jarzynowa: wstawiam wode, wrzucam starte warzywa, pokrojone w kostke ziemniaki, doprawiam do smaku, pogotuję z 15 minut i zabielam i gotowe.

Czaem jak warzywa mało aromatyczne, to dodaję kostke rosołową albo bulionetkę. Naprawde można sie przestawić, a takie zupy są lekkie i nie trzeba na noc chowac do lodówki ;)

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...